fbpx
Γενική

Βρόγχος για την Θράκη οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες!


Κυβέρνηση και Ε.Ε. ζητούν τη θεσμοθέτησή τους

Γράφει ο Σταύρος Καρυπίδης
Αρνητικά και απαισιόδοξα αντιμετωπίζουν οι ξανθιώτες επιχειρηματίες το ενδεχόμενο δημιουργίας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης και στην περιοχή μας. Το σχέδιο που μελετάει η Κυβέρνηση, και προωθεί ένα Γαλλογερμανικό φόρουμ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η δημιουργία ειδικής ζώνης κοντά στα σύνορα με την Τουρκία (κάτι σαν τις παλιές Ζώνες Ελευθέρων Συναλλαγών), όπου θα ισχύει ΜΟΝΟ για τις νέες επιχειρήσεις, χαμηλός φορολογικός συντελεστής επί των επιχειρηματικών κερδών (8% έως 9%), θα υπάρχει γρήγορη αδειοδότηση νέων επιχειρήσεων, καθώς και ειδικό καθεστώς επίλυσης δικαστικών διαφορών, ενώ δεν προβλέπονται αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό σύστημα. Θετικά μόνο για τους νέους επενδυτές και όλοι εμείς θα συνεχίσουμε να βράζουμε στο ζουμί μας.
Τα σχέδια της Κυβέρνησης αποκάλυψε πρόσφατα ο Υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Μιλώντας στο 22 ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου. Έτσι, γίνεται εύκολα κατανοητό, ότι η Θράκη προωθείται ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για του ΞΕΝΟΥΣ. Οι Αρχές της, και πάνω απ όλα η Περιφέρεια ΑΜΘ, πρέπει να πιέσουν προς πάσα κατεύθυνση, ώστε να μην γίνουμε προτεκτοράτο των Γερμανών και να προσπαθήσουν παράλληλα να εξασφαλίσουν προοπτικές ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, μέσα σε ένα κλίμα αρνητικό, που όλα καταρρέουν.
«Η ΕΟΖ δεν θα έχει κανένα κίνητρο για τους Ξανθιώτες επιχειρηματίες που τώρα είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης, ενώ δεν πρόκειται να δώσει καμία την ευκαιρία σε αυτούς που θα θελήσουν να δραστηριοποιηθούν σε άλλους τομείς» σημειώνουν αναλυτές. Ήδη πολλές εταιρίες από την Γαλλία και τη Γερμανία, σύμφωνα με την «Καθημερινή», φέρεται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Θράκη. Σημειώνεται, ότι για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις που θα εγκαθίστανται στις ΕΟΖ θα προβλέπονται τρεις βασικές κατηγορίες κινήτρων:
– Φορολογικά και συγκεκριμένα μειωμένος φορολογικός συντελεστής των κερδών, στο 8%- 9%, αντί του 20% που ισχύει τώρα. (Μόνο για τους ΝΕΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ επενδυτές).
– Απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης. Η έκδοση και ο έλεγχος των αδειών θα γίνεται από μια ειδική ομάδα διοίκησης έργου και όχι από τις υπηρεσίες διαφορετικών υπουργείων. Οι άδειες θα πρέπει να εκδίδονται εντός 2μηνου, ενώ σε δύσκολες περιπτώσεις το ανώτατο χρονικό όριο θα είναι 5 μήνες. Εάν η υπηρεσία δεν αποφανθεί εντός αυτού του διαστήματος, τότε η άδεια θα θεωρείται σιωπηρώς εκδοθείσα με περιεχόμενο αυτό της αίτησης του ενδιαφερόμενου επενδυτή!!!! (Φαντάζεστε τι έχει να γίνει με αυτήν την διάταξη και την Ελληνική γραφειοκρατία!!!).
– Ειδικό δικαιοδοτικό καθεστώς. Εξετάζεται στις ΕΟΖ να ισχύουν όχι τρεις βαθμοί δικαιοδοσίας, αλλά οι υποθέσεις να εκδικάζονται μέχρι και δεύτερο βαθμό και οι αποφάσεις να είναι αμετάκλητες. Επίσης, προωθείται η δημιουργία μιας διοικητικής επιτροπής επίλυσης διαφορών. (Τέρμα τα δικαστήρια και το Ελληνικό δίκαιο, μια επιτροπή διορισμένη από τους δανειστές μας θα παίρνει τις αποφάσεις για τις επιχειρήσεις!!!).

Σχετικά Άρθρα