Ερώτηση του Ξανθιώτη βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη
Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Υποδομών κατέθεσε ο Ξανθιώτης μειονοτικός Βουλευτής του ΠαΣΟΚ Τσετήν Μάντατζη σχετικά με το μοναδικό φαινόμενο του σχολείου Εχίνου το οποίο είναι το μοναδικό που λειτουργεί σε διπλή βάρδια.
Η ερώτηση αναφέρει: «Το 2011 μικροί μαθητές φοιτούν σε σχολείο που λειτουργεί σε διπλή βάρδια (πρωί- απόγευμα), ξεχωριστά τα αγόρια από τα κορίτσια. Αυτό συμβαίνει στο Δημοτικό Σχολείο του Εχίνου, ενός χωριού άνω των 2000 χιλιάδων κατοίκων, στον Νομό Ξάνθης. Συγκεκριμένα, στον Εχίνο λειτουργεί Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο, το οποίο στεγάζεται σε παλιό οίκημα που βρίσκεται σε βακουφική έκταση και αποτελεί βακουφική περιουσία. Πάγιο αίτημα των κατοίκων του χωριού είναι η επέκταση της σχολικής μονάδας για να φιλοξενούνται οι μικροί μαθητές στο σύνολό τους σε μια βάρδια, προκειμένου να μην αντιμετωπίζονται οι μαθητές σαν μαθητές 2ης κατηγορίας και να πάψει η ταλαιπωρία η δική τους και των γονέων τους.
Στο πλαίσιο αυτό, η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση διεκδίκησε και πέτυχε να υπογράψει Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων και της Νομαρχίας Ξάνθης, που αφορούσε στην προσθήκη τριώροφου κτιρίου, με έξι νέες αίθουσες διδασκαλίας, γραφείο δασκάλων και διευθυντή, αίθουσα γυμναστικής και βοηθητικούς χώρους για την σωστή λειτουργία του σχολείου. Ο διαγωνισμός του έργου έγινε στις 30 Μαρτίου 2010 και στις 29.10.2010 υπογράφηκε σύμβαση και εγκαταστάθηκε ο εργολάβος με υποχρέωση να αρχίσει το έργο.
Ωστόσο, παρόλο που το έργο έφτασε μέχρι την δημοπράτηση, δεν ξεκίνησε ποτέ. Σύμφωνα με τον αιρετό Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, ο ΟΣΚ έπαψε πλέον να χρηματοδοτεί και συνεπώς το έργο έπρεπε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.
Το γεγονός αυτό δημιούργησε πρόσθετα κωλύματα εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν στα μειονοτικά χωριά. Συγκεκριμένα, για να γίνει η χρηματοδότηση της ανέγερσης της νέας πτέρυγας του σχολείου από το ΕΣΠΑ, θα πρέπει να γίνει μεταβίβαση της αποκλειστικής κυριότητας από την βακουφική επιτροπή προς τον Δήμο, γεγονός που βρίσκει δύο πολύ σημαντικά κωλύματα:
Η Συνθήκη της Λωζάνης και ο πρόσφατος Νόμος 3647/2008 για τη Διοίκηση και Διαχείριση των Βακουφίων μιλούν ξεκάθαρα.
Η μεταβίβαση της κυριότητας είναι αδύνατη γιατί οι βακουφικές περιουσίες δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας γιατί καταστράφηκαν την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής.
Να σημειωθεί ότι η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στους πολίτες της μειονότητας εδώ και δεκαετίες, γιατί όχι μόνο δεν μπορούν να εκδοθούν άδειες ανέγερσης Τεμένων αλλά δεν εκδίδονται ούτε άδειες μικρής κλίμακας εργασιών προκειμένου σε πολλά χωριά να επισκευαστούν οι στέγες των Τεμένων και οι κάτοικοι να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
Παρόλο που η ανέγερση της νέας πτέρυγας του Δημοτικού Σχολείου Εχίνου ουδέποτε ξεκίνησε, πρέπει να επισημανθεί ότι ο ΟΣΚ χρηματοδότησε επέκταση σχολείων σε άλλους Νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, χωρίς κανένα πρόβλημα.
Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε:
Για ποιόν λόγο, ενώ η σύμβαση για την ανέγερση του σχολείου είχε υπογραφεί και ο εργολάβος είχε εγκατασταθεί, δεν προχώρησε το έργο;
Για ποιόν λόγο ακυρώθηκε η σύμβαση που είχε υπογραφεί μεταξύ ΟΣΚ και Νομαρχίας Ξάνθης για την ανέγερση του συγκεκριμένου σχολείου, ενώ αντίστοιχες συμβάσεις σε άλλους Νομούς υλοποιούνται;
Προτίθεστε να χρηματοδοτήσετε το έργο από εθνικούς πόρους προκειμένου να αρθούν τα κωλύματα που προέρχονται από τις ιδιαιτερότητες που αφορούν στο καθεστώς των μειονοτικών σχολείων»;