fbpx
Γενική

«Δεν τίθεται θέμα κλεισίματος των ΚΑΠΗ Ξάνθης»


Δεν τίθεται ζήτημα ακόμη (στην Ελλάδα του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου ζούμε) κλεισίματος των ΚΑΠΗ Ξάνθης, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου κ. Γιώργος Παπασταματίου με δηλώσεις του στην XanthiNews λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το ΚΑΠΗ τι κοστίζει δηλαδή να το έχεις ανοιχτό για να παίζουν οι άνθρωποι τάβλι;» Εξήγησε βέβαια ότι είναι δύσκολη η οικονομική κατάσταση αλλά έχουν περιορίσει κατά πολύ τα έξοδα τους.

Ο πρόεδρος Γ. Παπασταματίου απαντάει σε όσους ανησυχούν
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

«Σε καμία περίπτωση δεν φτάσαμε στο σημείο να κλείσουμε ΚΑΠΗ. Το νομικό πρόσωπο θα βαδίσει σε έναν πολύ σφιχτό προϋπολογισμό. Σε καμία περίπτωση ακόμη, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν αύριο μεθαύριο συμβεί κάτι τραγικό στη χώρα πρώτα, θα δούμε τι μέτρα θα πάρουμε. Το ΚΑΠΗ τι κοστίζει δηλαδή να το έχεις ανοιχτό για να παίζουν οι άνθρωποι τάβλι;» Αυτή ήταν η ξεκάθαρη δήλωση του Προέδρου των ΚΑΠΗ Ξάνθης κ. Γιώργου Παπασταματίου, καθησυχάζοντας τους ηλικιωμένους που βρίσκουν ως καταφύγιο ξεγνοιασιάς τους χώρους αυτούς.
Ο ΔΗΜΟΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΟΧΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η στρόφιγγα χρηματοδότησης της κυβέρνησης προς τους Δήμους έχει κλείσει κατά πολύ, σε σημείο που ο Υπουργός είχε παροτρύνει τον Δήμαρχο να κλείσει ΚΑΠΗ, παιδικούς σταθμούς, Αμοιρίδειο Αθλητικό Κέντρο και κολυμβητήριο. Ο κ. Παπασταματίου κληθείς να απαντήσει επί αυτού είπε: «Για το αν θα κλείσει κάτι στο Δήμο, αρμόδιος είναι ο Δήμος. Η κυβέρνηση στέλνει λιγότερα χρήματα, ο Δήμος θα δει μετά από πού θα κάνει οικονομία. Δεν μπορεί ένας Υπουργός Εσωτερικών να πει να κλείσει το ΚΑΠΗ της Ξάνθης. Δεν έχει τέτοιο δικαίωμα. Ο Δήμαρχος είναι το αφεντικό και δίνει οδηγίες στους συνεργάτες του και έτσι πορεύεται».
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΚΡΙΣΗΣ
Εδώ και έναν χρόνο που η χώρα διανύει την περίοδο οικονομικής κρίσης, έχουν γίνει σημαντικές περικοπές. Ο Πρόεδρος εξήγησε ειδικότερα: «Το πρώτο εξάμηνο δουλέψαμε με δωδεκατημόρια. Στον προϋπολογισμό που είχαμε την προηγούμενη χρονιά, διαιρούμε διά 12 και πήραμε αρχικά τα 3/12. Αλλά από μόνοι μας περιορίσαμε εκδρομές, εκδηλώσεις και κρατήσαμε τον κοινωνικό τομέα. Τα ΚΑΠΗ είναι ανοιχτά. Υπάρχει συνταγογράφηση των φαρμάκων. Προληπτική ιατρική. Γίνονται φυσικοθεραπείες. Πληρώνουμε τους μισθούς και τα λειτουργικά μας έξοδα. Δεν κάνουμε δραστηριότητες που και χρήματα απαιτούσαν και δεν είναι ιδιαίτερα απαραίτητες».
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ
Τα ΚΑΠΗ πρωτοεμφανίστηκαν στον Ελληνικό χώρο του 1979 όταν η Διεύθυνση Προστασίας Ηλικιωμένων του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας κάλεσε τον Όμιλο Εθελοντών και ζήτησε την συνεργασία του στην δημιουργία ενός Πειραματικού Κέντρου Ανοιχτής Εξωιδρυματικής προστασίας Ηλικιωμένων. Το κέντρο αυτό ήταν στελεχωμένο από μια διεπιστημονική ομάδα προσωπικού: Γιατρό, Φυσιοθεραπευτή, Επισκέπτη Υγείας ή Νοσηλευτή, Εργοθεραπευτή, Οικογενειακό Βοηθό. Ο Όμιλος Εθελοντών συμφώνησε να κλείσει το Πρόγραμμα που λειτουργούσε ως τότε με τίτλο «Η γωνιά του παππού και της γιαγιάς» με παροχή συσσιτίου και να λειτουργήσει το πρώτο ΚΑΠΗ με την ονομασία Πρότυπο ΚΑΠΗ Ν. Κόσμου.
Το πρώτο αυτό ΚΑΠΗ λειτούργησε υποδειγματικά και αποτέλεσε παράδειγμα οργάνωσης και λειτουργίας για άλλα που ακολούθησαν. Μέχρι το τέλος του 1981 λειτούργησαν 8 ΚΑΠΗ με φορείς εθελοντικές οργανώσεις, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, την ΧΕΝ, το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας Παιδιού και ακόμη με τον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας.
Από το 1982 τα ΚΑΠΗ περνούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αποτελούν Ν.Π.Δ.Δ. (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου) των Δήμων και Κοινοτήτων. Στην δεύτερη αυτή φάση ο θεσμός αναπτύσσεται και διευρύνεται σ’ όλη την χώρα όπου και τα ΚΑΠΗ φθάνουν τον αριθμό των 260, εκ των οποίων τα 80 βρίσκονται στην Αθήνα. Έως το τέλος του 1988 το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας μέσω της Διεύθυνσης Προστασίας Ηλικιωμένων κάλυπτε τις δαπάνες μισθοδοσίας και λειτουργικών αναγκών των ΚΑΠΗ και εφόσον οι Δήμοι διέθεταν οικοπεδικό χώρο, επιχορηγούσε και για την ανέγερση κτιρίου του ΚΑΠΗ. Από το 1989 τις δαπάνες μισθοδοσίας – λειτουργικών αναγκών υποχρεώθηκαν να αναλάβουν οι Δήμοι και Κοινότητες.
Το 1990 το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας συνεχίζει να επιχορηγεί για εξοπλισμό και κτιριακά, κυρίως όμως εποπτεύει και φροντίζει τον θεσμό των ΚΑΠΗ.
Από το 1991 η θέση του Υπουργείου διαφοροποιείται απέναντι στον θεσμό. Υποστηρίζεται ό,τι δεν ανήκουν πια στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας αλλά στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Σχετικά Άρθρα