fbpx
Γενική

Αναβρασμός στο ΔΠΘ από καθηγητές και φοιτητές



Αναβλήθηκε η εξεταστική της πρώτης εβδομάδος, μετά από απόφαση της Συγκλήτου

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου


Ανέβαλαν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπως και σε άλλα πανεπιστήμια της χώρας, μετά από αποφάσεις των Συγκλήτων. Η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου τάχθηκε κατά των πρυτάνεων λέγοντας: «Όταν, υπάρχει πρύτανης που λέει ότι τα παιδιά ορίζουν πότε θα δώσουν εξετάσεις και όταν οι Σύγκλητοι βγάζουν αποφάσεις που λένε ότι «αναβάλουμε τις εξετάσεις για να δώσουμε τη δυνατότητα στους φοιτητές να κάνουν τις κινητοποιήσεις τους» καταλαβαίνουμε γιατί χρειαζόταν ο Νόμος και γιατί η συναίνεση σε αυτόν τον Νόμο δεν έγινε από τα κόμματα, επιβλήθηκε από την Κοινωνία η οποία λέει «δεν πάει άλλο!» με όλη αυτήν την έλλειψη ευθύνης απέναντι στο πανεπιστήμιο».

Εξάλλου, πρόσθεσε ότι «το ελληνικό πανεπιστήμιο το πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος, εμπιστεύεται σε αυτό τα παιδιά του, και το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν μπορεί- ή κάποιες δυνάμεις του- να φαντάζονται ότι είναι ένα κοινόβιο που οι φοιτητές θα αποφασίζουν πότε θα δίνουν εξετάσεις, όπου οι Σύγκλητοι θα μπορούν- λόγω των κινητοποιήσεων- να αναβάλουν εξετάσεις και ότι όλα αυτά θα γίνονται χωρίς κανένα κόστος».

Το βασικό επιχείρημα της Υπουργού είναι ότι υπήρξε συναίνεση 250 βουλευτών για το νέο νόμο. Παραλείποντας το γεγονός ότι ψηφίστηκε πριν ανοίξουν τα πανεπιστήμια. Σύμπνοια δηλώνουν και οι φοιτητικές παρατάξεις έχοντας στο πλευρό τους την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ωστόσο όπως δήλωσε στην XanthiNews, ο Ευθύμης Σκεπάρνης, Πρόεδρος της ΔΑΠ ΝΔΦΚ του Πολυτεχνείου του ΔΠΘ, «το ζήτημα είναι ότι οι φοιτητές δεν έχουν έρθει στην πόλη και αυτό φάνηκε από τις Γενική Συνέλευση μας. Ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί και έπειτα να λάβει τις αποφάσεις υπέρ ή κατά της κατάληψης. Πρέπει να κινητοποιηθούμε σε πανελλήνιο επίπεδο. Να πάμε στις πόλεις που σπουδάζουμε και να δηλώσουμε τι θέλουμε.

Ζήτησαν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις και όλοι οι σύλλογοι να πάρει αναβολή η εξεταστική μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου και δεν το θεωρώ παράλογο.

Και οι ακαδημαϊκοί έχουν τις διαφωνίες τους πάνω στο νέο νόμο πλαίσιο».

Μάλιστα ο ίδιος κατήγγειλε ότι από τα ΜΜΕ πανελλήνιας εμβέλειας δεν υπήρξε σωστή ενημέρωση πάνω στο θέμα. Και σημείωσε ο Πρόεδρος της ΔΑΠ ΝΔΦΚ του Πολυτεχνείου Ξάνθης για τις κατηγορίες που δέχονται οι φοιτητές και οι παρατάξεις τους, πετώντας το μπαλάκι πίσω: «Κατηγορούν μια γενιά που δεν έχει βγει στο στίβο της ζωής και δεν την έχουν δει πώς αποδίδει. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει λάθη. Δεν δικαιούται να μιλάει μια γενιά που μας έχει φέρει σ αυτήν την οικονομική κατάσταση. Δεν συνεχίζει με τα ιδεώδη που ξεκίνησε. Βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια μόνο λάθη γίνονται».

Στο ίδιο ύφος είναι και το ψήφισμα της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ που συνεδρίασε προχθές και στέλνει μήνυμα προς το πολιτικό σύστημα, ξεκαθαρίζοντας, όπως αναφέρει: «Ας ξεμπερδεύουμε, μια και καλή από τη γενιά του Πολυτεχνείου».

Συμπληρώνοντας: «το σύστημα της γενιάς του Πολυτεχνείου, που ανέδειξε το εύκολο χρήμα σε μαγκιά και το βόλεμα συνώνυμο της πολιτικής, επιχειρεί για ακόμη μία φορά να τορπιλίσει τα όνειρα των νέων ανθρώπων».

Στο πλαίσιο αυτού του επιθετικού ύφους, χαρακτηρίζει την υπουργό Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, ως γνήσια εκπρόσωπος αυτής της γενιάς, που κατά τη γαλάζια νεολαία, «ανέλαβε μεθοδικά να αποδομήσει τη νεολαία, φιμώνοντας την και προωθώντας για ακόμη μία φορά τη νοοτροπία που έφτασε τη χώρα στην καταστροφή».

Στη συνέχεια η ΟΝΝΕΔ, αφού υποστηρίζει ότι αυτή η γενιά «είναι η ίδια που έχοντας εξαργυρώσει τους αγώνες του ελληνικού λαού για προσωπικό όφελος», χαρακτηρίζει σήμερα «τη νεολαία διεφθαρμένη και ανίκανη να έχει δική της άποψη».

«Όλοι αυτοί που στα πρόσωπα τους πλέον ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει εκείνους που εκμεταλλευόμενοι τον πόθο του για ελευθερία, έχτισαν πολιτικές καριέρες, έκαναν τη μίζα επιστήμη και την ανεργία απλά δύσκολη κατάσταση, δεν πρέπει σήμερα να συνεχίζουν να ορίζουν τα δικά μας όνειρα» σημειώνει η ΟΝΝΕΔ και τονίζει πως θα συγκρουστεί με αυτή τη γενιά που κατ αυτήν «κατέστρεψε την Παιδεία, έφτασε την ανεργία των νέων στο 40% και ξεπούλησε την εθνική κυριαρχία».

Σχετικά Άρθρα