Γράφει ο Αντγος ε.α. Νικόλαος Φωτιάδης Επίτιμος Υδκτής Δ΄ΣΣ
τ.Πρόεδρος Ενώσεως Απόστρατων Αξιωματικών Νομού Ξάνθης
“Δόξα και τιμή εις τας Ενόπλους Δυνάμεις της χώρας. Απο τα βάθη της ψυχής του το Έθνος απευθύνει υπερήφανον και ευγνώμονα χαιρετισμόν προς τας Ενόπλους Δυνάμεις, αι οποίαι, με τον ηρωισμόν και την αυτοθυσίαν των, ακόμη μίαν φοράν εξασφαλίζουν την ανεξαρτησίαν και την αιωνιότητα της Ελλάδος. Και το Έθνος ολόκληρον υποκλίνεται ευλαβώς ενώπιον της Ιεράς Μνήμης των αθανάτων Νεκρών μας, του Γράμμου και του Βίτσι. Εις την συνείδησιν των επερχομένων Ελληνικών γενεών αιωνία θα είναι η μνήμη των”.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Αρχηγός Αντιπολιτεύσεως
Δημοκρατικός Πολιτικός Ηγέτης
Στις 29 Αυγούστου, στις αιματοβαμμένες βουνοκορφές του Γράμμου και του Βίτσι, θα συναντηθούν και πάλι μόνο οι συγγενείς, οι συμπολεμισταί, οι φίλοι τους και λίγοι Απόστρατοι Αξιωματικοί για να αποδώσουν τον οφειλόμενο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στα ηρωικά εκείνα Ελληνόπουλα, τα οποία πριν 58 χρόνια το 1949 κατά τον αντισυμμοριακό αγώνα σε μια δύσκολη καμπή της Ιστορίας μας, πρόσφεραν τη ζωή τους και τη σωματική τους ακεραιότητα στο βωμό της ΠΙΣΤΕΩΣ, της ΠΑΤΡΙΔΟΣ, της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και της ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ.
Ο αείμνηστος Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Θεμιστοκλής Σοφούλης, δικαίως τους αποκάλεσε «Αγιότερους των Αγίων της Πατρίδος».
Από το μνημόσυνο για τους νεκρούς νικητάς θα λάμψουν δια της απουσίας των, πιστεύω, και φέτος οι Πολιτειακοί, Πολιτικοί, Πνευματικοί και Στρατιωτικοί ταγοί της χώρας μας… . (θεωρείται το Μνημόσυνο αυτό ΄΄Γιορτή Μίσους΄΄ ενώ οι συναυλίες στην Μακρόνησο θεωρούνται από τους δημοκράταρους ΄΄Εκδηλώσεις Μνήμης΄΄)!!
Είναι όμως αναγκαία η επίσκεψη στον τόπο αυτό της θυσίας και ταυτόχρονα και μια υπόσχεση σ’ εκείνους τους ήρωες ότι αναβαπτιζόμενοι εμείς στην κολυμπήθρα των Εθνικών Ιδεών, που οι ίδιοι έστησαν στις κορυφές του ΒΙΤΣΙ και του ΓΡΑΜΜΟΥ, θα συνεχίσουμε να κρατάμε στιβαρά την Ιστορία της Πατρίδος μας που εκείνοι μας παρέδωσαν.
Αισθάνθηκα ρίγη συγκινήσεως, όταν προ ετών επισκέφθηκα σαν ταπεινός προσκυνητής το ηρώο των πεσόντων και αντίκρισα επιζώντες γέροντες πολεμιστές, των οποίων τα στήθη κοσμούσαν Αριστεία Ανδρείας και Πολεμικοί Σταυροί. Τους μετέφεραν εκεί τα παιδιά τους με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα από τις γύρω περιοχές ( Καστοριάς-Φλώρινας- Κοζάνης κ.λ.π.) και δε βρέθηκε κανείς «Εντιμότατος Άρχων» να τους σφίξει το χέρι.
Δυστυχώς στην Πατρίδα μας, τη χώρα του φωτός, του Πνεύματος και της Δημοκρατίας, φαίνεται ότι ορισμένοι διαθέτουν ασθενή μνήμη και ασεβούν απαιτούντες μόνο λήθη και συντάξεις «Εθνικής Αντίστασης», που τις καρπούνται άνθρωποι που δεν έβαλαν ΄΄πενιά΄΄ για την Πατρίδα.
