Γενική

Να πάμε τον Δήμο μας… ένα βήμα μπροστά

Ζητά ανάληψη κοινωνικής πρωτοβουλίας από τον Δήμο Ξάνθης

Η αντιπολίτευση του δήμου Ξάνθης με επιστολή της βασισμένη σε ιδέα του Ηλία Βασιλούδη ζητά από τον δήμο να αναλάβει οργανωτική πρωτοβουλία για να λειτουργήσει στη ΔΕΥΑΞ ή στην ΕΑΠΑΞ ένας κόμβος υποδοχής αιτημάτων καταναλωτών και προσφορών αγροτών.

Η επιστολή αναφέρεται στην δύσκολη οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα, η οποία έχει καταβαραθρώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών, έχει ανατρέψει βίαια την καθημερινότητα και τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, έχει αφαιρέσει από ένα τεράστιο κομμάτι της κοινωνίας μας το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση θέτοντας σε αμφισβήτηση ακόμη και το δικαίωμά τους στην επιβίωση.

Το ερώτημα που θέτει η παράταξη του Χ. Πούλιου είναι αν ο Δήμος της Ξάνθης στέκεται έξω από το πρόβλημα και το παρακολουθεί συγκαταβατικά απλά σχολιάζοντάς το, όπως έχει κάνει μέχρι σήμερα , η επιτέλους θα σταθεί στο πλευρό των δημοτών.

Και συνεχίζει η επιστολή: Εμείς ισχυριζόμαστε πως η Αυτοδιοίκηση έχει υποχρέωση να πράξει το δεύτερο. Γι’ αυτό, ζητούμε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε επιτέλους, την ενεργό εμπλοκή του Δήμου μας στην ανάπτυξη τοπικής δράσης για σύνδεση της κατανάλωσης απευθείας με την αγροτική παραγωγή με στόχο την προμήθεια προϊόντων σε χαμηλές τιμές για τους δημότες.

Στους ισχυρισμούς του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου ότι ο Δήμος δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να παραχωρήσει ένα χώρο αλλά χωρίς καμιά μεσολάβηση κι ευθύνη, εμείς αντιτείνουμε ότι δεν πρόκειται για παρέμβαση εις βάρος των εμπόρων αλλά για προστασία του καταναλωτή- δημότη. Κάπως έτσι θα σκέφτηκαν και οι Δήμοι που έχουν ήδη ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με το άρθρο 75- Ιγ7 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, «η προστασία του καταναλωτή σχετικά με θέματα που αφορούν τα δικαιώματά του» ανήκει στις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, στις αρμοδιότητες του Δήμου ανήκει και «η προώθηση και ανάπτυξη του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης».

Εισηγούμαστε λοιπόν, την ανάληψη οργανωτικής πρωτοβουλίας από το Δήμο Ξάνθης για να λειτουργήσει στη ΔΕΥΑΞ η στην ΕΑΠΑΞ που διαθέτουν και την υποδομή και την εμπειρία, ένας κόμβος υποδοχής αιτημάτων καταναλωτών και προσφορών αγροτών για προϊόντα που καταρχήν δεν παράγονται στην Ξάνθη. Εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε ο Δήμαρχος θα μπορεί να νίψει τας χείρας του. Εάν όμως υπάρξει τότε έχει υποχρέωση να το οργανώσει με τη συνεργασία και του συνδικαλιστικού φορέα των αγροτών στο Νομό Ξάνθης, ακόμη και των ίδιων των καταστηματαρχών. Έτσι η παρέμβασή του όχι μόνο δεν θα πλήξει τους ντόπιους παραγωγούς αλλά θα τους βοηθήσει να πουλήσουν το περίσσευμα της παραγωγής τους μέσω αυτού του συστήματος και τους λιανέμπορους να προμηθευτούν προϊόντα από άλλες περιοχές σε χαμηλές τιμές. Ο Δήμος θα διασφαλίζει ότι οι συναλλαγές θα γίνονται νομότυπα.

Σχετικά Άρθρα