fbpx
Γενική

Επιλέγουν σχολές σύμφωνα με… το πορτοφόλι τους

Η κρίση δυσκολεύει πολλά Ξανθιωτάκια να σπουδάσουν μακριά
Αγωνία τέλος για εκατοντάδες υποψηφίους και στην Ξάνθη, που διαγωνίστηκαν φέτος στις Πανελλαδικές εξετάσεις, αφού ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας οι βαθμολογίες τους και πλέον καλούνται έως τις 5 Ιουλίου, να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά δελτία, με τις σχολές προτίμησης. Βέβαια, φέτος η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι ένας δυσεπίλυτος γρίφος, όχι μόνο για τους μαθητές, αλλά και για τους πολύπαθους γονείς, αφού με τις οικονομικές δυσκολίες που περνά η χώρα το να στίσουν άλλο ένα νοικοκυριό μακριά από την Ξάνθη είναι θέμα.
Έτσι, οι νεαροί υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία έως τις 5 Ιουλίου, μια διαδικασία όμως που, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, φέτος θα γίνει με εντελώς διαφορετικά κριτήρια. Λόγω οικονομικής κρίσης, όλο και πιο πολλά Ξανθιωτάκια καλούνται να επιλέξουν Σχολές, με βάση το πόσο κοντά είναι στον τόπο διαμονής τους και με μοναδικό γνώμονα το να μην βάλουν σε παραπάνω έξοδα τις οικογένειές τους, το εισόδημα των οποίων έχει μειωθεί δραματικά.
Η μετακίνηση του φοιτητή σε άλλη πόλη για να σπουδάσει, «τινάζει» στον αέρα το οικογενειακό… πορτοφόλι. Με δεδομένες τις δυσκολίες που κάθε οικογένεια περνά, θα πρέπει και τα παιδιά να κάνουν- δυστυχώς- συμβιβασμούς στο τι θα σπουδάσουν! Έτσι, οι υποψήφιοι από την Ξάνθη, αναμένεται- κατά κύριο λόγο- να επιλέξουν Σχολές του ΔΠΘ σε Ξάνθη και Κομοτηνή ή του ΤΕΙ Καβάλας, ενώ στην καλύτερη των περιπτώσεων, κάποιοι υποψήφιοι θα επιλέξουν την Θεσσαλονίκη και πολύ λιγότεροι την Αθήνα.
Η θέση των γονέων…
Σε δύσκολη θέση βρίσκονται και οι γονείς, αφού μπορεί να θέλουν τα παιδιά τους να φοιτήσουν εκεί που πραγματικά επιθυμούν και τους αρέσει, όμως οι περισσότεροι, ειδικά φέτος, δεν μπορούν να τα στείλουν μακριά. Κάποιοι επιλέγουν το εξωτερικό, με την προοπτική τα παιδιά τους να βρουν μια δουλειά εκεί, για να βγάζουν τα προς το ζην, όμως η πλειοψηφία των γονέων δεν έχει χρήματα, ούτε για το εξωτερικό.
Εμείς καλούμε μαθητές και γονείς να συμπληρώσουν με προσοχή τα μηχανογραφικά και για οποιαδήποτε πληροφορία να καταφύγουν στα Λύκειά τους, όπου θα τους δοθεί η μέγιστη δυνατή βοήθεια. (Καλή σταδιοδρομία σε όλους και μην ξεχνούν όσοι δεν περάσουν ότι… κανείς δεν χάνεται!).

Σχετικά Άρθρα