Γενική

ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΞΑΝΘΗΣ: Η ιστορική διαδρομή της και οι πολεμικές επιχειρήσεις στη Θράκη και τη Μικρά Ασία

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ από τον Μάκη Βογιατζόπουλο

Γράφει ο Μιχάλης Σπανίδης / εκδότης
«…Η ηρωική ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΞΑΝΘΗΣ, ή όπως μετονομάσθηκε αργότερα ΧΙΙ (12η) ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΠΕΖΙΚΟΥ, συγκροτήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 6 Φεβρουαρίου του 1920, από νεοσύλλεκτους και επίστρατους Οπλίτες, που καταγόταν από την περιοχή της Θράκης και ειδικότερα της Ξάνθης, από όπου πήρε και το όνομα της.
Ακολουθώντας την πλούσια ιστορική διαδρομή της ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΞΑΝΘΗΣ, ξεκινώντας από την Θεσσαλονίκη το 1920, την ίδια εποχή που η πόλη της Ξάνθης αναπνέει τον αέρα της ελευθερίας, μετά από 5,5 αιώνες σκλαβιάς, βλέπουμε να συμμετέχει στην απελευθέρωση ολόκληρης της Δυτικής Θράκης (της Γκιουμουλτζίνας {Κομοτηνής}, του Δεδεαγάτς {Αλεξανδρούπολης}, του Φερετζίκ {Φερών}, του Σουφλίου και του Διδυμοτείχου) και να πρωτοστατεί στην ιστορική διάβαση του Έβρου ποταμού προς τα Aνατολικά.
Παρακολουθώντας την πορεία της, γνωρίζουμε τους απελευθερωτικούς αγώνες της Ανατολικής Θράκης (της Αδριανούπολης, των Σαράντα Εκκλησιών, της Μακράς Γέφυρας, της Κεσσάνης, των Μαλγάρων, της Ραιδεστού κ.λ.π.), μαθαίνουμε για τις επιχειρήσεις του Ελληνικού Στρατού στα Δαρδανέλια (απελευθέρωση της Πανόρμου), βιώνουμε την Μικρασιατική Εκστρατεία, περνούμε την Αλμυρά Έρημο,τον Σαγγάριο ποταμό και μαζί της φθάνουμε μέχρι το θρυλικό Καλέ Γκρότο, που ήταν το τελευταίο οχυρό των Τούρκων, λίγο πριν την Άγκυρα, δηλαδή στο Ανατολικότερο σημείο που έφθασε μαχόμενος ο Ελληνικός Στρατός.
Τέλος ακολουθεί η υποχώρηση του Στρατού μας, η Μικρασιατική Καταστροφή, η πυρπόληση της Σμύρνης, ο ερχομός των εκδιωχθέντων Ελλήνων προσφύγων στην Παλιά Ελλάδα, από τις Αλησμόνητες Πατρίδες, τα Άγια Χώματα της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης και η επιστροφή της 12ης ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ ΞΑΝΘΗΣ το 1922, εδώ στην Θράκη, από όπου ξεκίνησε το περιπετειώδης ταξίδι της, πριν από τρία χρόνια, για να την θωρακίσει για πάντα από τον «εξ Ανατολών» κίνδυνο.
Η εργασία αυτή, μετά την πρώτη μου συγγραφική απόπειρα με το βιβλίο «Η Ξάνθη πριν και μετά τον 2 ο Παγκόσμιο Πόλεμο» το 2008, αποτελεί ένα φωτογραφικό πανόραμα κυρίως της Ξάνθης, αλλά και της Δυτικής και Ανατολικής Θράκης και της Μικράς Ασίας, του 1912- 1922.
Είναι μία συλλογή από 300 Καρτ Ποστάλ και σπάνιες αδημοσίευτες φωτογραφίες, που μέσα από αυτές επιχειρεί να αποτυπώσει την ομορφιά και την αρχοντιά του τόπου μας και των κατοίκων της, με τις χαρακτηριστικές τους ενδυμασίες, τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, την καθημερινότητα αλλά και τις εορταστικές τους συνευρέσεις, της εποχής εκείνης. Παράλληλα όμως το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην σκληρή επικαιρότητα της εποχής εκείνης, που είναι οι Έλληνες Στρατιώτες, τα πολεμικά γεγονότα και οι πρόσφυγες, ενώ ένα ακόμη θέμα που παρουσιάζεται με έμφαση, είναι τα Ελληνικά μνημεία και οι αρχαιότητες της Μικράς Ασίας.
