fbpx
Γενική

Δήμαρχος: «Αναρμόδιοι υπάλληλοι κρίνουν τις αποφάσεις»


Ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης ακυρώνει την απόφαση του Δ.Σ. για την απαγόρευση στην παλιά πόλη
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης για τις απαγορεύσεις οχημάτων σε οδούς της παλιάς πόλης, αποφάσισε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θύμιος Σώκος, για μια σειρά λόγων που αναφέρονται σε σχετικό έγγραφο.
Ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης σε δηλώσεις του στην XanthiNews ήταν αιχμηρός, κάνοντας λόγο για «αναρμόδιους υπαλλήλους που χωρίς να έχουν τις γνώσεις που πρέπει, δυστυχώς κρίνουν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου».
Και τόνισε στη συνέχεια: «Είμαστε για γέλια. Γι αυτό χρωστάμε σε όλο τον κόσμο. Γι αυτούς τους απίθανους γραφειοκράτες».
Από εδώ και στο εξής σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου δύο πράγματα μπορεί να γίνουν: «Ή να κάνουμε προσφυγή σε μια Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων ή να πάρουμε μια νέα απόφαση βαπτίζοντας ουσιαστικά την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, ιδιαίτερα όσον αφορά το τεχνικό της μέρος σε μελέτη. Δηλαδή αν είχε από πάνω τη λέξη: «Μελέτη» δεν θα γινόταν τίποτα. Θα το δει το θέμα η νομική υπηρεσία και θα μας εισηγηθεί».
Κατά την άποψη του επειδή πρόκειται για «γραφειοκρατία σε όλο της το μεγαλείο», θα περάσουν άλλη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης.
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ Θ. ΣΩΚΟΥ
Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης σχετικά με τον έλεγχο της νομιμότητας της 440/2011 της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης σημειώνει:
«Επειδή από τα πρακτικά της ανωτέρω απόφασης,
α)δεν προκύπτει ότι προηγήθηκε η κατάρτιση των σχετικών μελετών που απαιτούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 82 παρ. 1 του Ν.3463/2006 και του άρθρου 52 του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1 και 3, του Ν.2696/1999,
β) δεν προκύπτει ότι προηγήθηκε κοινοποίηση της εξεταζόμενης απόφασης στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Έργων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων»,
γ) δεν προκύπτει ότι τηρήθηκε η διαδικασία της κοινωνικής διαβούλευσης σε ένα υποψήφιο σχέδιο κυκλοφοριακών ρυθμίσεων έτσι ώστε να λάβουν γνώση για την λήψη τέτοιου είδους απόφασης και να καταθέσουν τις απόψεις τους, τις επιφυλάξεις τους και τους προβληματισμούς τους οι άμεσα ενδιαφερόμενοι οι οποίοι αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι των δημοτών της πόλης της Ξάνθης και πρωτίστως οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης, από την οποία διαβούλευση ενδεχομένως θα προέκυπταν ακριβή συμπεράσματα για την σύνταξη της σχετικής κυκλοφοριακής μελέτης.
Αποφασίζουμε
Ακυρώνουμε την αριθ.440/2011 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης, ως μη νόμιμη, για τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσας. Οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον, μπορεί να προσβάλει την απόφαση αυτή, εντός ενός (1) μηνός από την κοινοποίησή της, ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του Κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων (Ν.3463/2006), η οποία εδρεύει στην Κομοτηνή».
Επίσης αναφέρεται στο έγγραφο του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης:
«Στις περιπτώσεις αυτές τα δημοτικά συμβούλια λαμβάνουν υπόψη τους τις διατάξεις του Ν.2696/99 «Κύρωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» (ΦΕΚ Α΄57/23-3-99 όπως ισχύει με τις τροποποιήσεις των Νόμων 3534 και 3542/07).
β) το άρθρο 82, του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 1 και 2, περί «Ρύθμιση κυκλοφορίας», σύμφωνα με τις οποίες «οι κανονιστικές αποφάσεις, που αφορούν τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, τον καθορισμό πεζοδρόμων, μονοδρομήσεων και κατευθύνσεων της κυκλοφορίας, τον προσδιορισμό και τη λειτουργία των χώρων στάθμευσης οχημάτων σε κοινόχρηστους χώρους, εκδίδονται, μετά προηγούμενη κατάρτιση σχετικών μελετών, οι οποίες έχουν εκπονηθεί ή εγκριθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του οικείου Δήμου ή Κοινότητας ή από τις Τεχνικές Υπηρεσίες Δήμων και Κοινοτήτων των Περιφερειών» και «οι κανονιστικές αποφάσεις των δημοτικών ή κοινοτικών συμβουλίων που αφορούν την κυκλοφορία κοινοποιούνται στις κατά τόπους Υπηρεσίες της Τροχαίας ή στις Αστυνομικές Υπηρεσίες που ασκούν καθήκοντα Τροχαίας, καθώς και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Έργων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων».

Σχετικά Άρθρα