Γενική

Λαμπρές οι εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου

Εκδηλώσεις τιμής και χρέους για την «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου» και τον αφανισμό 353 000 Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκαν από τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ξάνθης το πρωί του Σαββάτου 19 Μαΐου 2012 στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης κάτω από την σκιά του μνημείου του Προσφυγικού Ελληνισμού και την Κυριακή 20 Μαΐου 2012 από την Πολιτεία στον Ι.Ν. της Του Θεού Σοφίας.
Η αθρόα προσέλευση των συμπολιτών μας, από την πόλη αλλά και τα χωριά, η συμμετοχή των αρχόντων της πόλης στην επιμνημόσυνη δέηση του Μητροπολίτη μας, στον χώρο του μνημείου Προσφυγικού Ελληνισμού,  αλλά και στο μνημόσυνο που εψάλη στον Ι.Ν. της Του Θεού Σοφίας για την ανάπαυση των ψυχών των αδικοχαμένων, αλειτούργητων και άταφων προγόνων μας  που σφαγιάσθηκαν και εξοντώθηκαν με τον πιο βάρβαρο τρόπο από την λαίλαπα του Τουρκικού Εθνικισμού από το 1914- 1923, αποδίδει μεγάλη τιμή στον Ποντιακό Ελληνισμό.
Συγκίνησε ο Μητροπολίτης μας στις ομιλίες του όπου μεταξύ των άλλων χρησιμοποίησε στίχους του Βάσσου Λυσαρίδη, «Καταραμένος να παραμείνω στην αδιάστατη αιωνιότητα. Αν ξεχάσω τις κραυγές των νηπίων. Τους ρόγχους των απαγχονισθέντων. Τις πατημασιές των πεταλωμένων. Τον ανίκητο πόνο των βιασθέντων. Την οργή των μαρτύρων και μαρτυρησάντων. Το περήφανο βλέμμα του αδούλωτου Πόντιου. Την λαλιά που φιμώθηκε και ξαναζωντάνεψε στην εξορία. Τις ρίζες που αρνούνται να πεθάνουν» και σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση « αν κάποιος δεν γνωρίζει  ιστορία, καλό είναι να μην ασχοληθεί με την συγγραφή της».
«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αυταπόδεικτη ιστορική αλήθεια. Κανείς δεν μπορεί να διαγράψει ή να ξαναγράψει την ιστορία. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τις φωνές των νεκρών. Κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα στη μνήμη.
  Σήμερα το ποντιακό στοιχείο δεν ζητιανεύει, δεν εκλιπαρεί, αλλά απαιτεί αυτό που δικαιούται. Και δικαιούται τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων».
  Είμαστε σήμερα εδώ για να ανασύρουμε μνήμες,, να  αναβιώσουμε θύμησες, να αναλογιστούμε και να υμνήσουμε, να υποσχεθούμε, πως θα συνεχίσουμε να δίνουμε μαζί, μια γροθιά, τον κοινό αγώνα για την επιβίωση της ιστορικής μνήμης. Αυτή η ιστορία έχει μόνο ένα τέλος. Την αληθινή δικαίωση. Κι γι αυτή θα αγωνισθούμε ως το τέλος» τόνισε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ρωμανίδης.
Παρούσα στην εκδήλωση του Συλλόγου η Χορωδία μας που απέδωσε ποντιακά τραγούδια αναμοχλεύοντας μνήμες και σκορπώντας συγκίνηση, όπως και το δραστήριο τμήμα Γυναικών που παρέθεσε δεξίωση, με γεύσεις από την ποντιακή κουζίνα, την Κυριακή μετά την κατάθεση στεφάνων από τις αρχές του Νομού.
Τις εκδηλώσεις πλαισίωσαν, με ποικίλους τρόπους, τα παιδιά του Συλλόγου, η νεολαία μας, το ελπιδοφόρο αύριο, φορώντας τις παραδοσιακές ενδυμασίες.
Αισθανόμαστε χρέος να ευχαριστήσουμε τις αρχές , τους κατοίκους της πόλης και των χωριών του Νομού  και τα μέλη του Συλλόγου για την συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις καθώς και την  κ. Τσονοπούλου Κλεάνθη που αναφέρθηκε στο χρονικό της ημέρας κατά την Θεία Λειτουργία.

Σχετικά Άρθρα