Έτσι, οι υπέροχες φωτογραφίες, που συνοδεύουν το βιβλίο αυτό, δεν είναι μόνο ένα συμπλήρωμα της ιστορικής εργασίας αλλά ένα πρόσφορο μέσον για να κινήσει το ενδιαφέρον του κοινού, ώστε να μπορέσει να εξερευνήσει καλύτερα τα ιστορικά μυστικά του τόπου μας και γενικά του Ελληνισμού.
Γιατί όπως είπε ένας σοφός, «τίποτα δεν μπορεί να γράψει η ιστορία, καλύτερα από μία φωτογραφική μηχανή»…» (Δήμος Βογιατζόπουλος)
Στις σκοτεινές εποχές της ανέχειας και της ιστορικής αποδιοργάνωσης που βιώνει η Πόλη-Αγορά της Ξάνθης, το ερευνητικό έργο του αγαπημένου μου Μάκη Βογιατζόπουλου είναι ένας φωτεινός φάρος. Αποτελεί μια αξιέπαινη προσπάθεια, που συμβάλει στην ανάδειξη του ιστορικού μας πλούτου. Μια δέσμη ελπίδας, ένα απόσταγμα ψυχής και μακράς πείρας, μέσα σε αυτήν την εποχή της απογοήτευσης, της αγωνίας και της αβεβαιότητας. Το έργο του κλασικό, βαθύτατα πολιτικό, αγωνίζεται και αντιστέκεται στις συμπληγάδες της μοντέρνας ιστορικής βιβλιοπαραγωγής. Ο Μάκης αναπαριστά τέλεια την ατμόσφαιρα της εποχής και παρακολουθεί βήμα προς βήμα τα δραματικά γεγονότα, με την μοναδική του αφοπλιστική βεβαιότητα. Ιχνηλατώντας συνεχώς μέσα στις τεράστιες αρδευόμενες εκτάσεις του νου του, μας λέει ότι για να καταλάβουμε τι μας συμβαίνει σήμερα, πρέπει να ρωτήσουμε το χθες.
Λεπτοδουλεμένες λεπτομέρειες, αυτόνομη γλώσσα και δυναμική. Το αποτέλεσμά του, ανάγλυφο, γεμάτο δύναμη και ορμή. Όπως πάντα, η γραφή του ενδιαφέρουσα, προοιωνίζει και μια ενδιαφέρουσα συνέχεια. Ο Μάκης με την δύναμη της ψυχής του μας εισάγει σε ένα μαγευτικό ταξίδι που βασίζεται σε αληθινά ιστορικά γεγονότα. Φέρνει στο φώς αμέτρητα στοιχεία, προσφέροντας μια σφαιρική πολυεπίπεδη εικόνα για όλους εμάς τους σύγχρονους αναγνώστες. Ανασυντάσσει τις δυνάμεις του και κατορθώνει να φέρει «εις πέρας» το ερευνητικό του έργο. ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΞΑΝΘΗΣ, μια διαδρομή στην Ξάνθη, στην Θράκη του χθες, μια διαδρομή γλυκιά και πικρή μαζί. Σταθερά αισιόδοξος ο Μάκης με συναίσθηση της ευθύνης του, καλεί ξανά τις νέες γενιές της Πόλης-Αγοράς της Ξάνθης σε μια άκρως ενδιαφέρουσα, ζωηρή και βαθυστόχαστη συζήτηση, μακριά από συνωστισμούς σε προθαλάμους κομματικών γραφείων.
Ο Μάκης με την ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΞΑΝΘΗΣ μας δίνει την σπάνια ευκαιρία να δούμε από κοντά ό,τι μας στέρησε τόσα χρόνια η συνειδητή αποσιώπηση της τοπικής ιστορίας από όλους τους προσκυνητές του διανοητικού εξαποικισμού. Η ώρα του απολογισμού τους δεν έχει έλθει ακόμα. Πλησιάζει. Είμαστε πολύ κοντά.
ISBN: 978-960-6653-61-2, σελ.622, σχ.17Χ25, τιμή 21,30 με ΦΠΑ

Τιπς πάνω
Είναι μία συλλογή από 300 Καρτ Ποστάλ και σπάνιες αδημοσίευτες φωτογραφίες, που μέσα από αυτές επιχειρεί να αποτυπώσει την ομορφιά και την αρχοντιά του τόπου μας και των κατοίκων της, με τις χαρακτηριστικές τους ενδυμασίες, τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, την καθημερινότητα αλλά και τις εορταστικές τους συνευρέσεις, της εποχής εκείνης.

(σ.ε.) Ο Μάκης Βογιατζόπουλος ταξίδεψε για την γειτονιά των αγγέλων το μεσημέρι της Δευτέρας σε ηλικία 51 ετών. Καλό ταξίδι φίλε…

loading...

Σχετικά Άρθρα