fbpx
Γενική

Κινηματογραφικό αφιέρωμα μνήμης στον Μιχάλη Κακογιάννη


Δωρεάν οι προβολές στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης πραγματοποιούν από το Σάββατο 15 έως και την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα μνήμης στον μεγάλο Έλληνα δημιουργό και προσκαλούν όλους τους κινηματογραφόφιλους, όλους που θα ήθελαν να ξαναθυμηθούν ή να γνωρίσουν την πολιτιστική – καλλιτεχνική κληρονομιά του μεγάλου σκηνοθέτη να παρακολουθήσουν 10 από τις μεγάλου μήκους ταινίες του.
Θα πραγματοποιηθούν οι προβολές των ταινιών:
Τετάρτη 19/10. Ώρα 18:30- «Τρωάδες» (1971). Είδος: Αρχαία Τραγωδία. Διάρκεια: 109′. Μετά την πτώση της Τροίας οι αιχμάλωτες γυναίκες περιμένουν να επιβιβαστούν στα πλοία που θα τις μεταφέρουν στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους, η βασίλισσα Εκάβη που θρηνεί το χαμό της οικογένειας και της πόλης της και η χήρα του Έκτορα, η Ανδρομάχη, η οποία πρόκειται να αντιμετωπίσει ακόμα μια τραγωδία, καθώς οι νικητές σκοτώνουν το νεαρό σε ηλικία γιο της. Και ενώ ο Μενέλαος συναντά την άπιστη Ελένη, την αιτία αυτού του πολέμου, η μάντισσα Κασσάνδρα προμηνύει τα κακά που θα βρουν τους νικητές στο δρόμο για την πατρίδα.
Ώρα 20:40 – «Όταν τα ψάρια βγήκαν στη στεριά» (1967). Είδος: Σατιρική Κωμωδία
Διάρκεια: 104′. Η δράση λαμβάνει χώρα στο μέλλον σ ένα φανταστικό, απομονωμένο Ελληνικό νησί, την Κάρο. Ένα Αμερικανικό αεροπλάνο συντρίβεται στις ακτές της Κάρου ενώ οι δύο πιλότοι μόλις και μετά βίας καταφέρνουν ν αδειάσουν το επικίνδυνο πυρηνικό φορτίο στο νησί και να σωθούν. Παριστάνοντας τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, άνδρες του Αμερικανικού στρατού καταφθάνουν στο νησί για ν ανακτήσουν το φορτίο και να αποτρέψουν την καταστροφή. Η άφιξή τους προκαλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον και η ξεχασμένη Κάρος πλημμυρίζει από τουρίστες. Κι ενώ όλοι περνούν ξένοιαστα τον καιρό τους, ένας βοσκός που βρήκε το κιβώτιο με τα πυρηνικά υλικά, το πετά στη θάλασσα, με καταστροφικές συνέπειες.
Πέμπτη 20/10. Ώρα 18:30 – «Ιφιγένεια» (1977). Είδος: Αρχαία Τραγωδία. Διάρκεια: 127′. Χρονικά, εκτυλίσσεται λίγο πριν από την αναχώρηση των ελληνικών πλοίων για την Τροία καθώς βρίσκονται αγκυροβολημένα στην Αυλίδα. Η νηνεμία δεν τους επιτρέπει να σαλπάρουν. Ο μάντης Κάλχας προμηνύει ότι οι θεοί θα στείλουν ούριο άνεμο στα πανιά τους, μόνο αν ο Αγαμέμνονας θυσιάσει την κόρη του Ιφιγένεια. Ο Αγαμέμνονας αναγκάζεται να καλέσει την κόρη του από το Άργος με τη δικαιολογία ότι πρόκειται να την παντρέψει με τον Αχιλλέα. Η Ιφιγένεια καταφθάνει με τη μητέρα της Κλυταιμνήστρα, η οποία, όταν μαθαίνει την αλήθεια, προσπαθεί μάταια να μεταπείσει τον Αγαμέμνονα.
Ώρα 20:40 – «Πάνω, κάτω και πλαγίως» (1992). Είδος: Κωμωδία. Διάρκεια: 100′.
Μια παρωδία της ζωής στη μοντέρνα Αθήνα. Η ταινία επικεντρώνεται στη Μαρία, μια πλούσια χήρα, το γιο της Σταύρο και τις τρελές καταστάσεις στις οποίες μπλέκουν. Στην ταινία παρελαύνουν ταξιτζήδες, ναύτες σε άδεια, τραβεστί, τρομοκράτες και τραγουδιστές της όπερας σε μια γρήγορη αλληλουχία κωμικών συμβάντων.
Βιογραφικό: Ο Μιχάλης Κακογιάννης, γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου το 1921 απεβίωσε στις 25 Ιουλίου 2011. Σπούδασε Νομική, Δραματικές Τέχνες και σκηνοθεσία στο Λονδίνο. Ξεκίνησε την καριέρα του στο Θέατρο της Αγγλίας ως ηθοποιός, γρήγορα όμως τον κέρδισε η σκηνοθεσία και το 1953 ήρθε στην Ελλάδα. Το 1954, με την κινηματογραφική ταινία «Κυριακάτικο Ξύπνημα», ο Μιχάλης Κακογιάννης έκανε την αρχή της διεθνούς σκηνοθετικής του καριέρας. Η «Στέλλα», το «Κορίτσι με τα μαύρα», το «Τελευταίο ψέμα» η τριλογία του: «Ηλέκτρα», «Τρωάδες» και «Ιφιγένεια» και ο «Ζορμπάς» είναι μερικές μόνο από τις ταινίες του που διαγωνίστηκαν και προβλήθηκαν στα εγκυρότερα φεστιβάλ παγκοσμίως και απέσπασαν πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Στις ταινίες του συνεργάστηκε με μεγάλους Έλληνες ηθοποιούς, αλλά και με γνωστούς και καταξιωμένους ηθοποιούς της Αμερικής και της Ευρώπης.
Πέρα από τη σκηνοθεσία στον κινηματογράφο, σε εγχώριες αλλά και διεθνείς συμπαραγωγές, ο Μιχάλης Κακογιάννης σκηνοθέτησε πολλές θεατρικές παραστάσεις και παραστάσεις όπερας στην Ελλάδα, τις Η.Π.Α., τη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχει, επίσης, γράψει και έχουν εκδοθεί σενάρια και μεταφράσεις κινηματογραφικών και θεατρικών έργων, ενώ έχει γράψει και στίχους γνωστών ελληνικών τραγουδιών.
Έργο του Μιχάλη Κακογιάννη είναι και ο νυχτερινός φωτισμός των μνημείων της Ακροπόλεως, τον οποίο εκείνος πρώτος οραματίσθηκε και για την επίτευξη του οποίου ίδρυσε το σύλλογο «Οι Φίλοι της Αθήνας».
Το 2004, ο Μιχάλης Κακογιάννης συνέστησε το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» με σκοπό τη μελέτη, υποστήριξη και διάδοση των τεχνών του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Οι προβολές των ταινιών θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη, θα τις προλογίζει ο υπεύθυνος του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου του Ιδρύματος κ. Ηλίας Τάσος και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Σχετικά Άρθρα