Γράφει η Μαρίνα Κατσικίδου Ψυχολόγος ΑΠΘ- Ψυχοθεραπεύτρια Gestal
[email protected]
Γιορτινές μέρες.. μέρες χαράς, για κάποιους μέρες μελαγχολίας και για άλλους πάλι μια απλή ρουτίνα και συνήθεια. Αυτές τις μέρες που προσπαθούμε να πάρουμε και να δώσουμε χαρά ας εξετάσουμε μαζί αυτό το ιδιαίτερο συναίσθημα και κατάσταση..
Το συναίσθημα της χαράς χαρίζει στο σώμα μας αίσθηση ευεξίας αρμονίας και χαλαρότητας. Επιστημονικά πλέον είναι τεκμηριωμένο πως χαρούμενοι άνθρωποι δεν αρρωσταίνουν συχνά, πως εξηγείται αυτό? Η χαρά είναι ένα συναίσθημα αντί-στρες, μας βοηθάει να βλέπουμε τα πράγματα από τη θετική τους πλευρά και να μην απελπιζόμαστε. Έτσι το στρες καταβάλλει το Ανοσοποιητικό σύστημα ενώ η χαρά ενισχύει τη λειτουργικότητά του και ως συνέπεια την αποτελεσματική άμυνα ενάντια της ασθένειας. Ας μη ξεχνάμε πως σώμα, σκέψεις, συναισθήματα και πράξεις επηρεάζουν το ένα το άλλο. Δεν είμαστε μόνο το ένα ή το άλλο, είμαστε όλα και είμαστε ένα! Αυτή είναι και η βασικά αρχή της ψυχοθεραπείας Gestalt, πως ο οργανισμός μας λειτουργεί σαν ολότητα…
Η Χαρά είναι μια αίσθηση ανύψωσης και ανάτασης. Μια κατάσταση του είναι που μας κάνει να αισθανόμαστε αγαλλίαση όπου δεν υπάρχουν τα πρέπει παρά μόνο ότι και να κάνουμε υπάρχει η χαρά της προσφοράς, μοιράσματος και αγάπης. Ίσως για αυτό λένε πως οι χαρούμενοι άνθρωποι είναι λιγότερο εγωκεντρικοί!
Πως μπορούμε λοιπόν να έχουμε Χαρά?
Πρώτα είναι πολύ σημαντικό να αποδεχόμαστε αυτό που είμαστε και όλα αυτά που έχουμε, να μην υπάρχει σύγκριση και η ματαιότητα του ανταγωνισμού. Ως συνέπεια η αποδοχή φέρνει την αίσθηση της ικανοποίησης από όσα έχουμε και είμαστε. Τρίτον η αίσθηση της ευγνωμοσύνης θα προσφέρει μια επιμήκυνση της αίσθησης της χαράς και του νοήματος, πως κάθε τι που έρχεται έχει το νόημα του.
Ποια όμως είναι τα συστατικά της Χαράς?
Κάποια βασικά πρακτικά συστατικά, που μας βοηθάνε να υπάρχει η Χαρά και η αίσθηση ικανοποίησης είναι: α) Να ασχολούμαστε με κάθε τι που μπορούμε να ολοκληρώνουμε. β) Να συγκεντρωνόμαστε σε αυτό που κάνουμε με αίσθηση πληρότητας ( “..το να κάνεις κάτι από ψυχή” ) γ) Να υπάρχουνε σαφής στόχοι ζωής (ή απλοί μικροί στόχοι καθημερινότητας) με εφικτά αποτελέσματα και όχι μη ρεαλιστικές προσδοκίες. δ) Η αίσθηση ασφάλειας που μας προσφέρει η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας (είμαι αυτό που είμαι και κάνω ότι καλύτερο μπορώ..) και ε) Το να ζούμε στο εδώ και τώρα, στο παρόν!
Φυσικά είναι σημαντικό πέρα από τα παραπάνω ο καθένας από μας να βρει τις προσωπικές πηγές της Χαράς. Μπορεί για κάποιον να είναι η όμορφη συντροφιά των αγαπημένων ανθρώπων ή όταν υπάρχει μια ανιδιοτελή αίσθηση της προσφορά, μπορεί η συνεχής ανακάλυψη και αναζήτηση του εαυτού ή όταν κάποιος δημιουργεί και αυτό του δίνει αμέτρητη Χαρά ή όταν απλά έρχεται σε επαφή με τη Φύση. Είναι σημαντικό ο καθένας να συνειδητοποιήσει τη δική του πηγή χαράς!
Με όλα τα παραπάνω θέλω να τονίσω πως όσες δυσκολίες και να βιώνουμε σίγουρα κάπου μέσα μας ή έξω από μας υπάρχει κάτι που μπορεί να μας δώσει χαρά. Έστω το γεγονός πως τώρα που διαβάζετε αυτό το άρθρο έχουμε τη δυνατότητα να μοιραζόμαστε μαζί αυτή τη σκέψη για τη Χαρά!
Αυτές τις Γιορτινές μέρες ας συγκεντρωθούμε στις χαρές που μπορούμε να δώσουμε και να πάρουμε. Μόνο τότε θα συνειδητοποιήσετε πως η χαρά δεν είναι παρά μια στάση ζωής και απόφαση παρόλα τα πολλά δυσάρεστα που μπορεί να αποδοκιμάζουν την ευημερία μας. Μη ξεχνάτε η χαρά δεν μπορεί να είναι μόνιμη, όμως κάθε φορά που φεύγει να θυμόμαστε την αίσθησή της και από αυτή να αντλούμε δύναμη για να την αναζητήσουμε και πάλι!
Η Χαρά πάντοτε είναι μέσα και δίπλα μας!