fbpx
Γενική

Η δυσκολότερη χρονιά για την εκπαίδευση μετά τη μεταπολίτευση!



Το διορισμό μόλις 600 εκπαιδευτικών, ενώ συνταξιοδοτούνται 6.000, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Σφοδρή είναι η αντίδραση των εκπαιδευτικών που μιλούν για υποβάθμιση της εκπαίδευσης. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης κ. Δημήτρης Ντούμος σημείωσε μιλώντας στην XanthiNews: «Θα είναι η δυσκολότερη χρονιά εξαιτίας του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Οι περικοπές οφείλονται στην εξοικονόμηση πόρων. Είναι η χειρότερη κατάσταση στην εκπαίδευση μετά την μεταπολίτευση».

Κενά, λίγοι διορισμοί, βιβλία με καθυστέρηση, μεταφορές μαθητών στον αέρα

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου


«Τα σχολεία θα ανοίξουν φέτος χωρίς κενά. Είναι άθλος, αλλά είναι όλα υπό έλεγχο. Η πολιτική κρίνεται σε συνθήκες μεγάλης κρίσης και οι καπετάνιοι στην φουρτούνα φαίνονται» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας σε προχθεσινή της συνέντευξη τύπου. Επιπλέον η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε σχετικά με το θέμα των βιβλίων ότι στις 12 Σεπτεμβρίου θα βρίσκονται όλα τα βασικά βιβλία στα σχολεία και το επόμενο 20ημερο θα ολοκληρωθεί η αποστολή όλων των εκπαιδευτικών διδακτικών πακέτων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της «καπετάνισσας», όσοι «τραβούν το κουπί», δηλαδή οι εκπαιδευτικοί, πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι ανέφικτα και ίσως να πάνε για ξέρα και ίσως πιθανό ναυάγιο…

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης κ. Δημήτρης Ντούμος δήλωσε στην XanthiNews σχετικά: «Αν η κ. Διαμαντοπούλου και η κυβέρνηση κατορθώσουν, όπως λένε, να μην υπάρχουν κενά και θα έχουν βιβλία με την έναρξη του σχολικού έτους, εμάς θα μας βρούνε συμμάχους. Αλλά στην περίπτωση που αυτό δεν μπορεί να γίνει- και εγώ πιστεύω ότι θα υπάρχουν χιλιάδες κενά- εμείς θα είμαστε απέναντι τους».

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ…

Ο ίδιος σημείωσε επίσης: «Όλοι κόπτονται για την παιδεία, λένε παραγωγική επένδυση, θα πρέπει να ξεφύγουμε από την κρίση μέσα από την παιδεία αλλά δυστυχώς εκεί που πρέπει να τοποθετηθούν χρήματα, δεν υπάρχουν. Επίσης υπάρχουν περικοπές της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών κατά 50% και θα είναι μειωμένη και φέτος και δεν γνωρίζουμε σε τι ποσοστό».

Παράλληλα, ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών θα είναι κατά 50% μειωμένος σε σχέση με πέρυσι. Χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ και σύμφωνα με τον κ. Ντούμο: «Αυτό σημαίνει ότι θα αργούν να πληρώσουν και περισσότερη γραφειοκρατία».

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης σημείωσε πως «θα πρέπει να σκεφτούν το καλό των παιδιών, να υπάρχει συναίνεση με τους γονείς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς γιατί μόνο έτσι θα είναι καλύτερα τα αποτελέσματα».

Η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι με τις συνενώσεις των 2000 σχολείων θα αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα, ενώ όλοι οι εκπαιδευτικοί θα έχουν πλήρες ωράριο, οι αποσπάσεις θα γίνονται με αυστηρά κριτήρια, ενώ θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος σε σχολεία και από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν υπεράριθμοι ή όχι. Ενδεικτικά η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι βρέθηκαν 1.000 εκπαιδευτικοί στην τεχνική εκπαίδευση που είχαν από 0 έως 3 ώρες. Φέτος θα εφαρμοστεί και η μέθοδος της «κάρτας» σχολείων, από την οποία θα φαίνεται η λειτουργία τους και τα κενά σε εκπαιδευτικούς ή βιβλία.

ΟΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ;

Ακόμη είναι άγνωστο εάν οι Δήμοι ή οι Περιφέρειες θα αναλάβουν τις μεταφορές των μαθητών. Ιδιαίτερα στην περίπτωση των περιφερειακών δήμων είναι σχεδόν ακατόρθωτο να ανταποκριθούν και αν μπορούν να τις αναλάβουν οι μητροπολιτικοί δήμοι για αυτούς, λόγω πενιχρών εσόδων. Πάντως στο Δήμο Ξάνθης ελπίζουν ότι και φέτος θα δοθεί η ευθύνη αυτή στην Περιφέρεια…Ευσεβείς πόθοι άραγε;

Σχετικά Άρθρα