fbpx
Γενική

Ανησύχησαν οι Ξανθιώτες καταναλωτές κοτόπουλου


Καθησυχάζει η κτηνιατρική υπηρεσία αλλά τα πρόστιμα παραμένουν

Γράφει ο Σταύρος Καρυπίδης
Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε η κοινή γνώμη για την υπόθεση της εταιρίας εμπορίας κοτόπουλων Γενάδιος ΑΒΕΕ κατά της οποία η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης επέβαλε διοικητικό πρόστιμο 15.000 ευρώ λόγο του γεγονότος ότι κατά τους τακτικούς ελέγχους στην μονάδα της Ξάνθης ανιχνεύτηκαν κατάλοιπα παράνομης ουσίας.
Συγκριμένα στο αιτιολογικό της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ξάνθης αναφέρεται ότι επιβάλει το χρηματικό πρόστιμο δέκα πέντε (15000) χιλιάδες ευρώ στην εταιρεία Δ. και Κ. Γεννάδιος ΑΒΕΕ , με έδρα το αγρόκτημα του οικισμού Φελώνης του Δήμου Αβδήρων Π.Ε. Ξάνθης, που διαθέτει την πτηνοτροφική εκμετάλλευση κρεοπαραγωγών ορνιθιών με τις παραγράφους 1α και 1γ του άρθρου 13 του Ν. 2538/1997 (Α΄242) όπως αντικατέστησε το άρθρο 23 του Ν. 248/1914 , σε εφαρμογή του άρθρου 38 του Π.Δ. 259/1998 (Α΄ 191), διότι κατά την εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Καταλοίπων για το έτος 2010 διαπιστώθηκαν παραβάσεις του Π.Δ. 259/1998 (Α΄ 191) και του Καν. 2377/1990/ΕΚ, καθώς σε δείγματα κρέατος πουλερικών ανιχνεύτηκαν κατάλοιπα Νιτροφουρανίων και πιο συγκεκριμένα της δραστικής ουσίας Φουραζολιδόνης η οποία είναι απαγορευμένη ουσία και η χορήγηση της απαγορεύεται σε ζώα που προορίζονται για την παραγωγή τροφίμων.
Μιλώντας με τους υπεύθυνους της εταιρίας μας διευκρίνισαν ότι η μονάδα Γενάδιος εδώ και χρόνια ελέγχεται συστηματικά από την κτηνιατρική υπηρεσία και δεν έχει εντοπισθεί άλλη παρόμοια περίπτωση. Έδεσαν δε και ενστάσεις στον τρόπο δειγματοληψίας από τους υπαλλήλους της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης λέγοντάς μας ότι «Πήραν δείγμα από το πτηνοτροφείο μας και το εξέτασαν μετά από 90 μέρες!!!». Καθησυχαστικός ήταν και ο προϊστάμενος της κτηνιατρικής υπηρεσίας ο οποίος σε επικοινωνία μας, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κανέναν κίνδυνος για τους καταναλωτές και ότι το περιστατικό είναι μεμονωμένο και σπάνιο. (Αναμένουμε τις επόμενες ημέρες την ανακοίνωση και της υπηρεσίας αλλά και της εταιρίας για να ξεκαθαρίσει η υπόθεση).

Σχετικά Άρθρα