Γενική

Κρίση με την αποχώρηση του Μουφτή Κομοτηνής. Πιέσεις να ανακαλέσει.

Τρομερή αναταραχή έχει προκαλέσει η αποχώρηση του Μουφτή Κομοτηνής Μέτζο Τζεμαλή που αποκαλύφθηκε από το KomotiniPress.gr

Όλες οι πλευρές επιχειρούν να εκτιμήσουν την κατάσταση σε ένα τοπίο πολιτικά ασταθές. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αρμόδιοι παράγοντες αδυνατούν να αντιδράσουν αποτελεσματικά. Παρότι επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς να διαψευστεί η υπόθεση, μια σειρά από εμπλεκόμενοι έχουν επιβεβαιώσει το σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει στη Θράκη από την εξέλιξη.
Οι πιέσεις που ασκούνται στον Μουφτή Κομοτηνής για να ανακαλέσει την αίτηση συνταξιοδότησης είναι αφόρητες και έχει δεχτεί αλεπάλληλες επισκέψεις από την αποκάλυψη της υπόθεσης και μετά. Επισήμως η Μουφτεία «δεν απαντά» για το ζήτημα που προέκυψε αλλά ειναι γεγονός ότι υπάρχει σοβαρή αναταραχή.

“Τρίβουν τα χέρια στο Προξενείο”

Τεράστιο είναι και το ενδιαφέρον από την πλευρά του Τουρκικού Προξενείου για την υπόθεση αφού η εξέλιξη αυτή ευνοεί τις επιδιώξεις τους για την αλλαγή του πλαισίου ανάδειξης των Μουφτήδων. Τουρκικά Κανάλια έχουν ενδιαφερθεί για το ζήτημα ενώ το βάρος πέφτει και στις υπηρεσίες του ΥΠΕΞ για το χειρισμό του θέματος και την αποκάλυψή του στη χειρότερη χρονική στιγμή και εν μέσω υπηρεσιακής κυβέρνησης και εκλογών.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόθεση γίνει είχε γνωστή εδώ και ένα μήνα περίπου αλλά, δεν κατέστη δυνατό να υπαναχωρήσει ο Μουφτής Κομοτηνής από την παραίτηση. Η χρονική στιγμή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς η έλλειψη αντικαταστάτη, ούτε καν ικανού τοποτηρητή, προκαλεί επίσπευση των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στον τρόπο ανάδειξης των Μουφτήδων. Όπως είναι γνωστό η αρμόδια επιτροπή υπό τον Θ. Πάγκαλο, την περίοδο της συγκυβέρνησης απαξιώθηκε και δεν κατέληξε σε σοβαρό πόρισμα ή τολμηρό νομοθετικό κείμενο που να λύνει το ζήτημα.
Κρίση για το ΥΠΕΞ 
Τις επόμενες μέρες ο Μουφτής Κομοτηνής αναμένεται ότι θα τοποθετηθεί επίσημα είτε επιμείνει, είτε ανακαλέσει την αίτηση συνταδιότησης. Την ίδια περίοδο το ΥΠΕΞ στη Θράκη έχει να διαχειριστεί μια πολύ σοβαρή κρίση με σοβαρό κίνδυνο να απαξιωθεί πλήρως ο ρόλος του. Η χρυσή τομή που αναζητείται είναι η παραμονή του Μέτζο Τζεμαλή στη Μουφτεία για λίγους μήνες ακόμη, ώστε να αποφευχθεί η κρίση. Η αποτελεσματικότητα όμως της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων αμφισβητείται για άλλη μια φορά και είναι δυνατόν να προκαλέσει νέους τριγμούς. 

Γιάννης Σιδηρόπουλος

loading...

Σχετικά Άρθρα