fbpx
Γενική

Έλεγχοι για να ξεκαθαρίσουν ποιοι είναι πραγματικοί και «μαϊμού» ανάπηροι


Πώς επιβιώνουν όσων ο φάκελος έχει πολύμηνη αναμονή;
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

«Από 1 η Σεπτεμβρίου εφαρμόζονται σε όλη την Ελλάδα αλλαγές στην διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας. Πλέον οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων περνούν από μια επιτροπή η οποία θα είναι στο ΙΚΑ. Θα γίνεται επανεξέταση όλων των ανθρώπων που έχουν αναπηρία. Οι μόνιμες αναπηρίες θα παίρνουν το ποσοστό τους από γιατρούς που θα είναι ανάλογης ειδικότητας από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Αν χρειαστεί να είναι και γιατροί από εδώ θα είναι με κλήρωση την τελευταία στιγμή. Για να τηρηθεί το αδιάβλητο της διαδικασίας». Αυτά μας δήλωσε ο κ. Κώστας Αμοιρίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα.
Εξάλλου, την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι επιταχύνεται ο έλεγχος των αναπηρικών συντάξεων και επανεξετάζονται όλα τα προνοιακά επιδόματα, αλλά και όσοι δικαιούνται να τα εισπράττουν. Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, από τον επανέλεγχο θα υπάρξει εξοικονόμηση 250 εκατομμυρίων για το 2012, σύμφωνα με τη δέσμευση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Η αρχική πρόβλεψη ήταν ο έλεγχος να γίνει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, αλλά με εντολή του υπουργού Υγείας θα προχωρήσει άμεσα την εφαρμογή, ώστε να καταγραφεί στον προϋπολογισμό του 2012.
ΚΑΡΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
Πλέον όλοι θα έχουν κάρτα αναπηρίας που είχε εφαρμοστεί πιλοτικά στη Λάρισα πριν από δεκαετία και παραπάνω. Και είχε δύο στόχους σύμφωνα με τον κ. Αμοιρίδη: «Να πάρουν τα άτομα το ποσοστό αναπηρίας που πραγματικά έχουν. Και αυτό να τους ακολουθεί σε όλες τις δημόσιες συναλλαγές τους με όλους τους δημόσιους φορείς. Να μην χρειάζονται διαφορετικά χαρτιά στις διάφορες υπηρεσίες για να αποδείξουν το αυτονόητο».
Σε πρώτη φάση στο «μικροσκόπιο» θα μπουν 55.000 με 60.000 ύποπτες συντάξεις και στη συνέχεια οι έλεγχοι θα επεκταθούν. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα τόνισε: «Είμαστε κάθετα αντίθετοι να παίρνουν επιδόματα αναπηρίας άτομα που δεν τα δικαιούνται. Στη Λάρισα αποδείχθηκε ότι ένα ποσοστό 30% έπαιρναν επιδόματα ενώ δεν είχαν αναπηρία, εις βάρος όσων είχαν και πραγματικά τα δικαιούνταν».
ΠΩΣ ΖΟΥΝΕ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΔΟΜΑ;
Υπάρχει και μια ακόμη μεγάλη αδικία που γίνεται εις βάρος των συνανθρώπων μας που έχουν αναπηρία. Ο κ. Αμοιρίδης μας ενημέρωσε σχετικά: «Οι φάκελοι των ατόμων που ήταν ήδη σε πολύμηνη αναμονή μεταφέρονται στη νέα επιτροπή που θα στεγάζεται στο ΙΚΑ. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα γι αυτούς τους ανθρώπους. Πώς ζούνε; Η τεράστια πλειοψηφία έχουν ως μοναδικό τους εισόδημα 200- 300 ευρώ που είναι αυτό το προνοιακό επίδομα».
Για να γίνει το γενικό ξεκαθάρισμα θα πρέπει να περάσουν από την επώδυνη αυτή διαδικασία της επιτροπής και όσοι έχουν πραγματικά και μόνιμη αναπηρία. Το ευχάριστο είναι ότι αυτή θα είναι η τελευταία τους φορά και δεν θα ξαναπεράσουν από επιτροπή ποτέ στη ζωή τους.
700 ΤΥΦΛΟΙ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΣΕ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ
Πάντως πολλές περιπτώσεις «μαϊμού» προνοιακών επιδομάτων και συντάξεων είναι κραυγαλέες, αλλά γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη των πολιτικών. Οι 700 από τους 35.000 κατοίκους νησιού του Ιονίου έχουν πιστοποιητικά που αποδεικνύουν ότι είναι τυφλοί εκ γενετής. Τα υπουργεία ξεκίνησαν έρευνα, με αποτέλεσμα να ανακαλύψουν ότι πολλοί από τους 700 «εκ γενετής» τυφλούς, είχαν αποκτήσει τα απαραίτητα έγγραφα μετά από εξέταση υγειονομικής επιτροπής, σε προεκλογική περίοδο.
ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΗ ΤΟ 25% ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ
Ένας στους τέσσερις ασφαλισµένους παίρνει σήµερα αναπηρική σύνταξη σε ορισµένες πόλεις της Ελλάδας! Παρά τη µείωση τα τελευταία χρόνια των αναπηρικών συντάξεων, το ποσοστό τους επί του συνόλου των συντάξεων παραµένει υψηλό σε σχέση µε τον µέσο όρο της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ενωσης (8%). Μάλιστα τα ποσοστά σε ορισµένες περιοχές αγγίζουν ακόµη και το 50%. Έως 25% στα Χανιά, 24,7% στο Ρέθυµνο και στη Λευκάδα. Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οι αναπηρικές συντάξεις αποτελούν το 7%- 11% του συνόλου των συντάξεων.

Σχετικά Άρθρα