Δηλώσεις του Διοικητή κ. Αναστάσιου Τοπαλίδη στην XanthiNews
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Σε συνεχή ετοιμότητα είναι ο Πυροσβεστικός Σταθμός της Βιομηχανικής Περιοχής Ξάνθης, όπως δήλωσε ο Διοικητής κ. Αναστάσιος Τοπαλίδης στην XanthiNews. Συγκεκριμένα σημείωσε: «Στην περιοχή ευθύνης μας δεν έχουμε δάση. Η ετοιμότητα μας είναι στο μέγιστο δυνατό που μπορεί να έχει η υπηρεσία μας αυτή τη στιγμή. Θα θέλαμε την συνδρομή από τον κόσμο να προσέχει τις εξόδους του στην ύπαιθρο και να μην βάζει φωτιές. Είτε αφορά υπολείμματα καλλιεργειών, είτε οτιδήποτε άλλο πιστεύει ότι μπορεί να το κάψει. Στο παρελθόν υπήρχαν πολλές περιπτώσεις με αγρότες που δρούσαν αυθαίρετα αλλά τώρα έχουν μειωθεί και μόνο με ατυχήματα ή αμέλεια θα προκληθεί φωτιά. Δεν έχουν δηλαδή πρόθεση να κάνουν κάτι τέτοιο.
Η περιοχή ευθύνης μας είναι από την Βιομηχανική Περιοχή μέχρι την περιοχή κοντά στην χαρτοβιομηχανία DIANA. Δεν καλύπτουμε την δασική περιοχή γιατί τα οχήματα μας είναι ακατάλληλα για δασικές πυρκαγιές. Όταν υπάρχει φωτιά συνεργαζόμαστε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης».
Η ΑΜΕΣΗ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΩΖΕΙ
Ο καθένας μπορεί να δώσει πληροφορίες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η άμεση ειδοποίηση συμβάλει στην έγκαιρη επέμβαση των ανδρών της πυροσβεστικής, προκειμένου να μην επεκταθεί η φωτιά. Ο κ. Τοπαλίδης υπογράμμισε σχετικά: «Όποιος δει πυρκαγιά πρέπει να ειδοποιεί αμέσως, χωρίς να έχει ενδοιασμούς ή διλήμματα. Να παίρνει τηλέφωνο στο 199 και να αναφέρει τι βλέπει και πού. Θα μεταβούμε εμείς και ας μην είναι και τίποτα. Αυτή είναι η δουλειά μας. Να προλαβαίνουμε το κάθε τι στην έναρξη».
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΤΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ
* Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών.
* Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
* Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
* Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους.
* Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
* Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.
ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΕΤΕ ΜΟΛΙΣ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΤΕ ΠΥΡΚΑΓΙΑ
* Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο Κέντρο της Πυροσβεστικής (στον αριθμό κλήσης 199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, καθώς και πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βλέπετε την πυρκαγιά.
* Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
* Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
* Μην κλείσετε το τηλέφωνο προτού δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
ΑΝ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ
* Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
* Απομακρύνετε αμέσως όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτίσματος και μεταφέρετε τα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους. Η ανάφλεξή τους μπορεί να συμβάλει στην μετάδοση της πυρκαγιάς στο κτίριο.
* Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες, κλπ) έτσι ώστε να εμποδίσετε τις καύτρες να διεισδύσουν στο εσωτερικό του κτιρίου.
* Κλείστε όλες τις παροχές στις συσκευές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το κτίσμα.
* Μαζέψτε άμεσα όλες τις τέντες που έχετε ανοίξει στα μπαλκόνια και τα παράθυρα του κτίσματος.
* Ανοίξτε την πόρτα του κήπου για να διευκολύνετε την πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.
* Τοποθετείστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου έτσι ώστε να ανέβει κάποιος άμεσα στη στέγη του. Η σκάλα θα πρέπει να τοποθετηθεί στην πλευρά του κτιρίου που βρίσκεται αντίθετα από την κατεύθυνση που έρχεται η πυρκαγιά.
* Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος με τις βρύσες που έχετε στο εξωτερικό του κτίσματος και απλώστε τους σωλήνες έτσι ώστε να καλύπτεται όλη η περίμετρος του.
* Εάν η ορατότητα είναι μειωμένη ανάψτε τόσο τα εσωτερικά όσο και τα εξωτερικά φώτα του κτιρίου για να γίνει περισσότερο ορατό μέσα από τους καπνούς.