Δύο πνιγμούς είχαμε σε παραλίες του Νομού Ξάνθης μέχρι στιγμής, αν και διανύουμε ακόμη το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Ο ένας ήταν ενός νεαρού στην παραλία του Άη Γιάννη και ο δεύτερος προχθές στην παραλία Μαγγάνων ενός μεσήλικα. Στην παραλία μάλιστα του Δήμου Τοπείρου υπήρχε και ναυαγοσώστης αλλά δεν μπόρεσε να τον επαναφέρει στη ζωή λόγω των ποσοτήτων φαγητού που κατανάλωσε λίγο πριν βουτήξει στη θάλασσα και επειδή ήταν μακριά από την ζώνη ευθύνης του ναυαγοσώστη.
Ασφαλείς οι παραλίες του Δήμου Τοπείρου διαβεβαιώνει ο Δημ. Σύμβουλος Χρ. Δελλής
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Για το δυσάρεστο συμβάν του πνιγμού στην παραλία των Μαγγάνων μας μίλησε ο Δημοτικός Σύμβουλος Τοπείρου κ. Χρήστος Δελλής: «Από ότι διάβασα στην έκθεση του Λιμενικού ο αποθανών πριν τον πνιγμό του είχε φάει και ήταν απίθανο να τον σώσει ο ναυαγοσώστης αν και προσπάθησε και παρόλο ότι ήταν μακριά από την ζώνη ευθύνης του. Η απόσταση ήταν τουλάχιστον στα 800 μέτρα. Και δύο και τρεις ναυαγοσώστες να υπήρχαν επειδή ήταν μακριά από την ζώνη ευθύνης που ορίζεται στα 600 μέτρα από το Λιμενικό δεν θα μπορούσε να είχε γίνει τίποτα. Πάντως μέχρι τις 15 Ιουλίου θα προσληφθεί ο δεύτερος ναυαγοσώστης».
Πάντως έκανε σαφές ότι οι παραλίες του Δήμου Τοπείρου είναι ασφαλείς και συμπλήρωσε: «Έχουν όλα όσα προβλέπει ο νόμος. Τα είδη πρώτης ανάγκης, το σκάφος διάσωσης, είμαστε επαρκώς καλυμμένοι για να προσφέρουμε πρώτες βοήθειες».
Ο Δήμος Τοπείρου έχει ζητήσει με επιστολή να στελεχώνονται τα ασθενοφόρα με γιατρούς που μεταβαίνουν στα συμβάντα των παραλιών. Επίσης έχει επισημάνει στο Λιμεναρχείο τις ώρες που απασχολείται ο ναυαγοσώστης. Ο κ. Δελλής εξήγησε: «Είναι στην παραλία από τις 10.30 το πρωί έως τις 17:30. Εμείς θα θέλαμε να είναι κατά τις ώρες αιχμής από τις 11:30 έως τις 18:30- 19:00. Τις ώρες που είναι οι περισσότεροι λουόμενοι.
Και βέβαια κουράζεται κάτω από τον ήλιο μέσα σε ένα πύργο. Για αυτό ζητήσαμε έναν δεύτερο ναυαγοσώστη».
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ
* Είμαστε, πάντοτε, κοντά στα παιδιά, όταν κολυμπούν ή βρίσκονται κοντά στο νερό.
* Είναι σημαντικό να μάθουμε, στα παιδιά μας από μικρή ηλικία, να κολυμπούν σωστά. Το κολύμπι σώζει ζωές!
* Δεν κολυμπάμε, αν δεν έχουν περάσει 3- 4 ώρες, από το προηγούμενο γεύμα. Ούτε κολυμπάμε με εντελώς άδειο στομάχι.
* Δεν κολυμπάμε, σε θάλασσες, που δε γνωρίζουμε και δεν απομακρυνόμαστε, από τις ακτές.
* Δεν καθόμαστε, με τις ώρες, στον ήλιο.
* Όσοι σκοπεύουμε να οδηγήσουμε, μετά την επίσκεψη στη θάλασσα, αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, γιατί υπάρχει περίπτωση να μας προκαλέσει ζαλάδες.
* Στο υποβρύχιο ψάρεμα ή στις καταδύσεις χρησιμοποιούμε πάντα τον εξοπλισμό ασφαλείας (σημαδούρα με σημαιάκι) και είμαστε, οπωσδήποτε, μαζί με έμπειρο ενήλικα.
* Για τα θαλάσσια σπορ χρησιμοποιούμε, πάντοτε τον κατάλληλο εξοπλισμό.
* Δεν κολυμπάμε μόνοι μας, ειδικά, όταν είμαστε κουρασμένοι.
* Δεν καταναλώνουμε αλκοόλ, πριν κολυμπήσουμε.
* Δεν παραβλέπουμε, τυχόν προειδοποιητικές πινακίδες.
* Δεν κολυμπάμε, σε φουρτουνιασμένη θάλασσα ή σε σημεία με ρεύματα.
* Δεν κάνουμε βουτιές, σε θολά νερά ή σε νερά, που δε γνωρίζουμε το βάθος τους ή τη διαμόρφωση του βυθού.
* Δεν κολυμπάμε, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές (ειδικά όταν βρέχει) και σε θάλασσα, με μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα.
* Αν αρχίσει καταιγίδα, βγαίνουμε, αμέσως, από τη θάλασσα, κλείνουμε την ομπρέλα μας και απομακρυνόμαστε, από την αμμουδιά.
* Στις οργανωμένες παραλίες, δεν κολυμπάμε, εκτός ζώνης παρακολούθησης, που οριοθετείται με κόκκινες σημαδούρες. Πέρα από αυτές, επιτρέπεται να κυκλοφορούν ταχύπλοα σκάφη και μπορεί να πάθουμε ατύχημα.
* Αποφεύγουμε το κολύμπι ή την είσοδο, σε διαδρόμους σηματοδοτημένους, με μικρές κόκκινες σημαδούρες, οι οποίες τοποθετούνται, για τη διακίνηση των σκαφών.
* Σε περίπτωση κράμπας, κολυμπάμε ανάσκελα και καλούμε βοήθεια. Σε περίπτωση, που κουραστούμε, μένουμε λιγάκι χαλαροί, στην επιφάνεια και συνεχίζουμε σε λίγο.
* Κολυμπάμε, σε παραλίες, που έχουν ναυαγοσώστη.
* Βγαίνουμε, αμέσως, από τη θάλασσα, αν αισθανθούμε ρίγος ή ζαλάδα.
* Αν το ρεύμα μας παρασύρει, δεν σπαταλάμε δυνάμεις, παλεύοντας ενάντιά του. Δεν πανικοβαλλόμαστε και φροντίζουμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Στρέφουμε το στόμα και τη μύτη, στην αντίθετη κατεύθυνση, από αυτή, που φυσά ο άνεμος και προσπαθούμε, απλώς, να μείνουμε στην επιφάνεια. Εάν το ρεύμα είναι παράλληλο, προς την ακτή, κολυμπάμε μαζί του πλησιάζοντας την παραλία υπό γωνία.