Διακηρύττουν Εθνική Συμφιλίωση και εξυμνούν το έργο του «Δημοκρατικού Στρατού». (Ποιος ήταν ο Δημοκρατικός Στρατός; Ο Γέρος της Δημοκρατίας Γεώργιος Παπανδρέου διεκύρηξε από τον Λίβανο «Μία Πατρίς, μία Κυβέρνησις, ένας Στρατός. Ο Στρατός δεν ημπορεί να ανήκει εις πρόσωπα, ούτε εις κόμματα, ούτε εις οργανώσεις η τάξεις. Ανήκει μόνον εις το Έθνος».
Υπάρχουν όμως και μερικοί από αυτούς, όπως ο κομμουνιστής έγκλειστος στο ίδιο κελί με το Νίκο Μπελογιάννη, Φιλάρετος Λαζαρίδης, που με παρρησία ομολόγησε «Ευτυχώς που ηττηθήκαμε σύντροφοι», βιβλίο το οποίο έγραψε το 1988, αλλά δυστυχώς «θάφτηκε».
Δεν αντέχω στον πειρασμό και παραθέτω όσα είπε ο πατριάρχης των κομμουνιστικών θεωριών (φίλος του μακαρίτη Πάμπλο) Ζαν Πωλ Σαρτρ «Αγωνίστηκα σε όλη μου τη ζωή για την επικράτηση ενός πολιτικού καθεστώτος, στο οποίο δε θα ήθελα να ζήσω ούτε 24 ώρες».
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, βροντοφώναξε στις 25 Ιουνίου 2002 στο Καζακστάν: «Η ιστορία δε διαγράφεται», ούτε ασφαλώς πλαστογραφείται, αλλά ως κρυστάλλινος καθρέφτης παρουσιάζει αφτιασίδωτα τα γεγονότα, όχι προς έπαρση των νικητών, αλλά για να διδάσκει τις νεότερες γενιές την αλήθεια προς αποφυγή παρόμοιων λαθών.
Το Σχέδιο της Ελληνικής Στρατιωτικής Ηγεσίας για την κατάληψη του ΒΙΤΣΙ και του ΓΡΑΜΜΟΥ έφερε τη γενικήν ονομασία «ΠΥΡΣΟΣ» και προέβλεπε : αρχικά την κατάληψη του ΒΙΤΣΙ υπό του Β΄ΣΣ (ΠΥΡΣΟΣ ¨Β¨) και στη συνέχεια την κατάληψη του ΓΡΑΜΜΟΥ (ΠΥΡΣΟΣ ¨Γ¨) υπό του Α΄ΣΣ.
Προ της ενάρξεως της επιθέσεως κατά του ΒΙΤΣΙ προεβλέπετο παραπλανητική επίθεση από μονάδες του Α΄ΣΣ κατά του βορείου Γράμμου, (ΠΥΡΣΟΣ ¨Α¨) προς εξαπάτηση των Κ/Σ ως προς την κατεύθυνση της Κυρίας Προσπάθειας των επιχειρήσεων των Εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να τους εξαναγκάσουν να μεταφέρουν δυνάμεις από το ΒΙΤΣΙ στο ΓΡΑΜΜΟ, πράγμα που επετεύχθη.
Η συνολική δύναμη των Κ/Σ στην περιοχή ΒΙΤΣΙ-ΠΡΕΣΠΩΝ ανήρχετο σε 7-8 χιλιάδες άνδρες, 45 πυροβόλα ορειβατικά και πεδινά, 27 αντιαρματικά και 15 αντιαεροπορικά.
Η επίθεση των Εθνικών Δυνάμεων που άρχισε την 05:00 της 10ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ συνεπικουρουμένης και από αέρος με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας ολοκληρώθηκε το εσπέρας της 16ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ καταληφθείσης ολοκλήρου της τοποθεσίας του ορεινού όγκου ΒΙΤΣΙ.
Λίγες μέρες αργότερα εκκαθαρίσθηκε και η περιοχή του ΓΡΑΜΜΟΥ η οποία επετεύχθη την 29 Αυγούστου 1949.
Από τις επιχειρήσεις στο ΒΙΤΣΙ και το ΓΡΑΜΜΟ τα Εθνικά Τμήματα είχαν τις κατωτέρω απώλειες:
Αξ/κοί Στρατού Ξηράς:391
Οπλίτες Στρατού Ξηράς:4604
Αξ/κοί Πολεμικής Αεροπορίας.:6
Οπλίτες Πολεμικής Αεροπορίας.: 1
Αξ/κοί και Οπλίτες Χωροφυλακής.:25
Από πλευράς Κ/Σ 1.182 νεκροί και 637 συλληφθέντες ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των τραυματιών που διεκομίσθηκαν στη ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ του Τίτο και την ΑΛΒΑΝΙΑ του Εμβέρ Χότζα.
