Γράφει η Μαρίνα Κατσικίδου Ψυχολόγος ΑΠΘ- Ψυχοθεραπεύτρια Gestal
[email protected]
Φαντάζομαι αυτές οι εκφράσεις είναι γνωστές σε όλους σας.. Ποιος δεν πέρασε ή δεν αισθάνθηκε άγχος? Αν υπάρχει κάποιος που θα πει πως δεν το αισθάνθηκε ποτέ.. δεν θα το πιστέψω!
Μετά την κατάθλιψη που είδαμε στο προηγούμενο άρθρο, το άγχος βρίσκεται στην ίδια ή και πιο συχνή συχνότητα εκδήλωσης, απλά βρίσκεται στην καθημερινότητά μας και κάπου δεν νιώθουμε τόσο μεγάλη την απειλή της. Τελικά ποια ψυχική εκδήλωση μπορούμε να χαρακτηρίσουμε απειλητική? Την ψυχική εκδήλωση εκείνη (άγχος, κατάθλιψή, φόβος κτλ) που μπορεί η ένταση της να είναι σε τέτοιο βαθμό που σταματάμε να είμαστε λειτουργικοί. Δηλαδή δεν μπορούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας και δεν μπορούμε να έχουμε υγιή επαφή με το περιβάλλον. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω πως είναι φυσιολογικό να έχουμε ένα κύμα άγχους πριν τις εξετάσεις ή κατάθλιψη σε μια απώλεια ή φόβο όταν απειλείται η ζωή μας. Αυτά τα συναισθήματα ή ψυχική κατάσταση υπάρχουν για να προσφέρουν ανάλογη κινητοποίηση όπως το άγχος εξετάσεων- για καλύτερη προετοιμασία, κατάθλιψη- σε απώλεια για να πενθήσουμε ή φόβος σε απειλή- για να τρέξουμε ή να αμυνθούμε. Το πρόβλημα είναι όταν το άγχος, που για αυτό θα συζητήσουμε, ξεπερνάει τα όρια και δεν ελέγχεται τότε σιγά-σιγά μπορεί να μετατραπεί σε κρίσεις πανικού και να κάνει τη ζωή μας ανυπόφορη. Το μεγαλύτερο μέρος της αιτίας των αγχώδη διαταραχών βρίσκεται στο πως αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, πως μάθαμε να διαχειριζόμαστε τον εαυτό μας έως τώρα και πόσο μας στηρίζουμε όταν μας αγχώνει κάποιο γεγονός. Επαναλαμβάνω και πάλι πως τις περισσότερες φορές το άγχος είναι μια νοητική αντίδραση στην υποτιθέμενη απειλή παρά μια αντίδραση σε μια πραγματική απειλή. Είναι μια μοντέρνα «νοητική παγίδα»! Πως μπορούμε να κάνουμε το άγχος σύμμαχο? Με το να ξέρουμε τις δυνατότητές μας και να έχουμε επαρκή αυτό-εκτίμηση. Έτσι δεν χρειάζεται να αγχωθώ εφόσον γνωρίζω πως ένας καλός προγραμματισμός στο διάβασμα θα με βοηθήσει να καλύψω την ύλη ή δεν αγχώνομαι όταν με δοκιμάζουν οι συνάδελφοι ή συμμαθητές μου εφόσον ξέρω την αξία μου και δεν μπαίνω στη διαδικασία να με δοκιμάσει οποιοσδήποτε ή δεν αφήνω να με κυριαρχήσει υπερβολή του άγχους εφόσον βλέπω πως αυτό που γίνεται γύρω μου συμβαίνει σε όλους και δεν είναι στις δυνατότητές μου να ανατρέψω τη ροή των γεγονότων. Ένα σοφό ρητό λέει «.. Θέλω δύναμη για να ξεπεράσω τις δυσκολίες που μπορώ, υπομονή και κουράγιο στις δυσκολίες που δεν μπορώ να αλλάξω και τη σοφία για να ξέρω τη διαφορά…»
Για να ενδυναμώσετε τον εαυτό σας και να απαλλαχθείτε από το περιττό άγχος ασχοληθείτε και δώστε χρόνο και χώρο στον εαυτό σας. Έτσι δείτε τις δυνατότητες σας και αφήστε τις υπερβολικές προσδοκίες, βάλτε εφικτούς μικρούς στόχους, θυμηθείτε τα όνειρά σας που σας τροφοδοτούσαν χαρά, κάντε παρέα με ανθρώπους που νιώθετε ευχάριστα, βάλτε στη ζωή σας ενδιαφέρουσες δραστηριότητες (εφόσον και ειδικά δεν μπορείτε να αλλάξετε μια δουλειά που σας προκαλεί stress) γυμναστείτε, κάντε γιόγκα ή γραφτείτε σε μαθήματα χορού ή ζωγραφικής, κάντε υγιεινή διατροφή..