fbpx
Γενική

Παντελής έλλειψη νέων έργων στους Δήμους του Ν. Ξάνθης

ΕΡΓΟΛΗΠΤΕΣ Δ.Ε.: Εδώ και 6 μήνες, οι Ο.Τ.Α. της περιοχής έκαναν ελάχιστες δημοπρατήσεις με ανοιχτές διαδικασίες!

Γράφει ο
Σταύρος Καρυπίδης
Πολλά και δυσεπίλυτα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι «Καλλικρατικοί» Δήμοι της Ξάνθης, στην δημοπράτηση και εκτέλεση νέων έργων που θα έδιναν διέξοδο και στην ανεργία των οικοδόμων. Η άσχημη οικονομική κατάσταση στους περισσότερους από αυτούς, αλλά και τα υπέρογκα ποσά που τους οφείλει η Κυβέρνηση μέσω της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ), είναι οι κυριότερες αιτίες για την παντελή έλλειψη νέων έργων, έξι μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων των νέων Δημοτικών Αρχών.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι από την αρχή του έτους η Κυβέρνηση δεν έχει δώσει ούτε ένα «σεντ» στους Ο.Τ.Α. για την εκτέλεση νέων έργων, αλλά και για την πληρωμή όσων έχουν ολοκληρωθεί. Το παράδοξο μάλιστα είναι, ότι αν και τα 600 εκ. ευρώ που προβλέπεται να διανεμηθούν στους Δήμους όλης της χώρας έχουν εγκριθεί, το Υπουργείο Οικονομικών δηλώνει… αδύναμο να τα εκταμιεύσει!
Όλα γίνονται με απευθείας αναθέσεις
Με δεδομένη αυτήν την κατάσταση οι Δήμαρχοι καταφεύγουν στις απευθείας αναθέσεις μικρών έργων, κάτι που όμως προκαλεί τις αντιδράσεις των Εργοληπτών Δημοσίων Έργων της περιοχής μας! Οι Εργολήπτες μας είπαν ότι «ελάχιστα έως μηδενικά είναι τα δημόσια έργα που έχουν δημοπρατηθεί με ανοιχτή διαδικασία στους τέσσερεις δήμους της Ξάνθης» πράγμα που φέρνει αρκετούς από αυτούς στα όρια της εξαθλίωσης!
Οι εκπτώσεις και το συμφέρον
Οι εργολήπτες ζητούν από τους Δημάρχους που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, να εφαρμόσουν διαφανείς και ανοικτές διαδικασίες για κάθε έργο που εκτελούν κινούμενοι πάντα με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και των πολιτών, αλλά και να σέβονται τον αγώνα για επιβίωση των ΕΔΕ, που ως επί το πλείστον είναι μικρές ατομικές επιχειρήσεις, που απασχολούν όμως δεκάδες εργάτες. Εξάλλου οι εκπτώσεις που μπορούν αν επιτευχθούν από τις δημοπρασίες (50%) μέσα στην οικονομική κρίση, είναι προς το συμφέρων των δήμων, αφού με τα ίδια χρήματα μπορούν να κάνουν πολλές φορές τα διπλάσια έργα!!!

Σχετικά Άρθρα