fbpx
Γενική

Στο 35% η ανεργία στην Ξάνθη

Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο η ανεργία στη Β. Ελλάδα…

Γράφει ο Σταύρος Καρυπίδης

Από 25- 35% κυμαίνεται η ανεργία στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στους νέους και τις γυναίκες το ποσοστό αυτό αγγίζει το 40%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων των εργατικών κέντρων. «Ένας στους τέσσερις αυτή τη στιγμή είναι… άνεργος, εάν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, τότε θα φτάσουμε στο μισό- μισό. Ο άνεργος θα θεωρεί εχθρό του, αυτόν που εργάζεται» εκτίμησε ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης, ο οποίος έκανε λόγο για άδικη και σκληρή πολιτική. «Είναι η τρίτη επίσκεψη της τρόικας που στοχεύει στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων» υπογράμμισε.

Οι συνδικαλιστές απηύθυναν κάλεσμα να συμμετάσχει ο κόσμος στο συλλαλητήριο στις 9 Σεπτεμβρίου στις 18.00 στο Άγαλμα του Βενιζέλου. Σύμφωνα με τον οργανωτικό γραμματέα της ΓΣΕΕ θα κινητοποιηθούν από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ θα μπουν συρμοί από την Αθήνα προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη σε όγκο διαδήλωση. Αναφορικά με τα αστυνομικά μέτρα που πρόκειται να ληφθούν τις ημέρες της ΔΕΘ, ο κ. Μουτάφης έστειλε το εξής μήνυμα: «Δεν μας ενδιαφέρουν πόσες δυνάμεις θα έρθουν και ποια μέτρα ασφαλείας θα ληφθούν, δεν θα ανεχτούμε όμως την προβοκάτσια» τόνισε.

Θα σπάσει το 40% η ανεργία στην Ξάνθη

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την ανεργία στην Ξάνθη και από τα στελέχη του εργατικού κέντρου Ξάνθης που εκτιμούν ότι ως το τέλος του χρόνου η ανεργία στην πόλη θα «σπάσει» το 40%, σε συνδυασμό και με τα συνεχόμενα λουκέτα που μπαίνουν στα καταστήματα. Σήμερα η ανεργία πρέπει να ξεπερνά το 35% στην Ξάνθη, ενώ την ίδια ώρα στην τοπική κοινωνία έχει χαθεί το 60% της αγοραστικής δύναμης. Δεν είναι λίγοι οι συμπολίτες μας που αναγκάζονται να πηγαίνουν στην γειτονική Βουλγαρία για να πραγματοποιούν φθηνές αγορές ή ακόμη και να λαμβάνουν ιατρικές υπηρεσίες. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Καβάλα αλλά και στην Ροδόπη, όπου η ανεργία ξεπέρασε το 250%, ενώ βασιλεύει η μείωση των αποδοχών, η εκ περιτροπής και ανασφάλιστη εργασία.

Δυσβάσταχτες οι εργοδοτικές εισφορές

Από την πλευρά τους οι επαγγελματίες που απασχολούν από 2-20 άτομα προσωπικό, αδυνατούν να καταβάλουν τις εργοδοτικές εισφορές και το ΦΠΑ αφού οι εισπράξεις έχουν πέσει στο μηδέν. Δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά και σε συνδυασμό με το σταμάτημα της ροής του χρήματος από τις τράπεζες η κατάσταση στην αγορά είναι σε μαύρα χάλια. Τα λουκέτα πέφτουν το ένα πίσω από το άλλο και όσοι δεν μετατρέψουν την επιχείρησή τους σε αυστηρά οικογενιακή υπόθεση θα έχουν άσχημο τέλος. Μάλιστα πολοί από αυτούς κινδυνεύον με την ψήφηση του νέου νόμου να βρεθούν ακόμη και στην φυλακή για χρέη προς το δημόσιο!!!

Θα φύγουν νύχτα

Εκτιμώ ότι στην ΔΕΘ θα πρέπει τα συνδικάτα να δώσουν το δυναμικό παρόν τους, μήπως και αντιληφθούν οι κυβερνώντες ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Αν βέβαια δεν το αντιληφθούν αυτό το πιθανότερο είναι να φύγουν νύχτα από την χώρα σαν τον Καντάφι…

Σχετικά Άρθρα