Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, με βάση τους επιτόπιους ελέγχους που διενεργούνται σε βαμβακοφυτείες του Νομού από γεωπόνους της Υπηρεσίας μας, και των τακτικών λήψεων στοιχείων- δειγματοληψιών , προνυμφών επί των φυτικών οργάνων καθώς και την καταγραφή των συλλήψεων , ενήλικων πράσινου και ρόδινου σκουληκιού στις παγίδες , που τοποθετήθηκαν σε αντιπροσωπευτικές για την βαμβακοκαλλιέργεια του νομού μας θέσεις απευθύνει στους βαμβακοπαραγωγούς, το παρακάτω 2ο τεχνικό δελτίο γεωργικών προειδοποιήσεων φυτοπροστασίας
Εφιστούμε την προσοχή των παραγωγών στα παρακάτω:
Για το πράσινο σκουλήκι από τις συλλήψεις στις παγίδες φαίνεται ότι ξεκίνησε η δεύτερη γενιά, που θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Αυγούστου περίπου. Η 2η αυτή γενιά αναπτύσσει συνήθως σημαντικούς πληθυσμούς και τα σκουλήκια ( νεαρές προνύμφες ) που θα αρχίσουν να εμφανίζονται το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, προκαλούν ζημιές στα καρποφόρα όργανα και δεν υπάρχει καιρός να αναπληρωθούν.
Επεμβάσεις
Γενικά από τα χτένια έως και του 60 % άνοιγμα των καρυδιών , πρέπει παρακολουθείται η εξέλιξη του πράσινου σκουληκιού κάθε 3-4 ημέρες για την διαπίστωση αυγών και προνυμφών του και την απόφαση της επέμβασης.
Όταν διαπιστώνονται 3(τρεις) το κατώτερο , έως 4 (τέσσερεις) το ανώτερο ζωντανές προνύμφες πράσινου σκουληκιού με μήκος μέχρι 1 εκατοστό , ανά 100 φυτά , επιβάλετε η άμεση επέμβαση/ ψεκασμός με τα εγκεκριμένα / κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Συστήνεται στους παραγωγούς να προβαίνουν και οι ίδιοι ανά τριήμερο σε δειγματοληψίες προνυμφών επί των φυτικών οργάνων.
Βασικό είναι να επέμβουμε αμέσως όταν βρεθούν νεαρές προνύμφες κάτω του 1 εκατοστού. Πάντως έχει παρατηρηθεί διαχρονικά ότι όταν διαπιστώνονται 4 προνύμφες ανά 100 φυτά και περιμένουμε να διαπιστώσουμε 5 προνύμφες για να επέμβουμε τότε οι προνύμφες αυξάνονται ραγδαία και σε αριθμό και σε μέγεθος με καταστροφικές συνέπειες. Για το ρόδινο σκουλήκι κατόπιν της επισταμένης παρακολούθησης των συλλήψεων στις παγίδες άρχισαν να παρατηρούνται αρκετές συλλήψεις κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές του νομού.
Όταν διαπιστώνονται 5 (πέντε) το κατώτερο , έως 8 (οκτώ) το ανώτερο ζωντανές προνύμφες ρόδινου σκουληκιού, ανά 100 νεαρά καρύδια (ηλικίας 2-3 εβδομάδων) επιβάλλεται η άμεση επέμβαση υποχρεωτικά μόνο κατά τις νυχτερινές ώρες (24:00 βράδυ έως 03:00 την επόμενη) πάντα με τα εγκεκριμένα / κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
Συστήνεται στους παραγωγούς να προβαίνουν και οι ίδιοι ανά τριήμερο σε δειγματοληψίες προνυμφών επί των φυτικών οργάνων.
Μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο τα εγκεκριμένα εντομοκτόνα για την αντιμετώπιση του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού (όπως αναφέρονται στην ηλεκτρονική βάση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων http: //www.minagric,gr//syspest/).
Επίσης όταν και αν χρειαστεί να γίνονται επαναληπτικές επεμβάσεις καλό είναι να γίνονται με εντομοκτόνα πάντα εγκεκριμένα , διαφορετικής δράσης και διαφορετικής χημικής ομάδας.
Οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνοι για την τελική απόφαση επιλογής, της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης , στις συνθήκες της καλλιέργειας ,των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν και του τρόπου και χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και για λοιπούς χειρισμούς, τα οποία συμβάλλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι βαμβακοκαλλιεργητές μπορούν να απευθύνονται στους Γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και στο Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.
Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης
Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.