Έτσι η ψευδοκυβέρνηση του βουνού υπό τον ΜΑΡΚΟ ΒΑΦΕΙΑΔΗ (εγκληματία πολέμου, καταδικασμένου σε θάνατο και αργότερα Βουλευτού του ΠΑΣΟΚ, του οποίου η κηδεία έγινε με δημόσια δαπάνη) αποτυγχάνει την αυτονόμηση της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ μας και καταφεύγει στην φιλική ΑΛΒΑΝΙΑ.
Με την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων στο ΒΙΤΣΙ και ΓΡΑΜΜΟ δόθηκε τέλος σε μια μακροχρόνια ταλαιπωρία της ΕΛΛΑΔΟΣ που στοίχισε χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, την απαγωγή 28.000 Ελληνοπαίδων , την καταστροφή της Ελληνικής υπαίθρου και την διαφυγή (ευτυχώς) από τον κίνδυνο εγκαθιδρύσεως του κομμουνιστικού Καθεστώτος.
Η έκβαση της Μάχης του ΒΙΤΣΙ δεν είναι τυχαίο ότι εκρίθη ανήμερα της γιορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της Υπερμάχου Στρατηγού, που για μια άλλη φορά στη Ιστορία μας συμπαρίστατο στους γενναίους πολεμιστάς μας.
Άξιοι όλοι οι πολεμιστές της Μάχης του ΓΡΑΜΜΟΥ- ΒΙΤΣΙ επιζώντες και μη. Οι μεν επιζώντες θα πρέπει να είναι υπερήφανοι διότι με τη γενναία τους αντίσταση απέτρεψαν για άλλη μια φορά την υποδούλωση της Ελληνικής γης και περισσότερο άξιοι νεκροί, γνωστοί και άγνωστοι πολεμιστές, που άφήσαν την τελευταία σας πνοή στις κακοτράχαλες κορυφές του ΓΡΑΜΜΟΥ- ΒΙΤΣΙ, που θυσίασαν τα νιάτα σας για την Πατρίδα, που έστρωσαν με τα κόκαλά σας το δρόμο της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. ΑΙΩΝΙΑ ευχόμαστε να είναι η μνήμη τους.
Για μας θα παραμείνετε το φωτεινό ορόσημο, το παράδειγμα προς μίμηση, ο φωτεινός δρόμος του ΑΥΡΙΟ. Ας είναι ελαφρό το χώμα που σας σκέπασε.
Τον «πεπλανημένο» συρφετό των προδοτών που έστρεψε τα όπλα εναντίον του Ελληνικού Στρατού στον Γράμμο και στο Βίτσι (όπως διεκήρυξε ο Γεώργιος Παπανδρέου), τον συγχωρούμε και ως Χριστιανοί και ως μεγαλόψυχοι Έλληνες.
ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ
Α. Η Απελευθέρωση της Ελλάδος
Γεώργιος Παπανδρέου, Εκδόσεις ΑΛΦΑ
Β. Ο ΕΛΑΣ και η Εξουσία Φαράκος. Ελληνικά Γράμματα.
Γ. Φωτιά και τσεκούρι. ΕΛΛΑΣ 1946-1949 και
τα προηγηθέντα. Αβέρωφ-Τοσίτσας ΕΣΤΙΑ 1975.
Δ. Εφημερίδα ΕΘΝΙΚΗ ΗΧΩ.
Προτείνω στους αναγνώστες να διαβάσουν την επιστολή του Κομμουνιστή Τάκη Λαζαρίδη προς τον Μίκη Θεοδωράκη ΄΄Συλλυπητήρια για τη φιέστα στη Μακρόνησο ΄΄ (Ελευθεροτυπία 7 Σεπτεμβρίου 2003 ) το άρθρο του πρώην Κομμουνιστού Δημοσιογράφου Χρήστου Πασαλάρη με τίτλο ΄΄Τιμούν τη Μακρόνησο αυτοί που υπερέβαλαν σε δηλώσεις Μετανοίας΄΄(Τύπος της Κυριακής 31 Αυγούστου 2003), το άρθρο του Μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέα που αναδημοσίευσε ο δημοσιογράφος Γαβριήλ Λαμψίδης με τίτλο «Ποιος νίκησε στο Γράμμο;Μήπως το 1949 νίκησαν οι κατσαπλιάδες;» και το βιβλίο “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΣ” ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟΥ.