fbpx
Γενική

Ταξιδεύοντας στην Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι… Οκτώβριος 2011

Η ΦΕΞ οργανώνει για πέμπτη συνεχή χρονιά, ένα κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο η Ξάνθη του Μάνου.
Οι εκδηλώσεις έχουν ως στόχο τόσο τη γνωριμία με το μεγάλο αυτό συνθέτη και άνθρωπο, όσο και με την ίδια την πόλη της Ξάνθης.
Τι ήταν εκείνο που τον γοήτευε; Ποια ήταν τα στοιχεία για τα οποία ο Μάνος άλλοτε μιλούσε με τόσο πάθος κι άλλοτε με τόση αποστροφή;
Η ΦΕΞ μέσω του Λαογραφικού Μουσείου έχει οργανώσει ένα αρχείο με μαρτυρίες των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες της πόλης που διαμόρφωσαν την νεότερή της ιστορία. Το περιβάλλον και οι συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια που γεννήθηκε ο Χατζιδάκις στην Ξάνθη αλλά και τις μετέπειτα.
Τα τελευταία αυτά χρόνια η μουσική σκηνή της ΦΕΞ σε μια πιο συντονισμένη προσπάθεια κατέγραψε τις απόψεις φίλων και συνεργατών του Χατζιδάκι. Άνθρωποι που τον γνώρισαν, μας αφηγήθηκαν και μας ξενάγησαν, σ’ αυτόν τον μαγικό κόσμο, σ’ αυτόν τον πραγματικό χώρο του Μάνου…
Αναζητήσαμε τους φίλους και συνεργάτες του Μάνου. Μας παρουσίασαν τη δουλειά τους και μίλησαν γι’ αυτόν.
Για το Μάνο και την Ξάνθη μας έχουν μιλήσει έως τώρα, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Δημήτρης Βερνίκος, ο Βασίλης Λέκκας, ο Γιώργος Μιχαλισλής,, ο Ηλίας Λιούγκος ο Γιώργος Χρονάς, ο Νίκος Κυπουργός, η Σαβίνα Γιαννάτου, η Νένα Βενετσάνου, η Έλενα Μουζάλα…
Στα πέντε αυτά χρόνια η ΦΕΞ, προσκάλεσε τίμησε και συνομίλησε με φίλους. Αναζήτησε την σχέση του Μάνου με την Ξάνθη και έχει καταγράψει περισσότερες από 10 ώρες συνεντεύξεων των ανθρώπων αυτών.
Το ταξίδι στην Ξάνθη του Μάνου κλείνει με μια αναφορά σε μια σεμνή και απαρατήρητη γυναίκα. Την Άννα Αλτουνιάν. Την δασκάλα πιάνου, που στα χρόνια του μεσοπολέμου διδάσκει μουσική στην Ξάνθη και διδάσκει μουσική και στο Μάνο Χατζιδάκι.
Η ΦΕΞ στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων της «Ξάνθης του Μάνου» σε συνεργασία με την Αρμενική κοινότητα οργανώνουν μια μουσική βραδιά με καλεσμένες δυο αντίστοιχα σημερινές ξεχωριστές μουσικές προσωπικότητες στην πόλη μας, την Aσμίκ Μπεγκλαριάν και την Ριψιμέ Ντανιελιάν τιμώντας μέσω και αυτών την εξαιρετική δασκάλα.
Στο διάστημα αυτό θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε εκ νέου για όλα όσο έγιναν αλλά και να δούμε αν θα μπορούσε ή όχι ο τίτλος μας να ήταν «ο Μάνος της Ξάνθης» και όχι όπως με μεγάλη επιφύλαξη είχαμε επιλέξει «Η Ξάνθη του Μάνου».
Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει: συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, διαλέξεις, ποίηση & βιβλιοπαρουσιάσεις, εκθέσεις & ραδιοφωνικά αφιερώματα.
Συναυλίες & Ραδιοφωνικά αφιερώματα
«Πιστεύω πως η τέχνη του τραγουδιού αποτελεί κοινωνικό λειτούργημα, γιατί το τραγούδι μας ενώνει μέσα σ’ ένα μύθο κοινό. Κι όπως στο χορό ενώνουμε τα χέρια μεταξύ μας για να ακολουθήσουμε ίδιες ρυθμικές κινήσεις έτσι και στο τραγούδι ενώνουμε τις ψυχές μας για να ακολουθήσουμε μαζί τις ίδιες εσωτερικές δονήσεις.»
Μάνος Χατζιδάκις
Τέσσερις συναυλίες στο Λαογραφικό Μουσείο και στο Δημοτικό αμφιθέατρο είναι το πρόγραμμα του 2011
Οι συνεντεύξεις, οι διαλέξεις και τα πάνελ που έχουν γίνει έως τα τώρα θα αποτελέσουν τη βάση για το ραδιοφωνικό αφιέρωμα που ετοιμάζει η ομάδα του Ράδιο Ξάνθη 93,5 του πολιτιστικού ραδιοφώνου της Ξάνθης.
Εκδηλώσεις για μικρά παιδιά.
Μια σειρά από εκδηλώσεις των εργαστηρίων της ΦΕΞ έχουν ως στόχο να φέρουν κοντά στη μουσική και τις ιδέες του Μάνου Χατζιδάκι τα παιδιά της πόλης μας.
Οργάνωση: Εικαστικό εργαστήρι της ΦΕΞ
Κινηματογραφικές προβολές και συζητήσεις
Ένα σημαντικό μέρος του έργου του Μάνου Χατζιδάκι αφορά και τον κινηματογράφο. Η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ έχει ως τα τώρα προβάλει πολλές ταινίες που τις έχει επενδύσει μουσικά. Ταινίες όπως: Ποτέ την Κυριακή, Sweet Movie, America America, Ελεύθερη κατάδυση, ο Δράκος κ.ά. Έχει προβάλει το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Βερνίκου «Είδωλο στον Καθρέφτη» με τον σκηνοθέτη να μας μιλά για τη ζωή και το έργο του Μάνου.Ακόμη ο Παντελής Βούλγαρης συζήτησε για τη συνεργασία του με το Μάνο Χατζιδάκι και το έργο που έκανε μαζί του προβάλλοντας στην Ξάνθη την ταινία «Μεγάλος Ερωτικός».
Οργάνωση: Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ – Κάθε Δευτέρα στις 21.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης.

Σχετικά Άρθρα