Γενική

Λίγα λόγια για την ψυχοθεραπεία Gestalt.

Η ψυχοθεραπεία Gestalt προσφέρεται για θεραπεία του ατόμου, του ζευγαριού, της οικογένειας και της ομάδας

Γράφει η Μαρίνα Κατσικίδου
Ψυχολόγος ΑΠΘ- Ψυχοθεραπεύτρια Gestal

Η λέξη Gestalt μεταφράζεται ως «σχήμα, μορφή ή όλον», όπου η αντίληψη του «όλον» χαρακτηρίζεται ως κάτι περισσότερο από το άθροισμα των μερών του. Οι ψυχοθεραπευτές Gestalt εστιάζονται στο όλο του ατόμου, στο πως αντιδρά σε μια συνθήκη με την ολότητα του. Ο F. Perls υποστήριζε πως κάθε πλευρά της συμπεριφοράς ενός ατόμου μπορεί να θεωρηθεί ως εκδήλωση του «όλου» του! H Ψυχοθεραπεία Gestalt πιστεύει σε ένα ολιστικό βίωμα του ανθρώπου όπου το σώμα έχει μνήμη και μπορεί να «μιλήσει» και είναι σημαντικό να το ακούμε..
Οι βασικές αρχές της είναι: 1) Η μη κατευθυντικότητα, πιστεύει πως όποιος μπαίνει στη διαδικασία ψυχοθεραπείας γνωρίζει πολύ καλύτερα το «καλό του» αρκεί να αποκτήσει τη διαύγεια της επίγνωσης στο πώς ζει, τι προσδοκά, ποιες είναι οι ανάγκες του ή πόσο δημιουργικά προσαρμόζεται στο περιβάλλον.. κτλ. 2) Εστιάζεται στην εμπειρία του «Εδώ και Τώρα» και μέσα από το παρόν αγγίζει τις εμπειρίες του παρελθόντος, τα δυσλειτουργικά μοτίβα της συμπεριφοράς και τις «μισοτελειωμένες υποθέσεις» που ταλαιπωρούνε το άτομο. 3) Η ψυχοθεραπεία βασίζεται σημαντικά στην ίδια τη θεραπευτική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του θεραπευτή και πελάτη, όπου ο θεραπευτής είναι γνήσιος στην επαφή και συμμετέχει όχι μόνο με τις γνώσεις του αλλά και με το συναίσθημα του. 4) Πιστεύει στη μοναδικότητα του ατόμου και αποφεύγει την όποια ερμηνεία παραμένοντας σε μια φαινομενολογική παρατήρηση, λαμβάνει πάντοτε υπόψη τις συνθήκες διαβίωσης του ατόμου και την διαφορετικότητα του «πεδίου» ή της διαδικασίας της ζωής του.
Οι στόχοι της ψυχοθεραπείας Gestalt είναι η βελτίωση της ψυχικής «δυσφορίας», η ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου, η επίγνωση της εμπειρίας του εαυτού και των πραγματικών αναγκών, η αναγνώριση και ανάληψη των ευθυνών στην προσωπική ζωή, η αποκατάσταση της υγιούς αυτορύθμισης του οργανισμού, η ευελιξία για μια δημιουργική προσαρμογή στο περιβάλλον και βελτίωση των προσωπικών σχέσεων, η αναγνώριση των αντιστάσεων και αλλαγή των δυσλειτουργικών ψυχικών αμυνών, η απελευθέρωση των ατομικών αποθεμάτων ενέργειας με κλείσιμο των «μισοτελειωμένων υποθέσεων και τέλος η υποστήριξη και ανάπτυξη της επικοινωνιακής ικανότητας κτλ.
Η ψυχοθεραπεία Gestalt προσφέρεται για θεραπεία του ατόμου, του ζευγαριού, της οικογένειας και της ομάδας.

Σχετικά Άρθρα