fbpx
Γενική

Οι υπηρεσίες κόλλησαν από τη θερινή ραστώνη;



Η κ. Μαρία Καραλευθέρη ιατρός και ο κ. Βασίλης Χαραλαμπίδης δικηγόρος, δύο απλοί πολίτες κατάφεραν να κινητοποιήσουν τα μειωμένα αντανακλαστικά των υπηρεσιών (που κινούνται ανάλογα με την θερινή ραστώνη;) για να ενημερώσουν τους κατοίκους των οικισμών του Δήμου Τοπείρου που σκεπάστηκε από το νέφος το οποίο δημιουργήθηκε από την φωτιά που ξέσπασε στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στις 1 Αυγούστου. Τελικά τρεις μέρες μετά εξέδωσαν κοινό ενημερωτικό δελτίο τύπου η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Τρεις μέρες μετά οι συμβουλές για προληπτικά μέτρα από το νέφος της φωτιάς του ΧΥΤΑ

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου


Η ευαισθητοποίηση των πολιτών που συνεχώς τονίζουμε σίγουρα μπορεί να κινήσει γη και ουρανό, αλλά τελικά χρειάζεται και για τα πιο απλά γεγονότα, όπως το να σηκώσει το τηλέφωνο μια αρμόδια υπηρεσία και να ενημερώσει την άλλη ότι καίγεται ο ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) και πρέπει να ενημερωθούν οι κάτοικοι των οικισμών που σκεπάστηκαν από το νέφος τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λάβουν. Κάτι που έκανε η κ. Μαρία Καραλευθέρη, κάτοικος παλιάς Χρύσας και με καταγωγή από το Εύλαλο. Η ίδια μας εξιστόρησε τα γεγονότα πως εκτυλίχθηκαν για να καταλήξουν οι υπηρεσίες μετά από τρεις μέρες να ενημερώσουν ότι χρειαζόταν αρχικά η παραμονή σε κλειστό χώρο και έπειτα από την κατάσβεση της φωτιάς καλός αερισμός των χώρων και των κατοικιών και καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών κυρίως στους οικισμούς που βρίσκονται πλησίον του ΧΥΤΑ.

Η κ. Καραλευθέρη δήλωσε στην XanthiNews: «Έβλεπα από το σπίτι μου ότι ο ΧΥΤΑ καιγόταν. Κάποια στιγμή άρχισε να ψιλοβρέχει και έτσι όπως φυσούσε ο άνεμος από δυτικά προς ανατολάς το σύννεφο είχε καλύψει την περιοχή του ΧΥΤΑ και μέχρι την Εξοχή, τη Ν. Αμισσό. Οπότε πήρα τον τηλέφωνο τον κ. Χαραλαμπίδη τον δικηγόρο και τον ενημέρωσα γιατί είναι από την Κυψέλη. Πήραμε μαζί τηλέφωνο στο γραφείο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και βρήκαμε την αντικαταστάτρια του κ. Νεάρχου και την ρωτήσαμε τι μέτρα έχουν ληφθεί ώστε να ενημερώσουμε τους κατοίκους των χωριών μας. Γιατί όταν καίγεται ο ΧΥΤΑ ξέρουμε ότι έχουμε επικίνδυνους ρύπους. Αυτοί μας είπαν ότι πρέπει να αποταθούμε στο Γραφείο Περιβάλλοντος όπου πήγαμε. Εκεί μας είπαν ότι δεν είχαν ειδοποιηθεί από κάποιον αρμόδιο, είτε από την πυροσβεστική, είτε από κάποιον άλλο, ενώ η φωτιά ήταν ήδη από την προηγούμενη μέρα και υπήρχε σχετικό δημοσίευμα σε εφημερίδα. Κάναμε σχετική αίτηση και έπειτα κινητοποιήθηκαν οι υπηρεσίες».

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Γενιτζές, Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης σημείωσε ότι η κατάσβεση μιας τέτοιας πυρκαγιάς δεν είναι αρμοδιότητα τους και εξήγησε: «Σε μια τέτοια περίπτωση επιλαμβάνεται ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Ν. Ξάνθης. Το μόνο που κάνει είναι να σκεπάσει με χώμα τα σκουπίδια που καίγονται, ώστε να σταματήσει να ανασαίνει. Όσους τόνους νερού κι αν ρίχναμε δεν θα έσβηνε η φωτιά. Εμείς απλώς κάναμε περιφρούρηση του χώρου για να μην βγει η φωτιά έξω από τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων κ. Στέλιος Χατζηευαγγέλου σε ενημερωτικό του δελτίο τύπου απηύθυνε ευχαριστίες προς το Δ Σώμα Στρατού, την Πυροσβεστική, την Περιφέρεια ΑΜΘ τονίζοντας ότι: «Η συμβολή του κ. Περιφερειάρχη θα πρέπει να είναι εξίσου αποφασιστική και αποτελεσματική και στις μονιμότερες λύσεις που ως Σ.Δ.ΑΝ.Ξ. θα προτείνουμε στους εμπλεκόμενους Δήμους και στην Περιφέρεια για τη συνέχιση της ασφαλούς λειτουργίας του ΧΥΤΑ», τους εργαζόμενους του Σ.Δ.ΑΝ.Ξ.

Τέλος ο κ. Χατζηευαγγέλου κατήγγειλε την «ανεξήγητη απουσία και την αδικαιολόγητη στάση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Σώκου, ο οποίος ενώ βρισκόταν στην Ξάνθη και ήταν ενήμερος για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζαμε δεν θεώρησε ότι είχε την υποχρέωση να ενδιαφερθεί για την αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος της περιοχής».

Από τα ευχάριστα είναι ότι δεν αναφέρθηκαν στο Νοσοκομείο περιστατικά αναπνευστικής δυσχέρειας, λόγω του νέφους της φωτιάς.

Σχετικά Άρθρα