Γενική

Κλείδωσαν η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 15%

Τα δυο αυτά μέτρα αναμένεται να δώσουν σημαντική ανάσα και στην Ξάνθη
Γράφει ο Σταύρος Καρυπίδης
Σε δύο μέτρα, που αναμένεται να δώσουν σημαντική ανάσα και ώθηση στην αγορά, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες , στο οικονομικό επιτελείο κύβος ερρίφθη, ώστε να μειωθεί ο συντελεστής του Φ.Π.Α. στην εστίαση, από το 23%, ή στο 13%, ή στο 6,5%, και να μειωθεί ο φόρος των επιχειρήσεων στο 15%.
Πρόκειται για δύο μέτρα, τα οποία αποτελούν πάγιο αίτημα της αγοράς, καθώς τόσο η κατακόρυφη αύξηση του ΦΠΑ στο συγκεκριμένο κλάδο, όσο και η διατήρηση του εταιρικού φόρου σε υψηλά επίπεδα, έχει πλήξει σημαντικά τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, μόνο στην εστίαση οι απώλειες θέσεων εργασίας μέχρι σήμερα εκτιμώνται σε περισσότερο από 100.000, από τότε που εφαρμόζεται ο αυξημένος ΦΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, έστειλε προχθές επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, διατυπώνοντας τα σχετικά αιτήματα.
Μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% στην εστίαση θα σημάνει σημαντική υποχώρηση των τιμών σε είδη, όπως για παράδειγμα το σουβλάκι (που από τα 2,5 ευρώ αναμένεται να πέσει στα 2,1). Απαραίτητα προϋπόθεση, βέβαια, είναι η αγορά να περάσει τη συγκεκριμένη μείωση στις τελικές τιμές και να μη σφυρίξει αδιάφορα, επιχειρώντας να βγάλει τα σπασμένα της περασμένης περιόδου.
Σχετικές ανακοινώσεις, τουλάχιστον για το ΦΠΑ στην εστίαση, θα κάνει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή το Σαββατοκύριακο.
Δεν ξέρω αν είναι η κατάλληλη ώρα αλλά μήπως οι φορείς της Θράκης θα έπρεπε να επανεξετάσουν το θέμα του ξεχωριστού ΦΠΑ στην Θράκη, ας πούμε ένα ενιαίο 13% που θα έδινε πνοή σε όλη την περιοχή;
loading...

Σχετικά Άρθρα