fbpx
Γενική

Κατάθλιψη ως δρόμος της επίγνωσης


Τρόποι αντιμετώπισης

Γράφει η Μαρίνα Κατσικίδου Ψυχολόγος ΑΠΘ- Ψυχοθεραπεύτρια Gestal
[email protected]

Ζούμε σε μια εποχή που έχει χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ψυχικής υγείας ως εποχή της ψυχικής νόσου και ειδικά της κατάθλιψης. Αυτό που θα μπορούσε να ξυπνήσει αυτή η διαπίστωση είναι οι ερωτήσεις όπως: Τι συμβαίνει και τι κινητοποίησε την εκδήλωση της μαζικής κατάθλιψης? Τι θέλει να μας πει? Πως μπορούμε να βρούμε τον δρόμο της επίγνωσης μέσα από την εμπειρία της κατάθλιψης;
Καταρχήν είναι πολύ σημαντικό να επισημάνω πως με κάθε ψυχική αναστάτωση ο οργανισμός και ο ψυχικός μας μηχανισμός προσπαθεί να φέρει την ισορροπία και σε καμία περίπτωση την διαταραχή, όσο περίεργο και να ακούγεται είναι η αρχή της οργανικής αυτό-ρύθμισης. Φανταστείτε μια αντικειμενική απειλή να υπήρχε χωρίς το φυσιολογικό άγχος ή φόβο που κινητοποιούν τους μηχανισμούς επιβίωσης, δηλαδή μια αντίληψη κινδύνου εξισορροπείται με αντίδραση φόβου. Έτσι και η κατάθλιψη εμφανίζεται ως μια αντίδραση με «θολή» επίγνωση (θολή εφόσον δεν γνωρίζουμε τα αίτια) και μας δείχνει πως έχουμε αποκλίσει από την πορεία της ζωής που θα επιθυμούσαμε. Λένε πως η κατάθλιψη είναι μια κρυφή ή ανασταλμένη επιθυμία για δράση!
Η κατάθλιψη μπορεί να τρομοκρατεί και να θλίβει με τα συμπτώματά της όπως: η συνεχής πεσμένη διάθεση, η υποτονικότητα ή απώλεια ενδιαφερόντων με αίσθηση απελπισίας, οι αϋπνίες ή συνεχής υπνηλία και κόπωση, η απώλεια ή αύξηση του βάρους και η αίσθηση μιας ζωής χωρίς κανένα νόημα. Παρόλα αυτά ο ερχομός της έχει στόχο να μας αφυπνίσει στο να ξαναβρούμε το δρόμο μας για τη ζωή. Μας δείχνει και προσπαθεί να ανατρέψει, χωρίς όμως δράση, όλα αυτά τα οποία δεν μας αρέσουν ή έχουνε μια υποχρεωτική διάσταση. Επίσης μας δείχνει τις λανθασμένες πεποιθήσεις και τα δυσλειτουργικά μοτίβα αντίληψης και συμπεριφοράς.. (Δοκιμάστε τις στιγμές της πεσμένης διάθεσης να σκεφτείτε και να αναρωτηθείτε τι πραγματικά θέλετε από τη ζωή σας και τι θα θέλετε να αλλάξετε? ή Πόσο εκτιμάτε ή είστε ευγνώμων για όλα αυτά που ήδη αποκτήσατε?) Είναι σημαντικό να τονίσω πως καμιά φορά υπάρχει και η παγίδα των «Θέλω», όταν οι επιθυμίες είναι εξωπραγματικές και οι προσδοκίες άκαμπτες. Τότε μια στάση ευγνωμοσύνης για ότι καλό έχετε αποκτήσει στη ζωή και αναθεώρηση των άκαμπτων πεποιθήσεων και προσδοκιών μπορεί να σας βγάλουν από την «παγίδα της κατάθλιψης». Η αυτογνωσία με επίγνωση των πραγματικών αναγκών και ένας ουσιαστικός διάλογος με τον εαυτό, θα σας βοηθήσει να θυμηθείτε τις πηγές της πραγματικής ευτυχίας.

Σχετικά Άρθρα