fbpx
Γενική

Αλληλεγγύη ζητά η αγορά της Ξάνθης


Για να μπορέσουν να επιβιώσουν στην κρίση πολίτες και επιχειρήσεις

Γράφει ο Σταύρος Καρυπίδης
Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση έχουν περιέλθει οι καταστηματάρχες στην Ξάνθη, καθώς βλέπουν, ότι και το 2012 θα είναι πολύ δύσκολη χρονιά για αυτούς. Όλοι έχουν καταλάβει καλά ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό το μέλλον των επιχειρηματιών θα εξαρτηθεί από την πορεία τους μέσα στον χρόνο που τρέχει. Με τα νέα μέτρα να απειλούν τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν πληγεί σφόδρα και από αυτά που ήδη έχουν επιβληθεί, οι μικρομεσαίοι της περιοχής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προτείνουν, ως έναν έσχατο τρόπο σωτηρίας, την αλληλεγγύη.
Προτείνουν δηλαδή στους καταναλωτές Ξανθιώτες να εμπιστεύονται και να προτιμούν τα τοπικά προϊόντα και καταστήματα, καθώς αυτό βοηθά στον πλούτο της πόλης και κυρίως βοηθά τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους σε αυτές να επιβιώσουν. «Κοιτάξτε κατ αρχήν εμείς οι ίδιοι οι καταστηματάρχες θα πρέπει να εφαρμόσουμε στην πράξη την ιδέα της αλληλεγγύης» μας είπε παλιός επαγγελματίας της Ξάνθης και διευκρίνισε ότι πρέπει να ψωνίζουν και οι ίδιοι από τους ίδιους τους, τους πελάτες».
Η αλληλεγγύη είναι ο μοναδικός τρόπος για να κρατηθούν, όσες επιχειρήσεις μπορέσουν, στην κρίση. Με το να βοηθάει ο ένας τον άλλο, τουλάχιστον, το χρήμα που υπάρχει δεν φεύγει από την περιοχή, δεν πάει στις πολυεθνικές και τα μεγαλοκαταστήματα αλλά μένει στην Ξάνθη και αξιοποιείται. Ειδικά οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, που έχουν πληγεί περισσότερο από όλους από την Μνημονιακή πολιτική, νομίζω ότι πια δεν έχουν άλλο τρόπο αντίδρασης.
Η ύφεση και η οικονομική κατάσταση των συμπολιτών, που διαρκώς χειροτερεύει αντανακλώνται κυρίως στην τοπική αγορά. Όμως, όπως σημειώνουν παράγοντες αυτής, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν έγκειται, μόνο στο πώς θα καταναλώσει και πάλι ο κόσμος, αλλά στο ότι η Κυβέρνηση δεν αφήνει τους μικρομεσαίους να παλέψουν για την επιβίωσή τους και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. «Όλα τα χρήματα που μαζεύουμε πάνε στις υποχρεώσεις μας στο κράτος» λένε και ζητούν ελάφρυνση των φόρων μείωση των εργοδοτικών εισφορών και φυσικά μείωση του ΦΠΑ. Ειδικά στο θέμα των ενοικίων, πρέπει να σημειωθεί, ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες στην Ξάνθη ακόμη φαίνεται να μην έχουν καταλάβει από κρίση!!! Αποτέλεσμα είναι πολλά μαγαζιά να μεταφέρονται σε άλλη στέγη, αφού δεν μπορούν να αντέξουν το αυξημένο κόστος. (Και να μπαίνουν έτσι σε νέα έξοδα μέσα σε μια δύσκολη οικονομική χρονιά).

Σχετικά Άρθρα