fbpx
Γενική

Η Ξάνθη τίμησε τον Πολιούχο της με την παρουσία ιερού λειψάνου Του







Πλήθος πιστών συμμετείχε στις λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης μας

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου


Λαμπρές ήταν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον Πολιούχο της πόλης μας Ξάνθης Τίμιο Πρόδρομο, την Κυριακή και τη Δευτέρα με την παρουσία του ιερού λειψάνου του Βαπτιστή του Κυρίου μας που φυλάσσεται στο Ροδολίβος Σερρών, των Μητροπολιτών Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεου, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου και Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος, αρχών και πιστών.

Τα προεόρτια της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου ήταν την Κυριακή το απόγευμα που τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και ακολούθησε Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας Τιμίου Προδρόμου στην Κεντρική Πλατεία, Αρτοκλασία και Κήρυγμα από τους Μητροπολίτες Ξάνθης και Κηφισίας. Ο Μητροπολίτης Ξάνθης στον λόγο αγάπης που απηύθυνε στο χριστεπώνυμο πλήθος τόνισε πως όταν ο Τίμιος Πρόδρομος είχε πει στον Ηρώδη για τις πράξεις του δεν ήθελε να τον καταδικάσει, αλλά ήθελε να μετανοήσει για να πάει στον Παράδεισο.

Χθες το πρωί έως και τις 11:30 τελέστηκε Όρθρος και Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο.

Πολλοί πιστοί προσκύνησαν το ιερό λείψανο του μάρτυρος της αληθείας, του πολιούχου και προστάτου Αγίου της πόλης μας, που αναδείχθηκε μέγας ενώπιον του Κυρίου. Ακριβώς δίπλα στην εικόνα του Πολιούχου μας ήταν η ιστορική εικόνα της Παναγίας Καλαμούς που βρέθηκε από το ομώνυμο Μοναστήρι μας από την Τετάρτη έως και χθες στον Καθεδρικό Ναό Της Του Θεού Σοφίας για να τιμήσει τον Άγιο μας και τις δύο τελευταίες μέρες τέθηκε προς προσκύνηση στον Μητροπολιτικό Ναό.

Η θέση του Τιμίου Προδρόμου στην Εκκλησία είναι τιμητική. Στις δεήσεις και τις προσευχές της αναφέρεται μετά τη Μητέρα του Κυρίου. Η Εκκλησία έχει αφιερωμένη μια μέρα της εβδομάδας, την Τρίτη, εξολοκλήρου σ αυτόν. Η εορτή του Ιωάννου του Προδρόμου στις 7 Ιανουαρίου, για τον οποίο ο Κύριος είπε ότι κανείς άνθρωπος δε στάθηκε μεγαλύτερός του, καθιερώθηκε τον 5ομ.Χ. αιώνα. Η σύλληψή του εορτάζεται στις 23 Σεπτεμβρίου, έξι μήνες πριν από τον Ευαγγελισμό, η γέννησή του στις 24 Ιουνίου, έξι μήνες πριν από τα Χριστούγεννα και η μνήμη του θανάτου του στις 29 Αυγούστου.

Α και Β Εύρεση της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου

Η πρώτη εύρεση έγινε στη Μαχαιρούνται, γύρω από το χώρο που ήταν το ανάκτορο του Ηρώδη. Αφού η Ηρωδιάδα πήρε την αποτρόπαια ευχαρίστηση να δει επί πίνακι την αιμόφυρτη κεφαλή του γενναίου προμάχου της ηθικής και της αλήθειας, διέταξε να τη θάψουν σ ένα μέρος εκεί κοντά. Στον τόπο εκείνο έμεινε θαμμένη, ώσπου την ανακάλυψαν δύο μοναχοί από την Ανατολή, στους οποίους επανειλημμένα φάνηκε σε όνειρο ο Πρόδρομος.

Μετά όμως το θάνατο των μοναχών αυτών, από χέρι σε χέρι χάθηκε. Βρέθηκε πάλι επί αυτοκράτορα Ουαλεντινιανού.

Όπως βλέπουμε, των επιφανών ανθρώπων του μηνύματος του Ευαγγελίου, όχι μόνο οι ψυχές δεν χάνονται και πηγαίνουν εκεί που η ουράνια δόξα τις καλεί, αλλά ο Κύριός μας ούτε τα κόκαλα των σωμάτων τους δεν αφήνει να χαθούν. Διότι με την αγία ζωή τους αγίασαν ακόμη και αυτή την ύλη του σώματος, που πρέπει να είναι το καθαρότατο δοχείο της ψυχής.

Σχετικά Άρθρα