fbpx
Γενική

Νέα φιλοσοφία πελατών: «Δεν παραγγέλλω»



Από χθες, 1 η του Σεπτέμβρη, επιβλήθηκε ο αυξημένος ΦΠΑ και έφτασε το 23% στους χώρους εστίασης, ζαχαροπλαστεία, ταχυφαγεία, ξενοδοχεία, προκαλώντας αγανάκτηση στους επαγγελματίες και φόβο στους καταναλωτές που βλέπουν ότι θα πρέπει να θυσιάσουν τη διασκέδαση τους. Ο Πρόεδρος του Σωματείου Καφέ Μπαρ κ. Ανδρέας Ιντζές σε δηλώσεις του στην XanthiNews τόνισε ότι δύσκολα θα επιβάλλουν την αύξηση στον πελάτη, γιατί οι τιμές είναι ήδη στρογγυλοποιημένες όσον αφορά στις πορτοκαλάδες και τους χυμούς. Πάντως τα καταστήματα μπορεί να είναι γεμάτα, αλλά υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό που δεν παραγγέλλουν…απλώς κάθονται για την παρέα!

Φ(Α)ΠΑ 23% πλήττει τα καταστήματα εστίασης- Στάση πληρωμών προς το δημόσιο

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου


«Θα επιβαρυνθούμε και αυτό το ΦΠΑ εμείς», τόνισε ο Πρόεδρος του Σωματείου Καφέ Μπαρ κ. Ανδρέας Ιντζές μιλώντας στην εφημερίδα μας για την αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Μάλιστα είπε πως τα πιο πολλά καφέ έχουν ρίξει τις τιμές τους. Και είναι πράγματι γεγονός ότι υπάρχουν καταστήματα που πωλούν τον καφέ 1 και 1.50 ευρώ. «Ο ανταγωνισμός έχει γίνει τόσο μεγάλος που δεν θα έχουμε αυξήσεις» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ιντζές.

Ωστόσο εξέφρασε και τους φόβους του αναφορικά με τις κινήσεις που θα κάνουν οι επαγγελματίες για να μπορέσουν να έχουν και αυτοί κέρδος: «Φοβάμαι να μην αναγκαστούν οι καταστηματάρχες και ψάχνουν χαμηλότερης ποιότητας προϊόντα για να κερδίζουν από εκεί χρήματα. Είναι άδικο άλλες χώρες να έχουν 6% ΦΠΑ και εμείς να έχουμε 23%. Το πρόβλημα είναι ότι θα φοβηθεί ο κόσμος».

ΝΕΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ: «ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΛΩ»

Μπορεί να έχουμε οικονομική κρίση, όμως οι καφετέριες και δη τα στέκια της νεολαίας είναι γεμάτα. Και όμως στα τραπέζια δεν παραγγέλλουν όλοι, ανέφερε ο Πρόεδρος του Σωματείου των καταστημάτων και εξήγησε: «Έξω στα καταστήματα βλέπετε ότι έχει πάρα πολύ κόσμο. Μετά από 21 χρόνια σ αυτόν τον χώρο αντιμετωπίζω για πρώτη φορά αυτό που συμβαίνει. Σε μια παρέα πέντε ατόμων δεν παραγγέλλουν οι δύο. Πέρυσι πλήρωναν τον καφέ όλοι από 3 ευρώ, σύνολο 15 και φέτος παραγγέλλουν τον καφέ που κοστίζει 2 ευρώ οι 3 και είναι σύνολο 6 ευρώ. Ο κόσμος βγαίνει από αγανάκτηση, στενοχώρια, άγχος αλλά έχουν υιοθετήσει νέα φιλοσοφία που λένε: «Δεν θέλω, δεν θα πάρω». Παλιά λέγαμε: «Θα φύγω, έλα σε λίγο». Τώρα είναι κάθετοι, λένε: «Δεν παίρνω». Εμείς οι καταστηματάρχες για να μην διώξουμε τον κόσμο και φανούν άδεια τα καταστήματα παίρνουμε παραγγελία από αυτούς που μπορούν. Αν τους πούμε ότι δεν μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι αν δεν παραγγείλουν θα χάσουμε και τους υπόλοιπους που παραγγέλλουν.

Αυτό είναι πλέον μεγάλο πρόβλημα και ιδίως στα στέκια της νεολαίας. Φαίνεται ότι δεν έπεσε η κίνηση αλλά δεν είναι έτσι. Και στην ταβέρνα ο Έλληνας παίρνει το κυρίως πιάτο και μια σαλάτα ενώ παλιά έπαιρνε τρεις σαλάτες. Βγαίνουν και ξοδεύουν λιγότερα χρήματα».

ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ προκαλεί έντονες αντιδράσεις με ορισμένους επιχειρηματίες του κλάδου εστίασης να απειλούν ακόμη και με «στάση πληρωμών» προς το Δημόσιο, ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος αφήνει παράθυρο για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, με την προϋπόθεση εφαρμογής ενός νέου μηχανισμού είσπραξης και απόδειξης του φόρου.

«Είμαι έτοιμος να συζητήσω και θα συζητήσω δραστικές μειώσεις του συντελεστή εάν συμφωνήσουμε σε απλούς πρακτικούς μηχανισμούς είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ», υπογράμμισε ο υπουργός σε ραδιοφωνική του συνέντευξη σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι «αν κάθε ταμειακή μηχανή είναι συνδεδεμένη αυτόματα ηλεκτρονικά μέσω κινητού τηλεφώνου με το ΚΕΠΥΟ, εάν ο πολίτης είναι συνειδητός καταναλωτής και ζητάει όταν παίρνει ένα προϊόν αξίας 2 ευρώ, 5 ευρώ, 10 ευρώ στην εστίαση ζητάει απόδειξη, τότε θα χτυπήσουμε ένα μέρος της κολοσσιαίας παραοικονομίας και φοροδιαφυγής στο χώρο της εστίασης». Ο Ευάγγ. Βενιζέλος τόνισε ότι στο πλαίσιο του νέου φορολογικού θα γίνει συζήτηση για νέα απλά μέτρα είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ, και όταν αυτά αποφασιστούν, τότε θα γίνει συζήτηση για χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.

Σχετικά Άρθρα