fbpx
Γενική

Η δημόσια υγεία στα πρόθυρα νευρικής κρίσης


Ο ΕΟΠΥΥ, ο φορέας- τέρας, φιλοδοξεί να σαρώσει ότι όρθιο είχε μείνει στον τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας

Γράφει ο Βασίλης Παπαδόπουλος, Παθολόγος*
Εδώ και αρκετό καιρό άρχισε να γίνεται ολοένα και πιο αισθητή μία εικόνα που δεν τιμά τη δημόσια υγεία μας. Με αφορμή παντός είδους μνημονιακές περικοπές, όλες οι συνισταμένες της δημόσιας υγείας έχουν σταδιακά φτάσει να αποτελούν ένα θλιβερό υπόλειμμα. Τα νοσοκομεία έχουν περιορίσει τις κλίνες τους και μειώνουν σταδιακά το προσωπικό τους, αφού οι συνταξιοδοτούμενοι δεν αντικαθίστανται κατά κανόνα, ενώ παράλληλα καταγράφεται αύξηση κατά 30% της επισκεψιμότητας στο ΕΣΥ λόγω κρίσης. Η λογιστική πίεση κρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη επάνω από κάθε προμήθεια υγειονομικού υλικού και η επίτευξη της ποιότητας στις επιδιωκόμενες τιμές αγοράς μοιάζει πολλές φορές με… άλυτο πρόβλημα. Οι ιδιαίτερα μεγάλες αυξήσεις που προβλέπονται από τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλεια (ΚΕΝ) βάζουν φυτίλια στα ήδη διαβρωμένα θεμέλια των ταμείων, απειλώντας μείωση των συντάξεων ως… αντίδοτο.
Ο ΕΟΠΥΥ, ο νέος φορέας-τέρας, φιλοδοξεί να σαρώσει εν μέσω ανέχειας και υποχρηματοδότησης ότι όρθιο είχε μείνει στον τομέα της παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας στους ασφαλισμένους των τεσσάρων ταμείων που συμπεριλαμβάνει (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ). Ο κανονισμός του φορέα προβλέπει μεταξύ των άλλων περικοπές παροχών και συμμετοχές σε εξετάσεις, ενώ ιδιαίτερα αμφίβολο είναι το κατά πόσο θα μπορεί ένας ασθενής στα πλαίσια του ταμείου να εξεταστεί από το γιατρό της αρεσκείας του σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα χωρίς να βάλει βαθειά το χέρι στη τσέπη.
Και όμως, αυτά δεν είναι αρκετά! Σαν όρνια περιμένουν τα μεγαλοσυμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών να κάνουν πάρτι στο πτώμα της δημόσιας υγείας. Σταδιακά εργαστηριακές εξετάσεις, κλινική ιατρική αλλά και δευτεροβάθμια/τριτοβάθμια περίθαλψη θα περάσουν στα χέρια τους. Ο λόγος είναι απλός: Με το πρόσχημα της οικονομίας και των ποιοτικών υπηρεσιών θα κληθούν να αναλάβουν το ρόλο των υποαμειβόμενων και ταχέως εξαθλιούμενων γιατρών όπως τους γνωρίζουμε σήμερα. Και στην αρχή, για να μας κερδίσουν, είναι σίγουρο ότι πολλοί από αυτούς θα δείξουν ένα «φιλάνθρωπο» πρόσωπο. Οι μάσκες όμως θα πέσουν όταν, ελλείψει κρατικής αντίστασης, θα γίνουν μονοπώλιο.
Μονοπώλιο μπορεί ενδεχομένως κανείς να έχει στα σπίρτα. Όμως μονοπώλια στην υγεία θα οδηγήσουν σε τραγικά αδιέξοδα, φανερώνοντας τη γύμνια και την αναλγησία μιας κοινωνίας που τα επέτρεψε να δημιουργηθούν.

*Ο Βασίλης Παπαδόπουλος είναι Γραμματέας Συλλόγου Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα