Προτείνει την ενίσχυση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη
Του Σταύρου Καρυπίδη
Τους δραματικούς ρυθμούς απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων της Δ Προγραμματικής Περιόδου ( ΕΣΠΑ) επιχειρούν να αντιστρέψουν οι προτάσεις του τομεάρχη Περιφερειακής Πολιτικής της Ν.Δ. και βουλευτή Ξάνθης Αλέξανδρου Κοντού, οι οποίες βρίσκονται ήδη στα χέρια του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην δημοσιογραφική εκπομπή «Τα νέα της Πόλης» του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, ο βουλευτής της Ν.Δ. και εκ νέου υποψήφιος κ. Κοντός επικεντρώνει, με στοχευμένες παρεμβάσεις ενεργοποίησης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στη μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση των κονδυλίων που θα επιτρέψουν γρήγορη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τόνωση της ψυχολογίας της αγοράς, ενίσχυση επενδυτικού κλίματος, αύξηση της απασχόλησης.
Δύο χρόνια πριν τη λήξη του προγράμματος, η συνολική απορρόφηση των πόρων ανέρχεται σε ποσοστό μόλις 34%, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα στην 18 η θέση μεταξύ των 27 μελών. Σε περίοδο κρίσης και εποχή μνημονίων οι καθυστερήσεις αυτές υπονομεύουν κάθε προσπάθεια ανάπτυξης και μεταρρύθμισης, επισημαίνει.
Αναλύει διεξοδικά τους λόγους που βραχυκύκλωσαν τις διαδικασίες απορρόφησης και ζητά, μεταξύ άλλων, την επαναφορά της συνολικής πολιτικής ευθύνης διαχείρισης στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει γνώση των δυνατοτήτων κάλυψης της εθνικής συμμετοχής, έμπειρο στελεχιακό δυναμικό στις διαπραγματεύσεις με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και δικτύωση με όλα τα υπουργεία που υλοποιούν τομεακά προγράμματα.
Προτείνει τη σύσταση Ειδικών Γραμματειών για θέματα κοινοτικών προγραμμάτων με κατάργηση των υπαρχουσών δομών που αποδείχθηκαν ανεπαρκείς και εφιστά την προσοχή στην ολοκλήρωση των έργων-‘γέφυρα’ από το Γ’ Κ.Π.Σ. τα οποία είναι ώριμα και εάν δεν ολοκληρωθούν θα αποτελέσουν δημοσιονομική βόμβα.
Προτείνει επίσης την ενίσχυση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη αλλά και την αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα με αλλαγή του κανονισμού εφαρμογής των επιχειρησιακών προγραμμάτων.
Παράλληλα υπογραμμίζει την αναγκαιότητα νομοθετικών παρεμβάσεων που θα επιτρέψουν να αρθούν νομικές αγκυλώσεις και , τέλος, καθορίζει τον τρόπο της υπηρεσιακής διαχείρισης των κοινοτικών προγραμμάτων .