fbpx
Γενική

Μεγάλη διάκριση στον πανελλήνιο διαγωνισμό School Lab των μαθητών του Γυμνασίου Σμίνθης


1ο βραβείο της κριτικής επιτροπής, βραβείο κοινού και καθώς και συμμετοχή στο φεστιβάλ Επιστήμης που θα πραγματοποιηθεί στην Αγγλία τον Ιούνιο του 2012

Τον περασμένο Οκτώβριο προκηρύχτηκε πανελλήνιος διαγωνισμός για μαθητές της Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού και μαθητές Γυμνασίου από το School Lab. Tο School Lab είναι μια πρωτότυπη διαδικτυακή πλατφόρμα δημιουργίας κι ανταλλαγής ιδεών για την επιστήμη, η οποία απευθύνεται σε μαθητές από Ε’ Δημοτικού έως Γ’ Γυμνασίου. Είναι δε μία πρωτοβουλία του British Council, και διενεργείται σε συνεργασία με την i-create της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς – Ινστιτούτο Νεολαίας, μέσω του προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο στόχος του School Lab είναι να βοηθήσει τους μαθητές να κατανοήσουν τις συναρπαστικές προκλήσεις της επιστήμης και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και δεξιότητες στην παρουσίαση των ιδεών τους.
Ζητήθηκε λοιπόν τον περασμένο Οκτώβριο από τα σχολεία της Ελλάδας να συμμετάσχουν στο πρόγραμμά του. Οι μαθητές που θα συμμετείχαν θα δημιουργούσαν ομάδες 2-3 ατόμων με τους φίλους τους, θα επέλεγαν όποιο επιστημονικό θέμα επιθυμούσαν, είτε μόνοι τους, είτε με τη βοήθεια των καθηγητών τους και των νέων επιστημόνων και θα παρουσίαζαν το θέμα τους, με οποιοδήποτε ευρηματικό και κατανοητό τρόπο, θα το βιντεοσκοπούσαν με camera (ακόμα και με του κινητού τους τηλεφώνου) και θα το αναρτούσαν στην ιστοσελίδα School Lab…όπως, δηλαδή, οι πραγματικοί επιστήμονες! Παράλληλα, θα αναλάμβαναν οι «μέντορες» την υποστήριξή τους στις τεχνικές Επικοινωνίας της Επιστήμης.
Το Γυμνάσιο Σμίνθης συμμετείχε στον διαγωνισμό με τους μαθητές της Β΄Γυμνασίου, την Γκιουλμπαχάρ Ζουμπούλ, τον Εμράχ Καραχότζα και την Αϊτούλ Καρπάτς. Υπεύθυνη καθηγήτρια η κ. Αλεξάνδρα Κίτσου, Φυσικός του Γυμνασίου.
Αν και πληροφορηθήκαμε για το διαγωνισμό αρκετά αργά, ωστόσο αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε σε αυτόν με ενθουσιασμό , ενώ μας έμεναν μόνο δύο βδομάδες για την ανάρτηση του βίντεο σε ειδική ιστοσελίδα.
Η απόφαση να γίνει με κάποιο τμήμα της δευτέρας γυμνασίου οφείλεται στο γεγονός ότι ήδη είχαν ασχοληθεί με πειράματα για την πυκνότητα στη Φυσική, την οποία συνάντησαν ξανά ως ιδιότητα στη Χημεία μια κι εκείνο τον καιρό ασχολούμασταν με τα διαλύματα.
Ζητήθηκε από τα παιδιά που θέλαν να συμμετάσχουν να ρωτήσουν τους γονείς τους αν τους επιτρέπουν να εμφανιστούν στο διαδίκτυο. Έτσι δημιουργήθηκε μια μικρή ομάδα μαθητών που παρουσίαζαν ένα συγκεκριμένο πείραμα στους συμμαθητές τους. Τελικά μέσα από διάφορες διαδικασίες παρουσίασης ή από αναστολές κάποιων άλλων αναδείχθηκε η ομάδα των μαθητών που ανέλαβε τον εμφανή ρόλο.
