Με φωτοτυπίες ή dvd, αντί για βιβλία, θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, σε πέντε μέρες. Ακόμη δεν είναι σίγουρο για το πώς θα διαβάζουν οι μαθητές στα σχολεία. Ο κ. Σάββας Μελισσόπουλος, Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης δήλωσε στην XanthiNews ότι έχουν διανεμηθεί από αποθέματα τους, σε σχολεία των περιφερειακών δήμων και στην πόλη στο 2 ο και 3 ο Δημοτικό, που είναι μεγάλες σχολικές μονάδες. Ο ίδιος είναι αισιόδοξος τόσο για την έλλειψη κενών, όσο και για τις μεταφορές και την θέρμανση στα σχολεία.
Αντί για βιβλία, φωτοτυπίες ή dvd στα σχολεία- Τι θα γίνει με κενά, μεταφορές και θέρμανση
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Με πολλά προβλήματα ξεκινά η νέα σχολική χρονιά και με τους γονείς να καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να έχουν…φωτοτυπίες τα παιδιά τους. Άραγε τους προετοιμάζουν για την ιδιωτικοποίηση της παιδείας με αργά βήματα; Γιατί δεν γίνεται σε μια χώρα που καυχιέται η κυβέρνηση για τη δημόσια παιδεία της, να υποχρεώνεις το γονιό που του κάνεις περικοπές στο μισθό του ή τον αφήνεις άνεργο λόγω απουσίας επενδύσεων, επιτρέποντας ακριβά προϊόντα και ΦΠΑ, να πληρώνει για να διαβάζει το παιδί του από χαρτιά Α4.
Ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Σάββας Μελισσόπουλος επιρρίπτει τις ευθύνες στα ΜΜΕ για το σάλο που έχει προκληθεί, λες και οι δημοσιογράφοι ευθύνονται για τις παραλείψεις του Υπουργείου Παιδείας: «Υπάρχει πρόβλημα με τα βιβλία. Περιμένουμε να μην το δούμε να είναι τόσο μεγάλο όσο παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ. Με βάση τα αποθέματα που είχαμε από άλλες χρονιές, έχουμε καλύψει τα σχολεία της Περιφέρειας και δύο μεγάλα σχολεία της πόλης, το 2 ο και στο 3 ο. Έχουν επιλεγεί διάφοροι τρόπο για να διορθωθεί εν μέρει το πρόβλημα, όπως με dvd που θα μοιραστούν στους μαθητές και με ένα μικρό μέρος των βιβλίων που μπορεί να έρθουν σε φωτοτυπίες. Τα βασικά μαθήματα θα υπάρχουν και μέχρι τέλη Οκτωβρίου θα διανεμηθούν και τα υπόλοιπα. Εμείς θα προσέξουμε ώστε το πρόβλημα αυτό να μην αγγίξει την ελληνική οικογένεια στο εκπαιδευτικό και οικονομικό κομμάτι».
Περίπου 30 με 35 ευρώ θα κοστίζει σε φωτοτυπίες το κάθε βιβλίο δήλωσε ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος. «Δεν θα επιβαρυνθεί καθόλου κανένας γονιός» δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου. Όπως είπε τις πρώτες εβδομάδες θα γίνεται η φωτοτύπηση από τα σχολεία με κονδύλια από το υπουργείο Παιδείας.
Ο κ. Μελισσόπουλος σημείωσε: «Ακόμη και αν χρειάζεται ο γονιός να βγάλει φωτοτυπία και δεν μπορεί, εμείς αν και έχουμε πενιχρά οικονομικά θα τον ενισχύσουμε».
Εν τω μεταξύ, την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο οικονομικός Εισαγγελέας, μετά το δημοσίευμα εφημερίδας στο οποίο ανέφερε ότι ο διαγωνισμός για την προμήθεια χαρτιού για την έκδοση σχολικών βιβλίων, ζημίωσε το δημόσιο με περισσότερο από 1,5 εκατομμύρια ευρώ από υπερτιμολόγηση κατά 38%.
Πάντως οι σχολικές επιτροπές, διαθέτουν πλέον περιορισμένους προϋπολογισμούς λόγω Καλλικράτη. Ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πιστεύει πάντως ότι «σχετικά με το πετρέλαιο δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα» και προσθέτει: «Η νέα σχολική επιτροπή θα τα ρυθμίζει όλα αυτά και θα πρέπει να απευθυνόμαστε σε αυτή που είναι νομικό πρόσωπο του Δήμου. Για τις μεταφορές υπεύθυνοι είναι οι Δήμοι. Και εκεί να ρωτάμε για τα σχετικά πρόβλημα. Πιστεύω ότι θα επιτευχθεί και μείωση δαπανών και ουσιαστικά προβλήματα δεν θα παρατηρηθούν.
Ειδικά στις περιπτώσεις των σχολείων που έχουν συνενωθεί, αν δημιουργηθεί πρόβλημα, θα είμαστε έκθετοι στα μάτια των γονιών, ως κοινωνία, διότι τους διαβεβαιώσαμε σε συνεργασία με τους Δήμους, ότι με τις μεταφορές δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε στο κομμάτι αυτό».
Στη νέα σχολική επιτροπή του Δήμου Ξάνθης Πρόεδρος είναι ο κ. Κυριακίδης και θα έχει συνεδρίαση στο χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου με την παρουσία του κ. Μελισσόπουλου και όλων των υπηρεσιακών παραγόντων και Διευθυντών.
Τέλος ο Προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δήλωσε ότι «σε μια δύσκολη περίοδο γενικότερα, το μεγαλύτερο ζήτημα που θα μπορούσαμε να είχαμε θα αφορούσε στις πιστώσεις των εκπαιδευτικών και δεν είχαμε πρόβλημα.
Όσον αφορά στους δασκάλους δεν έχουμε κενά. Στους νηπιαγωγούς έχουμε δέκα και 6- 7 ανά ειδικότητα στο Νομό. Είναι λίγα τα κενά σε σχέση με άλλες χρονιές, όχι με την περσινή. Θα καλυφθούν με τις αποσπάσεις και τους αναπληρωτές πολύ σύντομα. Αν δεν διαταραχθούν από τις αποσπάσεις που ακολουθούν. Δηλαδή αν φύγει ένας μεγάλος αριθμός και δεν αντικατασταθούν, δεν ισχύει αυτό που λέω».