Μεγάλα είναι τα χρέη ενοίκων και ιδιοκτητών σε πολυκατοικίες, σε σημείο που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν την κοινόχρηστη ΔΕΗ και μένουν χωρίς βασικές υπηρεσίες και βέβαια στα διαμερίσματα υπάρχει το θέμα να μην έχουν ακόμη και πόσιμο νερό! Επίσης, κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της θέρμανσης και πολλοί αναγκάζονται να προχωρήσουν στην αυτόνομη θέρμανση ή σε εναλλακτικές μορφές, ακόμη και σε πολυκατοικίες που παραδόθηκαν πρόσφατα. Ο Υπεύθυνος της Διαχειριστικής Εταιρείας Ξάνθης κ. Αθανάσιος Κεχαγιόγλου αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κοινόχρηστο ρεύμα και πολλοί δεν θα έχουν θέρμανση
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Πολλοί διαχειριστές πολυκατοικιών έχουν τεράστια δυσκολία να εισπράξουν τα κοινόχρηστα κάθε μηνός και γι αυτόν τον λόγο πολλοί παραιτούνται από τα καθήκοντα τους. Υπάρχουν κάποιες εταιρείες που εκτελούν τις υποχρεώσεις αυτές και διαπιστώνουν ότι πλέον δεν μπορούν να έχουν πελάτες, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας. Σε όλα αυτά τα συσσωρευμένα χρέη θα προστεθεί και ο φόρος της ακίνητης περιουσίας. Άραγε πού θα βρούνε χρήματα όλοι αυτοί;
Ο κ. Αθανάσιος Κεχαγιόγλου, Υπεύθυνος της Διαχειριστικής Εταιρείας Ξάνθης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν: «Είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρωθούν αυτά τα χρήματα από τους ιδιοκτήτες ή τους ενοικιαστές των διαμερισμάτων, λόγω της οικονομικής ανέχειας. Έχουν γίνει δύσκολοι στην καταβολή. Ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των κτηρίων της πόλης θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με τη θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, είτε λόγω της καθυστερημένης καταβολής, είτε της μη πληρωμής.
Παλαιότερα ένας δεν πλήρωνε, τώρα πολλαπλασιάζονται συνεχώς και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».
Μάλιστα σύμφωνα με τα δικά του στοιχεία, μέχρι στιγμής δέκα με δώδεκα οικοδομές που είναι διετίας και τριετίας θα λειτουργήσουν με αυτόνομη θέρμανση.
Σε κάποιες οικοδομές υπάρχει η προειδοποίηση ότι δεν θα έχουν κοινόχρηστο ρεύμα, λόγω των χρεών. Ο κ. Κεχαγιόγλου εξήγησε: «Δυστυχώς έφτασαν σε σημείο να μην έχουν αποπληρώσει τα χρέη και δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθεί η κοινόχρηστη ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει ότι διακόπτονται ο ανελκυστήρας, η τηλεόραση, θυροτηλέφωνα και σε μερικές περιπτώσεις διακόπτεται και το πόσιμο νερό. Ο φόρος της ακίνητης περιουσίας δεν θα αγγίξει τους κοινόχρηστους χώρους, αλλά το αρχικό πρόβλημα παραμένει».
Επίσης άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα που εντοπίζει ο κλάδος τους είναι η σταθερότητα των κανόνων λειτουργίας ενός κτηρίου. «Αυτό οφείλεται σε μια νομοθεσία που είναι απλωμένη από το 1929 μέχρι σήμερα και οι κανονισμοί λειτουργίας είναι πρόχειροι όσον αφορά στην καταγραφή τους», είπε ο κ. Κεχαγιόγλου.
Πάντως και οι δικές τους δουλειές άρχισαν να μειώνονται: «Φτάνουμε στο σημείο να μην εξυπηρετούμε κάποια κτήρια που είναι αδύνατον να πληρωθούμε, λόγω έλλειψης χρημάτων. Έτσι «φεύγει ο πελάτης μας»».
ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ;
Εάν η οικονομική κατάσταση χειροτερέψει και οδηγηθεί η χώρα σε χρεοκοπία, όπως προβλέπουν οι νεκροθάφτες, (βλέπε οίκοι αξιολόγησης, Τζορτ Σόρος και διάφοροι πολιτικοί Ευρωπαϊκών Κρατών») τότε δεν είναι απίθανο οι αστοί να γυρίσουν πίσω στα χωριά τους και να μένουν οικογένειες με τους ηλικιωμένους γονείς τους, για να γλιτώσουν τα δυσβάσταχτα οικονομικά ποσά που τους αναγκάζουν να έχουν άγχος, φόβο, ανησυχία. Συναισθήματα που πηγάζουν από την τρομοκρατία που ασκείται μέσω των φόρων που συνεχώς επιβάλλονται.
Ή θα αναγκαστούν να μένουν σε ένα σπίτι οι οικογένειες με ηλικιωμένους, γονείς και παιδιά για να επιβιώσουν. Οι καιροί είναι δύσκολοι και αν ακόμη δεν τους νιώσαμε για τα καλά στο πετσί μας, έρχεται ο καιρός να εισβάλλουν από τη μια στιγμή στην άλλη και να μας φέρουν τα πάνω κάτω τα δεδομένα της ζωής μας.
Οι ανέσεις μας τελείωσαν. Ήρθε ο καιρός να εκτιμήσουμε το κάθε τι που υπάρχει, από την εργασία μέχρι τη σχέση μας με το συνάνθρωπο. Αν ήθελε να επιτύχει αυτό η κυβέρνηση και η τρόϊκα, τότε να την ευχαριστήσουμε για την κοινωνική της αλληλεγγύη. Κατά τα άλλα, τέτοια δημοκρατία να την βράσουμε!