fbpx
Γενική

Ναυάγησε η βιοαιθανόλη και κατεδαφίζουν το Ζαχάρεως



Φιλέτο- ευκαιρία το οικόπεδο για Γερμανούς, Άγγλους και Ρώσους που το «γλυκοκοιτάζουν»

Του Σταύρου Καρυπίδη

Με μαύρα γράμματα συνεχίζει να γράφεται η ιστορία της Ξάνθης. Έτσι σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της εφημερίδα μας, ως τον προσεχή Μάρτιο (το αργότερο) το μεγαλύτερο μέρος του εργοστασίου Ζάχαρης της Ξάνθης το οποίο εκτείνεται σε έκταση 200 τουλάχιστον στρεμμάτων δεν θα υπάρχει. Η Ελλάδα έλαβε ρητή προθεσμία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κατεδαφίσει (διαλύσει) το ούτως ή άλλως ανενεργό μεγαλύτερο τμήμα του εργοστασίου καθώς δεν πρόκειται να προχώρησε το σχέδιο της βιοαιθανόλης. Στην αντίθετη περίπτωση, η χώρα μας αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να της επιβληθούν «δημοσιονομικές διορθώσεις» από την Ε.Ε., δηλαδή πρόστιμα.

Το αυστηρό έγγραφο της ΕΕ

Σύμφωνα με έγγραφο που εκδόθηκε από την Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ημερομηνία 14 Ιουλίου 2011, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στις Βρυξέλλες στις 13 Μαΐου 2011, η ελληνική κυβέρνηση (η κυβέρνηση του ΠαΣΟΚ δηλαδή) ενημέρωσε επισήμως την Κομισιόν ότι «είναι απίθανο να μετατραπούν τα δύο υφιστάμενα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (Ξάνθης και Λάρισας) σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης πριν από το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2011, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί στα σχέδια αναδιάρθρωσης!!!

Στα εν λόγω εργοστάσια- σύμφωνα πάντα με το έγγραφο της Κομισιόν- δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις παραγωγής παρά το ότι οι ζωτικές γραμμές παραγωγής χυμού είχαν διατηρηθεί με την πρόθεση χρήσης τους για την προτεινόμενη παραγωγή βιοαιθανόλης.

Δεν δόθηκε άλλη παράταση

Η Ελλάδα έθεσε το ερώτημα κατά πόσο, υπό τις συγκεκριμένες περιστάσεις, υπήρχε η δυνατότητα παράτασης κατά μια επιπλέον τριετία. Ωστόσο, «η παράταση κατά 3 έτη δεν είναι διαπραγματεύσιμη», ξεκαθάρισαν οι αξιωματούχοι της Κομισιόν.

Συνεπώς, η Ελληνική κυβέρνηση υποχρεούται έως το Μάρτιο του 2012, με παράταση 6 μηνών αφού η προθεσμία έληγε το Σεπτέμβριο 2011, να διαλύσει και να κατεδαφίσει περίπου το 80% του εργοστασίου Ζαχάρεως έτσι όπως έχει απομείνει. Η ΕΒΖ προφανώς θα μεταφέρει σε άλλα εργοστάσια μηχανήματα του εργοστασίου που μπορούν να λειτουργήσουν, ενώ ο μεγάλος όγκος θα πουληθεί ως σκραπ στους παλιατζήδες!!!

Τι θα γίνει με το οικόπεδο;

Με το ξεπούλημα που άρχισε στην δημόσια περιουσία πιθανότατα το οικόπεδο περίπου 200 στρεμμάτων θα καταλήξει στα χέρια ξένων «επενδυτών» έναντι «πινακίου φακής». Ήδη Γερμανοί, Άγγλοι και Ρώσοι «γλυκοκοιτάζουν» τα «φιλέτα» της Βιομηχανίας Ζάχαρης. Τέσσερις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες φέρονται να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ΕΒΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό της Αγροτικής τράπεζας για την πώληση του 82,33% της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν οι γερμανικές βιομηχανίες ζάχαρης Nordzucker και Suedzucker, καθώς και δύο πολυεθνικές αγγλικών και ρωσικών συμφερόντων.

Μένουν άπραγοι

Την ίδια ώρα και ενώ η ανεργία στην Ξάνθη μεγαλώνει (σύμφωνα με το εργατικό κέντρο φτάνει και ξεπερνά το 30%), οι κυβερνητικοί βουλευτές μας παραμένουν απλοί παρατηρητές των εξελίξεων. Και αυτό είναι ότι χειρότερο για την πορεία του νομού μας… (Το να μην έχουμε κάποιον να διεκδικεί για μας…).

Σχετικά Άρθρα