Γενική

Η διάλυση των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων θα ανοίξει το δρόμο για εκτίναξη του κόστους

Ξανά στον αγώνα η Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης
Γράφει ο Γιώργος Κολάρος (*)
Η Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης χαιρετίζει τη δυναμική κινητοποίηση στα πλαίσια της στάσης εργασίας 8.30 με 11 το πρωί που κήρυξε την Παρασκευή 22-6-2012 ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ του Νομού Ιωαννίνων.
Χαιρετίζουμε την αγωνιστική απάντηση στα σχέδια ιδιωτικοποίησης του τομέα της καθαριότητας του Δήμου Ιωαννίνων, με ό,τι αρνητικές συνέπειες αυτή συνεπάγεται για τους εργαζόμενους αλλά και για τους δημότες. Η διάλυση των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων θα ανοίξει το δρόμο για εκτίναξη του κόστους, χειρότερες υπηρεσίες με αραιότερη και μη ασφαλή συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων, εργαζόμενους με συνθήκες γαλέρας, με τους δημότες να πληρώνουν διπλά και τριπλά μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη.
Η προγραμματισμένη δημοπρασία για την ανάθεση σε ιδιωτικό συνεργείο της καθαριότητας στις δημοτικές ενότητες Παμβώτιδας και Μπιζανίου ματαιώθηκε, αφού η 4 ωρη στάση εργασίας βρήκε τη στήριξη και συμμετοχή και των εργαζόμενων στην επιτροπή που έχει την ευθύνη για τον έλεγχο των διαδικασιών της δημοπρασίας.
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν αφού η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς στα Γιάννενα, σε πλήρη σύμπλευση με τη βαθιά αντεργατική πολιτική που εφαρμόζεται και στην τοπική διοίκηση μέσα από τον «Καλλικράτη», παρά τις αρχικές δεσμεύσεις ότι δεν θα μπει ιδιώτης στις υπηρεσίες καθαριότητας, προχωρά στη συνειδητή υποβάθμιση και την τμηματική ιδιωτικοποίηση. Δεν έφτιαξε υπηρεσία καθαριότητας, όπως όφειλε, και διαλύει σήμερα τις όποιες υπηρεσίες καθαριότητας υπήρχαν στους πρώην καποδιστριακούς Δήμους.
Σε αυτήν την κατεύθυνση προχώρησε από την αρχή της θητείας στις απολύσεις πάνω από 120 εργαζομένων του Δήμου, μεγάλος αριθμός των οποίων επάνδρωνε τις υπηρεσίες καθαριότητας και πρασίνου, στις μη ανανεώσεις των συμβάσεων στην καθαριότητα και από την άλλη συνέχισε, όπως και η προηγούμενη δημοτική αρχή της ΝΔ, την πολιτική εκχώρησης της καθαριότητας σε ιδιώτη σε πρώην καποδιστριακούς δήμους, παραδίδοντας σε ιδιώτη και τομέα του πρασίνου.
Ο Μπουτάρης για να πετύχουν παρόμοια σχέδια επιστράτευσε τα ΜΑΤ, τα οποία, μετά την ιστορική συμμετοχή της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ στην κυβέρνηση δέρνουν ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ.
Η Λαϊκή Συσπείρωση στο πλάι τωνεργαζομένων απαιτεί:
Να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία δημοπράτησης των υπηρεσιών.
Να καταργηθεί κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην Τοπική Διοίκηση και μεταφέρει βασικές αρμοδιότητές της σε ιδιώτες.
Την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες των Δήμων, με ταυτόχρονη κατάργηση της ανταποδοτικότητας, την εξασφάλιση σύγχρονου εξοπλισμού και υποδομής, την πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία.
ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ.

Σχετικά Άρθρα