fbpx
Γενική

Θα περάσουμε δύσκολο φθινόπωρο



Καθημερινή μάχη για την επιβίωση δίνουν οι επαγγελματοβιοτέχνες της Ξάνθης

Γράφει ο Σταύρος Καρυπίδης
Το καλοκαίρι τελείωσε και μαζί του ολοκληρώνεται (31 Αυγούστου) και η περίοδος των εκπτώσεων. Οι έμποροι και βιοτέχνες μετρούν καθημερινά τις πληγές τους και υπολογίζουν πως θα βγάλουν το φθινόπωρο αφού ούτε κατά τις θερινές εκπτώσεις κατάφεραν να ανακάμψουν. Παράλληλα, τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα του «Μεσοπρόθεσμου» θα πλήξουν ακόμη περισσότερο τη συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων, αυξάνοντας ραγδαία τα «λουκέτα» και την ανεργία.

Οι Ξανθιώτες δεν βλέπουν «φως στο τούνελ» της κρίσης, από τη στιγμή μάλιστα που η Κυβέρνηση στρέφεται συνεχώς σε αυτούς για να αντλήσει έσοδα. Η κίνηση στους εμπορικούς δρόμους της πόλης ήταν μειωμένη έως και 50% την περίοδο των εκπτώσεων και αυτό παρά τις προσφορές των καταστημάτων, που άγγιξαν και το 70%! Δυστυχώς πολλά από αυτά εξακολουθούν να μην βγάζουν ούτε τα έξοδά τους.

Κατήφεια από όλους

Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους χάθηκαν 88.000 θέσεις εργασίας εξαιτίας «λουκέτων» σε επιχειρήσεις σε όλη την χώρα. Η εικόνα στους εμπορικούς δρόμους της Ξάνθης είναι πολύ διαφορετική συγκριτικά με λίγα χρόνια πριν. Πλέον πολλά καταστήματα σε θέσεις- «φιλέτα» μένουν ξενοίκιαστα, ενώ κάποια άλλα που ανοίγουν, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και κλείνουν μετά από μικρό χρονικό διάστημα. Η Κυβέρνηση του ΠαΣΟΚ βέβαια μη αντιλαμβανόμνη το μέγεθος του προβλήματος έχει σχεδιάσει και νέα φορολογικά μέτρα, που θα εφαρμοστούν από τις αρχές Σεπτέμβρη. Έτσι το κλίμα στην αγορά είναι εντελώς απαισιόδοξο. Το κακό είναι ότι οι καταστηματάρχες δεν βλέπουν την Κυβέρνηση να κάνει κινήσεις αλλαγής του κλίματος και τόνωσης της αγοράς και αυτό φέρνει ακόμη μεγαλύτερη κατήφεια. Παρά του γεγονότος ότι η Ξάνθη διαθέτει αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Σωκράτη Ξυνίδη δεν βλέπω να υπάρχει κάποιο αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή μας. Την ίδια ώρα τα νέα φορολογικά μέτρα είναι μια επανάληψη των παλαιών και αποτυχημένων συνταγών.

Το αντίδοτο είναι οι φορολογικές ελαφρύνσεις

Με όσους επαγγελματίες και αν έχω μιλήσει όλοι μου λένε το ίδιο πράγμα. Ότι ακόμη και τώρα την ύστατη στιγμή πρέπει η Κυβέρνηση να κάνει φορολογικές ελαφρύνσεις για να μπορέσει να υπάρξει ελπίδα ανάκαμψης. Αν δεν στηριχτεί η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία διατηρεί και το μεγαλύτερο μέρος της απασχόλησης στην περιοχή μας, τότε τον χειμώνα τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια. Θα έχουμε δεκάδες ακόμη λουκέτα και φυσικά εκατοντάδες απολυμένους. Δυστυχώς η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα να εξυπηρετήσει τους δανειστές μας με αποτέλεσμα να έχει παρατήσει στην τύχη τους, τους επαγγελματίες και βιοτέχνες. (Δεν μπορούν να αντιληφθούν ο Ξυνίδης και οι άλλοι υπουργοί ότι χωρίς επαγγελματίες, όσες εισφορές και να βάλουν δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ;).

Σχετικά Άρθρα