fbpx
Γενική

Με 152 βουλευτές ο Σαμαράς την 7 η Μαΐου

Εφικτή η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας αν την ψηφίσουν 24 στους 100 Ξανθιώτες
Γράφει ο Σταύρος Καρυπίδης
Με 24 Ξανθιώτες να ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία ανά 100 πραγματικούς κατοίκους της περιοχής, η νέα Δημοκρατία παίρνει αυτοδυναμία. Πρέπει βέβαια να έχουμε και περίπου 11% άκυρα λευκά και 10% ψήφους σε μικρά κόμματα που δεν θα μπουν στην βουλή, με αυτόν τον συνδυασμό που δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα η Ν.Δ. παίρνει 152 έδρες και αυτοδυναμία!!!
Η ανάλυση είναι απλή και λέει: Είτε ψηφίσεις το πρώτο κόμμα είτε ρίξεις λευκό είτε άκυρο είτε δεν πας καθόλου στην κάλπη, είτε ψηφίσεις κάποιον εκλογικό συνδυασμό αλλά αυτός δεν περάσει το όριο του 3%, το αποτέλεσμα είναι ίδιο, ευνοημένο είναι το πρώτο κόμμα και στην περίπτωσή μας η Νέα Δημοκρατία.
Το ποσοστό κάθε κόμματος υπολογίζεται με βάση το άθροισμα των ψήφων που πήρε κάθε συνδυασμός από όσους πέρασαν το 3%. Αυτές οι ψήφοι θεωρούνται έγκυρες για την κατανομή των εδρών και μόνον αυτές. Αν λοιπόν είμαστε 100 πολίτες και 24 από μας θέλουν για κυβέρνηση την ΝΔ και πάνε και το ψηφίσουν, έχουμε τα παρακάτω αποτελέσματα.
Από τους 100 ψηφοφόρους, ΝΔ θέλουν οι 24. Έχουμε λοιπόν: 24% ΝΔ. Με μια λογική αποχή 20% (δηλαδή αν δεν πάνε να ψηφίσουν οι 20), πόσο γίνεται το ποσοστό του; Από τους 80 ΝΔ θέλουν 24 και το ποσοστό είναι τώρα 30%! Υπάρχουν όμως και τα άκυρα… Αν απ τους 80 που πήγαν στις κάλπες, οι 5 ρίξουν άκυρο τότε, πόσο γίνεται το ποσοστό του; Γίνεται 32%! Κι αν απ τους 75 οι 6 ρίξουν λευκό, πόσο γίνεται το ποσοστό του; Γίνεται 34,8%!!
Μα καλά, θα μου πείτε, αυτά ίσχυαν πάντοτε. Είναι ο κλασσικός τρόπος του συστήματος για να υπάρχει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα. Ναι, αλλά τώρα οι έδρες δεν μοιράζονται με βάση απλά και μόνο τις «έγκυρες» ψήφους (σα να λέμε οι 69 του παραδείγματός μας) αλλά από το άθροισμα των ψήφων μόνο όσων κομμάτων πέρασαν το 3% -και υπό όρους, η ΝΔ με αυτό το ποσοστό κάνει κυβέρνηση.
Αν δηλαδή, από τους 69 πολίτες, οι 10 συνολικά ψηφίσουν συνδυασμούς που δεν περνούν το όριο του 3% τότε έχουμε ποσοστό για την ΝΔ 40,7 % !!
Έλα όμως που -με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο- ένα τέτοιο ποσοστό δίνει την απόλυτη πλειοψηφία στη ΝΔ γιατί οι έδρες της θα είναι: Από τους 59 πολίτες ΝΔ θέλουν 24 και Χ = 24*25/59 = 101- 102 έδρες. Και επειδή το πρώτο κόμμα παίρνει και «μόνους» 50 έδρες, η ΝΔ έχει τελικά 151 με 152 έδρες και αυτοδυναμία!!!!

Σχετικά Άρθρα