Η δημιουργία του βίντεο αποτέλεσε την αφορμή για την ιδέα ενός διδακτικού σεναρίου. Απαιτήθηκαν λίγες διδακτικές ώρες λόγω του ότι οι μαθητές μετακινούνται με προγραμματισμένα δρομολόγια στα χωριά τους και δεν ήταν δυνατόν να μείνουν στο σχολείο πέραν του ωραρίου. Εφαρμόσθηκε το πείραμα στην τάξη με όλους τους μαθητές να συμμετέχουν, να κρατούν σημειώσεις για τους διαλόγους και να αλληλεπιδρούν με τους τρεις συμμαθητές τους, που παρουσίαζαν τα πειράματα. Οι διάλογοι συνδύαζαν την επιστημονικότητα με το χιούμορ.
Κάθε φορά με αγωνία περίμεναν να γίνει το μοντάζ από την καθηγήτριά τους και να δουν το αποτέλεσμα μέχρι να ολοκληρωθεί η ταινία. Όταν την παρακολούθησαν πρώτη φορά με μουσική επένδυση ενθουσιάστηκαν.Αυτή η δραστηριότητα «αναστάτωσε» θετικά και τους υπόλοιπους μαθητές του γυμνασίου. Παρακολουθούσαν με πολύ ενδιαφέρον την προσπάθειά μας και ταυτόχρονα ζητούσαν να κάνουμε παρόμοιες δραστηριότητες στο άμεσο μέλλον.
Το βίντεο αναρτήθηκε στη διεύθυνση http://school-lab.org/video-gallery με τίτλο: Dencity fun. Επίσης στην ιστοσελίδα αυτή αναρτήθηκαν τα βίντεο των 74 σχολείων και των 279 ομάδων μαθητών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Μετά από ψηφοφορία κοινού η κριτική επιτροπή επέλεξε τα 10 καλύτερα μέσα στα οποία ήταν και το σχολείο μας. Έτσι μετακινήθηκαν οι τρεις μαθητές και η καθηγήτρια στην Αθήνα, όπου πραγματοποιήθηκε το φεστιβάλ Έρευνας και Τεχνολογίας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στις 18 Δεκεμβρίου 2011.
Τα αποτελέσματα καταπληκτικά για το Γυμνάσιο Σμίνθης.
Βραβείο κοινού και 1ο βραβείο της κριτικής επιτροπής καθώς και συμμετοχή στο φεστιβάλ Επιστήμης που θα πραγματοποιηθεί στην Αγγλία τον Ιούνιο του 2012.
Η συγκίνηση έκδηλη όταν η επιτροπή ανακοίνωνε τα ονόματα των πρώτων νικητών. Τα παιδιά νόμιζαν ότι ζούσαν ένα απίστευτο όνειρο. Μια πρωτόγνωρη και μοναδική εμπειρία για τα παιδιά. Μια πανελλήνια αναγνώριση των προσπαθειών που γίνεται από όλους τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στο Γυμνάσιο Σμίνθης. Τα περισσότερα όμως συγχαρητήρια ανήκουν στην υπεύθυνη για το πρόγραμμα εκπαιδευτικό κ. Κίτσου Αλεξάνδρα. Αυτό όμως που δεν πρέπει να μείνει ασχολίαστο είναι και το γεγονός ότι οι γονείς των μαθητών πήραν μια μεγάλη απόφαση να εμπιστευτούν τα παιδιά τους και ειδικά τα δύο κορίτσια, ώστε να μετακινηθούν στην Αθήνα μόνο με τη συνοδεία της καθηγήτριας. Το πρώτο βραβείο όμως τους αντάμειψε γεμίζοντάς τους με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια.
Έτσι μαθητές από ένα σχολείο χωρίς εργαστηριακούς χώρους και χωρίς κατάλληλο εργαστηριακό εξοπλισμό κατάφερε να ξεπεράσει σχολεία ιδιωτικά, αλλά και δημόσια που θεωρούνται «ελίτ», λόγω του εργαστηριακού εξοπλισμού τους και λόγω του ότι εκεί φοιτούν μαθητές με πρόσθετες εκπαιδευτικές βοήθειες από το Δημοτικό.
Οι μαθητές από το Γυμνάσιο Σμίνθης κατάφεραν το θεωρούμενο από τους γνωρίζοντες την περιοχή ακατόρθωτο, λόγω των ελλείψεων που κουβαλούν από τα μειονοτικά Δημοτικά. Όλοι όμως οι διδάσκοντες μαζί με το Διευθυντή πιστεύουν στις ικανότητες και δεξιότητες των μαθητών τους. Για όσους επιθυμούν να δουν το βραβευμένο βίντεο μπορούν να επισκευτούν την: http://school-lab.org/wp-content/uploads/group-documents/172/1323249474-densityfun_0001.wmv
δ/νση school lab http://school-lab.org/106-2

Σχετικά Άρθρα