fbpx
Γενική

Μηχανολόγος στη ΔΕΥΑΞ έχει ετήσιες απολαβές 54 χιλιάδες ευρώ!!!


Υπάλληλος με την ειδικότητα του Μηχανολόγου, Δημοτικής Επιχείρησης στην Ξάνθη έχει ετήσιες απολαβές 54.070,00 ευρώ, όπως προκύπτει από έρευνα που έγινε από το Υπουργείο Εσωτερικών. «Αυτά τα χρήματα μπορεί να τα πάρει μόνο υπάλληλος της ΔΕΥΑΞ. Δεν μπορεί να τα πάρει υπάλληλος της ΕΑΠΑΞ που αμειβόταν με 600 και 700 ευρώ ή της ΕΤΕΝΕΞ», σχολίασε ο κ. Δημήτρης Γαλανόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ξάνθης, σε δηλώσεις του στην XanthiNews και αναφέρθηκε συνολικά για το ζήτημα, τονίζοντας ότι οι υπάλληλοι των Δ.Ε. πληρώνονται, με βάση αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων και συλλογικές συμβάσεις εργασίας που ισχύουν για όλη τη χώρα.

Η οικονομική κρίση δεν άγγιξε τους μισθούς υπαλλήλων δημοτικών επιχειρήσεων
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Τελικά οι εργαζόμενοι των δημοτικών επιχειρήσεων είναι οι πλέον προνομιούχοι, αφού σε αυτούς δεν ισχύουν οι περικοπές, όπως συμβαίνει με τους δημοτικούς υπαλλήλους ή τους δημοσίους υπαλλήλους γενικότερα. Αυτό αποδεικνύεται μέσα από έρευνα που έγινε από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τον Υφυπουργό Ντίνο Ρόβλια, με βάση στοιχεία για το κόστος μισθοδοσίας του τακτικού προσωπικού (μόνιμοι υπάλληλοι και αορίστου χρόνου) των δημοτικών επιχειρήσεων. Μάλιστα ζητήθηκαν για πρώτη φορά από τους Δήμους, εν όψει των ρυθμίσεων του νέου βαθμολογίου- μισθολογίου.
Έτσι ανάμεσα σε παραδείγματα παχυλών μισθών είναι και ενός μηχανολόγου της Ξάνθης ο οποίος φέρεται να παίρνει τον χρόνο 54.070,00 ευρώ. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ξάνθης κ. Δημήτρη Γαλανόπουλο πρόκειται πιθανόν για υπάλληλο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ξάνθης. Και εκεί τίθεται το ερώτημα: «Εφόσον υπάρχει ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της πόλης που πίνει από εμφιαλωμένο νερό, που σημαίνει ότι δεν εμπιστεύονται την ποιότητα του νερού γιατί να υπάρχει υπάλληλος που να πληρώνεται αδρά, επειδή το αποφάσισε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ;» Η απάντηση του κ. Γαλανόπουλου ήταν: «Μιλάμε για φαρσοκωμωδία. Κοροϊδεύουν τον Έλληνα πολίτη. Έχουν γίνει περικοπές μόνο στον δημόσιο τομέα και σε συνταξιούχους. Δεν έχουν αγγίξει σχεδόν καθόλου τις ΔΕΚΟ, άλλες επιχειρήσεις.
Τα ποσά δίνονται σε συγκεκριμένους υπαλλήλους. Με κριτήρια που δεν είναι αξιοκρατικά και δεν είναι διαφανή».
Εξάλλου ο κ. Γαλανόπουλος διευκρίνισε τα εξής: «Από όσο γνωρίζω παίρνουν από την εκάστοτε διοίκηση αυξήσεις. Τα ποσά που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν ξέρω αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Πάντως είναι η αλήθεια είναι ότι παίρνουν πολύ περισσότερα χρήματα από ότι παίρνει ένας δημοτικός υπάλληλος που πληρώνεται βάσει ενιαίου μισθολογίου».
Στη συνέχεια δήλωσε κατηγορηματικά: «Στο Δήμο Ξάνθης η Διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών και η Διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών σε καμία περίπτωση δεν έχουν πάνω από 2.000 ευρώ απολαβές. Και μιλάμε για εργαζόμενους οι οποίοι έχουν μεταπτυχιακό. Στις δημοτικές επιχειρήσεις έχουμε να κάνουμε με δικές τους συμβάσεις και παίρνουν από τον εκάστοτε Πρόεδρο και όχι από την διοίκηση, προκειμένου ο Πρόεδρος να τα έχει καλά με τον Διευθυντή και τους Προϊσταμένους και τους δίνουν αλόγιστες αυξήσεις, οι οποίες προκαλούν όχι μόνο την κοινή γνώμη αλλά και εμάς τους συνδικαλιστές. Διότι άλλο είναι να αμείβεσαι σύμφωνα με τα προσόντα σου και την προσφορά και άλλο να αμείβεσαι έτσι».
ΥΨΗΛΑ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Από το ασφαλές δείγμα (άνω του 50%) προκύπτουν τα εξής στοιχεία σχετικά με τις ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές των υπαλλήλων των δημοτικών επιχειρήσεων:
*Άνω του 60% των υπαλλήλων του κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) των δημοτικών επιχειρήσεων έχει ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων ΠΕ.
*Άνω του 53% των υπαλλήλων του κλάδου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) των δημοτικών επιχειρήσεων έχει ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων ΤΕ.
*Άνω του 55% των υπαλλήλων του κλάδου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) των δημοτικών επιχειρήσεων έχει ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων ΔΕ.
*Άνω του 62% των υπαλλήλων του κλάδου Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) των δημοτικών επιχειρήσεων έχει ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων ΥΕ.

Σχετικά Άρθρα