fbpx
Γενική

«Πρέπει να πάρουμε στα χέρια μας την καλύτερη μοίρα»

Ο κ. Θανάσης Μουσόπουλος είναι Φιλόλογος Συγγραφέας. Από το 1972 ως σήμερα εξέδωσε πάνω από 40 βιβλία ποίησης, δοκιμίου και Ιστορίας- Πολιτισμού της Θράκης.

Το Δίκτυο Λόγου και Πράξης συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα. Αυτή τη φορά με τις Φωλιές Βιβλίου και το τριήμερο εκδηλώσεων από 22 έως 24 Ιουλίου. Ο κ. Θανάσης Μουσόπουλος, ένας από τους πρωτεργάτες, μας παραχώρησε συνέντεξη.

Συνέντευξη Θανάση Μουσόπουλου στην XanthiNews
Συνέντευξη: Νάντια Νάκου

XanthiNews: Πώς θα γίνει η οργάνωση για να συγκεντρωθούν βιβλία στις Φωλιές Βιβλίου;
Θανάσης Μουσόπουλος: Ήδη εδώ και μία εβδομάδα περίπου έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται βιβλία, εκτός από αυτά που συγκεντρώνουμε εμείς τα μέλη του Δικτύου. Όσοι και όσες θέλουν μπορούν και τα πηγαίνουν στην δημοτική αστυνομία και επιλέξαμε αυτόν τον χώρο γιατί είναι ανοιχτός από το πρωί μέχρι το βράδυ και το Σάββατο. Υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή μέχρι τώρα. Επίσης θα έχουμε φωλιές βιβλίου και σε κάποια χωριά, εκτός από την πόλη.
Πολλοί ενδιαφέρθηκαν και θεώρησαν πάρα πολύ ωραία αυτή την πρωτοβουλία για τις φωλιές βιβλίων. Είναι πολύ συγκινητικό. Ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει.
ΧΝ: Φοβάστε μήπως κλέψει κάποιος αυτά τα βιβλία και τα έντυπα;
Θ.Μ.: Μακάρι να φτάσουμε σε μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι θα δίνουν τόση μεγάλη έμφαση στα βιβλία, στα περιοδικά και στα έντυπα. Νομίζω ότι όλα τα προβλήματα είναι θέματα παιδείας και έχουμε ήδη το πείραμα με το Μονοπάτι της Ζωής, όπου λειτουργεί τόσο καιρό και δεν έχουμε κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Μπορεί να υπάρχουν πάντα επιφυλάξεις, αλλά αν δεν πέσουμε μέσα στο νερό δεν θα μάθουμε να κολυμπούμε και είμαστε όλοι άξιοι για μια καλύτερη μοίρα. Αυτήν την μοίρα πρέπει να την πάρουμε στα χέρια μας. Τα πειράματα με το μονοπάτι της ζωής και τις φωλιές βιβλίου είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Σε άλλες χώρες υπάρχουν στα παγκάκια ενός πάρκου βιβλία τα οποία αφήνει κάποιος που τα διάβασε, πηγαίνει και τα παίρνει κάποιος άλλος που θέλει να τα διαβάσει και δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα. Και στις άλλες χώρες που είναι και οι καιρικές συνθήκες πολύ πιο δύσκολες, όπως στις βόρειες χώρες. Πρέπει να πειραματιζόμαστε και το Δίκτυο Λόγου και Πράξης είναι μια προσπάθεια και κοινωνικού πειραματισμού και ανανέωσης των μορφών επικοινωνίας και αλληλεγγύης των ανθρώπων, σε μια περίοδο κρίσης. Η κρίση δεν είναι οικονομική, είναι κατά βάση κοινωνική και πολιτική. Εμείς σαν Δίκτυο θέλουμε να βρούμε νέους τρόπους και επικοινωνίας και αγώνα.
