Γράφει ο ΛΑΖΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΔΙΠΛ. ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Δ.Π.Θ.
http://www.lazidis.gr/
Κατατέθηκε στην βουλή την Παρασκευή 29 Ιουλίου το νομοσχέδιο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Το υπουργείο περιβάλλοντος δεν αποκλείει να γίνουν αρκετές αλλαγές και τροποποιήσεις ως την ψήφιση του που προγραμματίζεται ως στις 28 Αυγούστου. Τα έσοδα υπολογίζονται ως το τέλος του έτους στα 700εκ ως ένα δις ευρώ και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε 4 ως 15 δις ευρώ. Τα πόσα αυτά προκύπτουν από πρόχειρους υπολογισμούς με θεωρούμενα τα αυθαίρετα που χρήζουν τακτοποίησης σε ένα εκατομμύριο.
Είναι ένας αναγκαίος νόμος που θα δώσει λύση στο χρονίζον πρόβλημα των αυθαιρέτων . Έχουν περάσει ήδη πάνω από 30 χρόνια από την τελευταία ρύθμιση με το γνωστό ‘δηλώστε και σώστε’ του Τρίτση Σίγουρα δεν επικροτείται κανείς να χτίζει αυθαίρετα αλλά από την στιγμή που χτίστηκαν και που δεν υπάρχει ένας μηχανισμός κατεδαφίσεων αυτών θα πρέπει να δοθεί μια λύση με τα υφιστάμενα αυθαίρετα με ταυτόχρονη αποτροπή νέων αυθαιρέτων. Ο νόμος αυτός τακτοποιεί , νομιμοποιεί στην ουσία, αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν ως τις 10/04/2010. Τα τεράστια πρόστιμα που ισχύουν από το τέλος του 2003 , η σύσταση ειδικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων , ο νέος τρόπος παρακολούθησης των ανεγειρόμενων οικοδομών με επί τόπου αυτοψίες , το υποχρεωτικό ενεργειακό πιστοποιητικό κατά την ολοκλήρωση της οικοδομής καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να κατασκευαστούν νέα αυθαίρετα.
Η από 01/01/2012 υποχρεωτική προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης ιδιοκτήτη και μηχανικού ότι στο ακίνητο δεν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή μη νόμιμες χρήσεις αναμένεται να αυξήσει την συμμετοχή των ιδιοκτητών στην ένταξη στον νόμο. Επιπλέον θα αυξήσει τα ήδη πάνω από τα αναμενόμενα έσοδα και από την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων αφού ο κλειστός ημιυπαίθριος θα αποτελεί λόγο μη χορήγησης από τον μηχανικό της παραπάνω υπεύθυνης δήλωσης.
Στον νόμο των αυθαιρέτων μπορούν να ενταχθούν όλες σχεδόν οι κατασκευές. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που το κτίσμα βρίσκεται σε προστατευμένη περιοχή , δασική έκταση , ρέμα , αιγιαλό , αρχαιολογικό χώρο. Η τακτοποίηση θα διαρκεί 40 χρόνια για τα ακίνητα εντός οικισμών και σε 20 χρόνια για τα εκτός σχεδίου. Ο υπολογισμός του προστίμου θα γίνεται με βάση την τιμή ζώνης της περιοχής εξαρτημένη από διάφορους συντελεστές που θα καθορίζονται από μια σειρά χαρακτηριστικών του αυθαιρέτου . Αν έχει π.χ οικοδομική άδεια , αν αποτελεί 1η κατοικία , το μέγεθος της αυθαιρεσίας , αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου , την οικοδομησιμότητα του οικοπέδου κ.α.
Η διαδικασία θα είναι πολύ απλή και γρήγορη. Θα διαρκέσει ως το τέλος του έτους Είναι παρόμοια με την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων . Θα κατατίθενται στην πολεοδομία αίτηση , τεχνική έκθεση μηχανικού , μια σειρά δικαιολογητικών και παράβολο που θα εξαρτάται από το αυθαίρετο και θα κυμαίνεται μεταξύ 500 και 3000ευρώ . Το παράβολο αυτό θα συμψηφίζεται με το πρόστιμο. Μάλλον αιτήσεις θα δέχονται και τα ΚΕΠ.. Σε εκκρεμότητα ακόμη είναι η νόμιμη αμοιβή μηχανικού.
Για μικρές παραβάσεις και περιπτώσεις προσθηκών ως 20τ.μ συζητείται η επιβολή ενός κατ΄ αποκοπίν προστίμου 1500ευρώ για τα εκτός σχεδίου και 2000ευρώ για τα εντός οικισμού περιοχών με τιμή ζώνης ως 2000ευρώ. Αν και ανακοινώθηκαν διάφορα παραδείγματα ενδεικτικών προστίμων έχω την εντύπωση πως θα αλλάξουν και σίγουρα κάθε περίπτωση θα είναι διαφορετική αφού θα επηρεάζεται από διαφορετικούς και πολλούς συντελεστές χαρακτηριστικών του αυθαιρέτου.
Ελπίζω η πρόσφατη εμπειρία της τακτοποίησης των ημιυπαιθρίων να αποτρέψει από αδιευκρίνιστες λεπτομέρειες στον νέο νόμο. Όλοι θυμούνται το σάλο που δημιούργησε η αναδρομική απαίτηση δημοτικών τελών από όσους εντάχθηκαν στον νόμο και η εσπευσμένη παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού για να μην εφαρμοστεί και την παραίτηση Ντόλιου. Πρέπει επίσης να διευκρινιστεί τι θα γίνει με το φόρο ακίνητης περιουσίας αναδρομικά και τι από εδώ και πέρα και αν θα εξεταστεί το πόθεν έσχες του ιδιοκτήτη αυθαιρέτου , ιδίως όταν αυτό είναι μεγάλης αξίας. Επίσης τι γίνεται με τις ασφαλιστικές εισφορές που δεν καταβλήθηκαν στο ΙΚΑ και δεν πέρασε η δεκαετία παραγραφής.