fbpx
Γενική

Η ΑΛΛΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Τι θα γίνει με τα φάρμακα του 10 και 25 %

Άρθρο του Συλλόγου Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Νομού Ξάνθης

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σουρρεαλιστικό σκηνικό – πώς αλλιώς μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε χωρίς να κινδυνεύουμε να κατηγορηθούμε.

Στις 28/2/2012 δημοσιεύεται με ΦΕΚ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η με αριθμ. Φ.42000/οικ.2555/353 Κοινή Υπουργική Απόφαση (την οποία υπογράφουν οι κ.κ. Λοβέρδος και Κουτρουμάνης), σύμφωνα με την οποία καθορίζονται οι νέες λίστες ασθενειών για τις οποίες ισχύει μειωμένο ποσοστό στη φαρμακευτική δαπάνη. Στις λίστες του 10% προστίθεται ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, ενώ έχουν απαλειφθεί η στεφανιαία νόσος και η δυσλιπιδαιμία (που εξ’ ορισμού αναφέρονται πια στο γενικό ποσοστό συμμετοχής 25%).Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρης, με το υπ’ αριθ. Πρωτ. 9111/12-03-2012 έγγραφό του αναστέλλει την εφαρμογή του ΦΕΚ με το πρόσχημα όιτι ο ΕΟΦ δεν έχει συντάξει ακόμη, ως οφείλει, τον κατάλογο κατάταξης φαρμάκων ανά θεραπευτική κατηγορία σύμφωνα με το σύστημα κατάταξης ανατομικής, θεραπευτικής κατηγοριοποίησης ATC του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το ΦΕΚ της με ριθμ. Φ.42000/οικ.2555/353 ΚΥΑ δεν προϋποθέτει κάτι τέτοιο για να ισχύσει, ούτε και θέτει ημερομηνία έναρξης ισχύος, οπότε και ισχύει κανονικά από την επόμενη της δημοσίευσης.

Το πρόβλημα επιτάθηκε με τη σύγχυση άλλων εμπλεκόμενων υπηρεσιών, όπως της ΗΔΙΚΑ, η οποία, κατά πληροφόρηση συναδέλφων, έδινε έως και τις 12/3/2012 τηλεφωνικές οδηγίες σχετικά με τις τρίμηνες που εκδόθηκαν με τα παλαιά ποσοστά συμμετοχής, είναι ότι οι συνταγές πρέπει να γυρίσουν πίσω στον ιατρό και να διορθωθούν ή να βγουν άλλες με τα νέα, σωστά ποσοστά συμμετοχής.

Οι φαρμακοποιοί δεν ξέρουν ποιον να πιστέψουν και τι να κάνουν. Να δεχθούν συνταγές που έχουν νόμιμα εκδοθεί με βάση το ΦΕΚ (με τα νέα ποσοστά) ή να δεχθούν το έγγραφο του ΕΟΠΥΥ; Πώς μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα πληρωθούν σε κάθε περίπτωση; Μήπως οδηγούμαστε εσκεμμένα σε θολά νερά για να παρακάμψουμε πληρωμές και να οδηγηθούμε σε δικαστικές διαμάχες προς άγραν χρόνου; Δε θέλουμε να το πιστέψουμε. Από την άλλη, καταφέραμε να παραλύσουμε όλο τον υγειονομικό μηχανισμό, βυθίζοντάς τον στην αβεβαιότητα.

Φυσικά δε χρειάζεται να προστεθεί τίποτε σχετικά με την ποινή του 1 ευρώ ανά χειρόγραφη συνταγή, η οποία ανεστάλη μετά από τη δημόσια κατακραυγή, έως τις 31/3/2012. Ένα σύστημα που δεν μπορεί να υποστηρίξει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ούτε σε βασικές δομές όπως το ΕΣΥ και τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ, απαίτησε (και θα επανέλθει πιθανότατα την Πρωταπριλιά) να κατακρατείται για την ανεπάρκειά του όλος ο μισθός των γιατρών της κρατικής ΠΦΥ – αν φτάνει κι όλας. Και μέσα σε αυτό το ιλαροτραγικό τοπίο, βγήκαν και ανακοινώσεις που αξίζουν μία θέση στο Μουσείο Ελληνικής Δημοκρατίας, αν ποτέ υπάρξει, όπως αυτές της Αναπληρώτριας Διοικήτριας του ΚΥ-ΓΝ Λήμνου κ. Τσούνη για τη διανομή ηλεκτρονικών συνταγών με courier…Τι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς καλοπροαίρετα παρά το ότι η Δημοκρατία μας, ειδικά στο χώρο της Υγείας, έχει πλέον μία αλληγορική χροιά – και όχι μόνο.

Σχετικά Άρθρα