Νέος… μποναμάς έρχεται για τους μικρομεσαίους
Επιμέλεια Σταύρος Καρυπίδης
Με… τερτίπια και ακόμη σκληρότερους όρους φαίνεται, ότι θέλει να πατάξει τη φοροδιαφυγή επιχειρήσεων το Υπ. Οικονομικών. Στις νέες ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, ανεξαιρέτως όλοι οι μικρομεσαίοι και στην Ξάνθη θα κληθούν να πληρώσουν πάλι τα… σπασμένα, από τη φοροδιαφυγή κάποιων συναδέλφων τους.
Και αυτό, την ώρα που ο κλάδος των μικρομεσαίων καταρρέει, τα λουκέτα στην πόλη είναι δεκάδες και τα προβλήματα είναι διογκωμένα και δυσεπίλυτα. Το Υπουργείο Οικονομικών, που είναι στον κόσμο του εξετάζει την επιβολή μιας σειράς κριτηρίων, με βάση τα οποία θα καθιερώνεται ένα ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για κάθε μικρομεσαίο. Η κάθε Δ.Ο.Υ. θα λαμβάνει υπ όψιν της το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, τον χρόνο άσκησης του επαγγέλματος, τα τετραγωνικά του γραφείου ή του καταστήματος, την αντικειμενική αξία της έδρας ή του καταστήματος, τα πάγια έξοδα της επιχείρησης κ.α.
Πάμε σε ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα
Με βάση αυτά τα κριτήρια θα προσδιορίζεται ένα ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα, με το οποίο προβλέπεται να φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, σε περίπτωση που δηλώνουν χαμηλότερο εισόδημα. Έπειτα, θα συγκρίνεται το εισόδημα που προκύπτει με βάση τα παραπάνω κριτήρια, με αυτό που έχει δηλωθεί, όσο και με αυτό που προσδιορίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Όποιο από τα τρία ποσά είναι το μεγαλύτερο (δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά με κυβέρνηση ΠαΣΟΚ), αυτό θα λαμβάνεται υπ όψιν για το υπολογισμό του φόρου εισοδήματος!
Πρέπει να υπάρξει μείωση της φορολογίας
Οι καταστηματάρχες της Ξάνθης κάνουν λόγο για πολύ μεγάλη αδικία, αν τελικά υιοθετηθούν τα παραπάνω ανάλγητα μέτρα και ζητούν από το Υπουργείο Οικονομικών, να δει επιτέλους το σημείο- μηδέν στο οποίο έχει φθάσει η πραγματική οικονομία στη χώρα. Από την πλευρά τους, οι παραγωγικοί φορείς, συμπεριλαμβανομένου του ΕΒΕ και της Ομοσπονδίας προτείνουν γενικά άμεσα μειώσεις στη φορολογία, ώστε να υπάρξουν πραγματικές επενδύσεις και να ξεκινήσει να λειτουργεί και πάλι η ατμομηχανή της Οικονομίας. Σε αυτό βέβαια σημαντικό ρόλο θα έπρεπε να παίζει ο και ο αναπληρωτής υπουργός ανάπτυξης Σ. Ξυνίδης ο οποίος δυστυχώς μένει μέχρι στιγμής με σταυρωμένα τα χέρια. Η Τρόικα επιθυμεί για άλλη μια φορά να εφαρμόσει τη «θεραπεία σοκ», αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις δυστυχίας στην ελληνική κοινωνία, αυτό όμως οι ενταύθα πολιτικοί θα πρέπει και να το αντιμετωπίσουν αλλά και να προσπαθήσουν να το αλλάξουν πάραυτα.