ΧΝ: Για το Μονοπάτι της Ζωής θα διοργανωθούν εκθέσεις από ότι είδαμε.
Θ.Μ.: Θέλουμε να γίνει θεσμός. Έχουμε ένα τριήμερο εκδηλώσεων από 22 ως 24 Ιουλίου. Την πρώτη μέρα θα υπάρχει κινηματογραφική προβολή, την δεύτερη θα παρουσιαστούν μουσικά συγκροτήματα νέων της περιοχής μας και την τρίτη μέρα θα γίνει μια ποιητική βραδιά. Κατά βάση θέλουμε νέους ανθρώπους, υπάρχουν λογοτέχνες και ποιητές που έχουν εκδώσει βιβλία, αλλά εμείς θέλουμε να ανοίξουν τα συρτάρια τους οι νέοι άνθρωποι. Παράλληλα θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας. Υπεύθυνοι ο Δημήτρης Μουσαδές, ο Αντώνης Μουσαδές, η Ελένη Δημητριάδου Ευφραιμίδου για κάθε μια από αυτές τις τρεις ξεχωριστές εκδηλώσεις. Ελπίζουμε ότι σε αυτό που έγινε στα εγκαίνια θα επαναληφθεί, θα επαναλαμβάνεται. Ο Ιούλιος είναι ένας μήνας που πολύς κόσμος λείπει για διακοπές, έστω μικρές, γιατί μεγάλες δεν επιτρέπει η οικονομική κρίση. Πιστεύουμε ότι και μέσα στον Ιούλιο πρέπει να κάνουμε κάτι. Η παρακοσύνθιος περιοχή είναι ένας απίθανος χώρος ανάτασης, ανάπλασης, αναζήτησης και να χρησιμοποιήσουμε το «ανά» σαν κάτι που θέλουμε να επαναλαμβάνεται.
ΧΝ: Το Δίκτυο Λόγου και Πράξης είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας που έχουν αγάπη. Αυξάνονται οι συμπαραστάτες;
Θ.Μ.: Υπάρχουν. Το ευχάριστο είναι ότι μπαίνουν νέοι άνθρωποι. Ο Δημήτρης Μουσαδές ανέβαλε το τμήμα της φωτογραφίας και του κινηματογράφου, η Ελένη Δημητριάδου Ευφραιμίδου το θέμα της ποίησης. Πάρα πολλοί άνθρωποι εθελοντικά θέλουν να συμβάλλουν σε διάφορα έργα. Στις Γιορτές Παλιάς Πόλης και στα προεόρτια έχουμε να τα πούμε πάλι. Όποιος έρχεται στην Ξάνθη να έχει δυνατότητες μιας προσέγγισης στη φύση και στον άνθρωπο. Μια συμβολή στον ουσιαστικό τουρισμό. Και θέλουμε αυτές οι ιδέες να εξαπλωθούν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Να καλλιεργήσουμε περιφερειακή συνείδηση.
ΧΝ: Είχα μιλήσει με τον κ. Σπανίδη και μου είχε πει ότι απώτερος στόχος σας είναι να ενωθούν τα δύο μέρη του ποταμιού και να κάνετε μια κρεμαστή γέφυρα για να οργανώνετε και διάφορα αθλήματα από όλη την Βόρεια Ελλάδα.
Θ.Μ.: Όλα αυτά είναι όνειρα γιατί η ζωή πρέπει να είναι όνειρα και η πραγματοποίηση τους.
ΧΝ: Να σας ευχαριστήσω πολύ κ. Μουσόπουλε.
Θ.Μ: Νάντια κάνεις πολύ ωραία ταραΝΑΚΟΥνήματα στη ζωή μας και είναι πολύ ευχάριστο αυτό. Συγχαρητήρια!
ΧΝ: Ευχαριστώ πολύ. Τιμή μου να μου το λέει ένας φιλόλογος συγγραφέας όπως εσείς.

Σχετικά Άρθρα