Ακόμη δεν έχουν ενημερωθεί οι γιατροί για την αλλαγή της πρόθεσης του Υπουργείου Υγείας να αυξήσει τον αριθμό κλινών στο Νοσοκομείο της Ξάνθης. Πρόκειται για μια κατάφωρη αδικία που έγινε εις βάρος του πληθυσμού του Νομού μας και σύμφωνα με πληροφορίες σκοπεύουν να την πάρουν πίσω. Παρόλα αυτά η κ. Θεοδώρα Λεπτίδου, Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας δήλωσε στην XanthiNews πως γνωρίζουν ακόμη ότι θα έχουμε 210 κλίνες!!!
Αναμένοντας την απόφαση του Υπ. Υγείας να αυξήσει τις κλίνες του Νοσοκομείου Ξάνθης
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
«Δεν καταλαβαίνω γιατί έχουμε τα μισά κρεβάτια από το Νοσοκομείο της Καβάλας», σημείωσε η κ. Θεοδώρα Λεπτίδου, Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του Ν. Ξάνθης. «Άραγε μήπως επειδή στο γειτονικό Καβάλας είναι βουλευτής ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Τιμοσίδης;» Ρωτήσαμε και μας είπε ότι «υποτίθεται ότι δεν θα έπρεπε να είναι αυτά τα κριτήρια». Και όντως συμφωνούμε μαζί της. Άλλωστε όταν είχε έρθει στην Ξάνθη ο κ. Τιμοσίδης είπε ότι δεν θα καταργηθούν κλινικές και μας καθησύχασε. Δεν μας είπε όμως ότι θα μειωθεί τόσο πολύ ο αριθμός των κλινών στο Νομό μας…
Με στατιστικές αλχημείες και απίστευτη προχειρότητα, η πρόταση για τις συγχωνεύσεις, βασίστηκε σε λανθασμένα στοιχεία,- όπως παραδέχθηκε ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας-, δημιουργώντας στην κοινή γνώμη την εσφαλμένη εντύπωση ότι εκσυγχρονίζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η πρόταση που παρουσίασαν βασίστηκε στα πληθυσμιακά στοιχεία του 2001 και όχι στα πρόσφατα του 2011. Η σύνταξή της έγινε χωρίς να έχουν συγκεντρωθεί βασικά στοιχεία, όπως είναι οι επιδημιολογικές μελέτες και οι μελέτες ειδικοτήτων ανά πυκνότητα πληθυσμών περιοχών.
Η κ. Λεπτίδου μας είπε ότι οι κλίνες αποφασίστηκαν από το υπουργείο που ισχυρίζεται ότι έχει στατιστικά στοιχεία του 2010 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2011. Πάντως σύμφωνα με μια μελέτη του 2006 στο Νοσοκομείο Ξάνθης πρέπει να υπάρχουν 300 κλίνες, μία στεφανιαία μόναδα, ένα νεογνολογικό τμήμα, δύο χειρουργικές και δύο παθολογικές. Τώρα έχουμε μόνο μία χειρουργική και μια παθολογική!
Εάν επιμείνουν στην άδικη απόφαση να έχουμε 210 κλίνες αυτό τι σημαίνει για το Νοσοκομείο Ξάνθης; Περιορισμένα κονδύλια και περιορισμένο προσωπικό. Άρα και μειωμένες επιχορηγήσεις. «Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε εκπτώσεις των παρεχομένων υπηρεσιών», σημείωσε η Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Ξάνθης.
Μέχρι στιγμή επισημαίνει ότι έχουνε στήριξη από τα θεσμικά όργανα για τον αγώνα τους. Πάντως το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης πρόσφατα δεν προχώρησε στην έκδοση ψηφίσματος για τις μηνύσεις που έγιναν από την διοίκηση στους ιατρούς για τα ελαττωματικά υλικά σε νεογνά, μετά από σχετική καταγγελία. Οι αντιδρώντες Δημοτικοί Σύμβουλοι είχαν ως αιτιολογία το ότι ακόμη διερευνάται η υπόθεση από τη δικαιοσύνη.
«Περιμένουμε σαν Ένωση να μας ενημερώσει ο κ. Εισαγγελέας για την προκαταρκτική εξέταση. Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό. Είχε κακούς συμβούλους ο Διοικητής. Δεν είχαν οι γιατροί εχθρική διάθεση», υπογράμμισε η κ. Λεπτίδου.
Γενικότερα για τα μέτρα που θέλει να υλοποιήσει το Υπουργείο Υγείας η ίδια είπε πως είναι δύσκολο να υλοποιηθούν τέτοια μέτρα και πρόσθεσε: «Εμείς ξεκινάμε σε θετική βάση. Δεν λέμε σε όλα όχι για την άρνηση. Αλλά να μην γυρίσουμε στις δεκαετίες του 60 και του 70».
Υπάρχει έντονη φημολογία ότι πρόκειται να καθιερωθεί μισθός στους γιατρούς. Η κ. Λεπτίδου είπε πως ενδεχομένως να μετρούν αντιδράσεις και αναλόγως να κάνουν τις τροποποιητικές κινήσεις.
ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ
Δεκάδες χιλιάδες γιατροί, συμβεβλημένοι με τα διάφορα Ασφαλιστικά Ταμεία, βρίσκονται διαχρονικά σε καθεστώς οικονομικής ομηρίας, καθώς τα Ταμεία, τους οφείλουν τα δεδουλευμένα, για χρονικό διάστημα από 15 έως 24 μήνες. Ενδεικτικά στον ΟΠΑΔ ενώ με δέσμευση του υφυπουργού Υγείας κ. Τιμοσίδη και της Διοίκησης του Οργανισμού, τα οφειλόμενα θα εξοφλούντο ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, από 1/1/2011 καθώς και των προηγουμένων ετών σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, εντούτοις σήμερα οι γιατροί συνεχίζουν να παραμένουν απλήρωτοι και πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά τους έξοδα. Εκτιμάται ότι μόνο για τον Ο.Π.Α.Δ το ποσό που χρωστά το ταμείο υπερβαίνει κατά πολύ τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ χρωστούν στους γιατρούς τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγώντας τους σε αδιέξοδο.