Διαφωνία ΤΕΕ Θράκης για το Μνημόνιο Συνεργασίας ΔΠΘ- Δήμου Ξάνθης
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Την αντίθετη άποψη του εξέφρασε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Θράκης κ. Αργύρης Πλέσσιας σχετικά με το μνημόνιο συνεργασίας που καλείται να υπογράψει ο Δήμος Ξάνθης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για τους τομείς ενέργειας, περιβάλλοντος, πολιτισμού.
Ο κ. Πλέσσιας αναφέρθηκε με δηλώσεις του στην XanthiNews στα σημεία της διαφωνίας: «Το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει σαφή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο επανειλημμένως, όπως επίσης και με τον Δήμο Ξάνθης. Η δήλωση που κάναμε είχε να κάνει με ασάφειες που υπήρχαν στο συγκεκριμένο μνημόνιο όπου δεν προσδιοριζόταν ο συγκεκριμένος ρόλος του Πανεπιστημίου. Το ΔΠΘ έχει έναν εκπαιδευτικό ρόλο, δηλαδή η Πολυτεχνική Σχολή να βγάλει μηχανικούς και από την άλλη πλευρά να προάγει την έρευνα μέσα από το ακαδημαϊκό δυναμικό της. Ακριβώς αυτά τα δύο πράγματα δεν φαίνονταν στο συγκεκριμένο μνημόνιο και γι αυτό κάναμε την παρέμβαση έτσι ώστε να αποκτήσει ο Δήμος- εφόσον επιθυμεί να υπογράψει το συγκεκριμένο μνημόνιο- τα σαφή χαρακτηριστικά: η συνεργασία θα αντιμετωπίσει θέματα έρευνας που είναι στην αρμοδιότητα του Πανεπιστημίου».
ΔΕΝ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Ψυχή και διάθεση χρειάζεται είπε ο κ. Πλέσσιας και όχι ένα έγγραφο. Μια άποψη που δεν βρίσκει σύμφωνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή του ΔΠΘ κ. Μπότσαρη ο οποίος τόνισε ότι χρειάζεται και ένα έγγραφο και πρόσθεσε πως η πρόταση: «μελέτη και ιεράρχηση» που περιέχεται στο μνημόνιο συνεργασίας δεν αναφέρεται στη στενή έννοια του όρου «μελέτη».
Το επίμαχο σημείο αναφέρει συγκεκριμένα: «Αντικείμενο της συγκεκριμένης ομάδας θα είναι η διεξοδική μελέτη, ανάλυση και ιεράρχηση των ενδιαφερόντων του Δήμου, ο χρονοπρογραμματισμός υλοποίησης τους και η διερεύνηση χρηματοδότησης τους μέσω εθνικών ή/και ευρωπαϊκών πόρων».
Ο κ. Πλέσσιας εξήγησε μιλώντας στην εφημερίδα μας για την φράση του αυτή: «Αυτό το οποίο έθεσα είναι ότι εμείς ως Τεχνικό Επιμελητήριο και οι εκάστοτε δημοτικές και νομαρχιακές αρχές είχαμε πάντοτε μια λογική άμεσης επικοινωνίας. Η κοινωνία μας είναι μικρή, γνωριζόμαστε, τηλέφωνα υπάρχουν και υπάρχουν συνεργασίες. Αρκεί συνεπώς να υπάρχει η διάθεση. Επειδή η θέση αυτή ήταν σαν μια απάντηση: «Κάνουμε ένα μνημόνιο για να σηματοδοτήσουμε μια αρχή συνεργασίας». Η άποψη μου ήταν ότι δεν είναι το όποιο χαρτί αυτό το οποίο θα σηματοδοτήσει το να υπάρχει ή όχι μια συνεργασία. Το Πανεπιστήμιο βρίσκεται εδώ 35 χρόνια, ο Δήμος πολλά περισσότερα. Αυτό θέλω να πω σχέσεις συνεργασίας και αλληλοβοήθειας υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Δεν καθορίζονται αυτά από τα χαρτιά».
ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΔΠΘ
Ο Αντιδήμαρχος κ. Μούρκας δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα προωθούσε κάποια παρουσίαση του Δήμου στην κατεύθυνση να μπορεί να ενταχθεί σε κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα και να χρηματοδοτηθεί. Η άποψη του Τεχνικού Επιμελητηρίου είναι σαφής σύμφωνα με τον Πρόεδρο: «Τα θέματα έρευνας αντιμετωπίζονται από το Πανεπιστήμιο στο βαθμό που απαιτούνται για τις τοπικές κοινωνίες και πρέπει αυτό να διαθέτει την τεχνογνωσία προς όφελος του τόπου στον οποίο αναπτύσσεται».
Ο κ. Μούρκας έλαβε σοβαρά υπόψη του τις παρατηρήσεις του ΤΕΕ και αποκάλυψε πως υπήρξε πρόθεση να εκπονηθούν κάποιες μελέτες εξαιτίας της οικονομικής στενότητας, όμως είναι θετικός στο να βρεθεί μια λύση προς το συμφέρον όλων.
ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ
Τελικά αποφασίστηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης να συσταθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή όπου θα συμμετέχουν και μέλη του ΔΠΘ και του ΤΕΕ για να καταλήξουν σε ένα κείμενο μνημονίου που θα είναι αποδεκτό από όλες τις πλευρές.
Ο κ. Πλέσσιας επεσήμανε επί αυτού: «Καλό θα είναι όλες αυτές οι συνεργασίες να προχωρούν με συνολικές συναινέσεις. Πρέπει να υπάρχουν συμφωνίες. Για το καλό του τόπου πρέπει όλοι να στρατευτούμε στη συγκεκριμένη κατεύθυνση».