fbpx
Γενική

Ο Μπομπ Σφουγγαράκης «δεν είναι καλή παρέα για τα νήπια»


Τα καρτούν με γρήγορη δράση, όπως ο γνωστός Μπομπ Σφουγγαράκης, μπορούν να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμα προβλήματα προσοχής και μάθησης στα νήπια τεσσάρων ετών, δείχνει μια σχετικά μικρή μελέτη στις ΗΠΑ. Πάντως η εταιρεία Nickelodeon επισήμανε ότι η δημοφιλής εκπομπή της απευθύνεται σε παιδιά 6 έως 11 ετών, και όχι σε τετράχρονα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης πρέπει να γίνουν δεκτά με επιφύλαξη λόγω του μικρού μεγέθους του δείγματος, επισημαίνει ο Δημήτρης Χριστάκης, ειδικός του Νοσοκομείου Παίδων του Σιάτλ, ο οποίος κλήθηκε να γράψει ένα συνοδευτικό άρθρο σχολιασμού στη γνωστή επιθεώρηση Pediatrics, όπου δημοσιεύεται η έρευνα.
Ο Δρ Χριστάκης επισημαίνει πάντως ότι τα δεδομένα της μελέτης φαίνονται αξιόπιστα και στηρίζουν την ιδέα ότι η έκθεση στην τηλεόραση έχει επιπτώσεις.

«Το θέμα δεν είναι μόνο πόση ώρα παρακολουθούν τηλεόραση τα παιδιά, αλλά και το τι παρακολουθούν» γράφει ο Χρηστάκης. Οι γονείς, επισημαίνει, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι εκπομπές με γρήγορη δράση δεν είναι κατάλληλες για πολύ μικρά παιδιά.
Το θέμα δεν αφορά μόνο τον Μπομπ Σφουγγαράκη αλλά όλες τις «γρήγορες» παιδικές εκπομπές, δήλωσε η Άντζελαϊν Λίλαρντ, επικεφαλής του πειράματος στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.
«Δεν θα συμβούλευα να βλέπουν τα παιδιά τέτοιες εκπομπές λίγο πριν πάνε στο σχολείο, ή σε άλλες περιπτώσεις που είναι απαραίτητο να προσέχουν και να μάθουν» είπε.
Αν και προηγούμενες μελέτες εξέταζαν τις επιδράσεις της τηλεόρασης σε βάθος χρόνου, η έρευνα της Λίλαρντ υποδεικνύει ότι υπάρχουν και άμεσες αλλά βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις.

Σχετικά Άρθρα