fbpx
Γενική

Οι Δήμοι καλούνται να βρούνε 350 χιλ ευρώ αλλιώς πάει για κλείσιμο


Μέσα σε θερμό κλίμα και με ατέρμονη συζήτηση πραγματοποιήθηκε χθες η Τακτική Γενική Συνέλευσης της Αναπτυξιακής Εταιρείας με κεντρικό της θέμα αν θα πρέπει να διαλυθεί ή να συνεχίσει να λειτουργεί. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε διακοπεί μετά από πρόταση του κ. Παραστατίδη να τεθεί η εταιρεία σε εκκαθάριση εν λειτουργία. Αυτή τη φορά ήταν παρών ο κ. Θανάσης Ξυνίδης, εκπρόσωπος 2 μετοχών ο οποίος πρότεινε να καταβληθούν άμεσα 350.000 ευρώ από τους Δήμους για να διασωθεί η Αναπτυξιακή γιατί όπως είχε πει νωρίτερα «το θέμα είναι να βάλουμε το χέρι στην τσέπη». Μάλιστα σημείωσε ότι θα εξεταστεί αν έχουν ποινικές ευθύνες οι προηγούμενες διοικήσεις και η παρούσα.

Παραιτήθηκαν Λύρατζης και Κοντογιαννίδης από την Αναπτυξιακή Εταιρεία
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Υπεραμύνθηκε του έργου του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Πασχάλης Λύρατζης κατά τη χθεσινή Τακτική Γενική Συνέλευση της Αναπτυξιακής Εταιρείας που παρέστησαν ως εκπρόσωποι του Δήμου Ξάνθης οι: Μ. Τσέπελης, Α. Αγκόρτζας, Τ. Θεοδωρίδης και Θ. Ξυνίδης, της Περιφέρειας οι Δ. Σαλτούρος και Τ. Σερεφιά, του Δήμου Αβδήρων ο Β. Τσολακίδης και Γ. Παραστατίδης και του Δήμου Τοπείρου ο Σ. Χατζηευαγγέλου, του Δήμου Μύκης ο Κιοσσέ Μουράτ, της ΕΑΣ Ξάνθης οι Α. Δαδαλιάρης και Θ. Παπαδόπουλος, του ΕΒΕ ο Σ. Μωραΐτης, της ΤΕΔΚ και του Αλιευτικού Συνεταιρισμού.
Ουσιαστικά το μπαλάκι στον κ. Λύρατζη πέταξε ο κ. Παραστατίδης όταν μίλησε περί μεγάλων εξόδων κατά τη διάρκεια του 2010 που δεν υπήρχαν καθόλου έσοδα. Στον σύντομο απολογισμό που έκανε ήταν ότι υπάρχουν υπάλληλοι στην Αναπτυξιακή υψηλά αμειβόμενοι, όπως νόμιμα προβλέπεται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, το ύψος του ενοικίου είναι στα 2.500 ευρώ για δύο χρόνια μετά από συμφωνία που έκαναν και είπε πως έγινε μεγάλη προσπάθεια ώστε να κατατεθούν φάκελοι σε μεγάλα προγράμματα όπως το INTERREG και έθεσε το ερώτημα περί πολιτικής βούλησης για την έγκριση τους. Αντέδρασε ο Δήμαρχος Τοπείρου Στέλιος Χατζηευαγγέλου θέτοντας το ερώτημα αν ήταν ολοκληρωμένοι οι φάκελοι και αν ήταν γιατί απορρίφθηκαν και είπε πως αν θα διαπιστώσει κάτι τέτοιο θα καταθέσει αγωγές στους Υπουργούς και στους Γενικούς Γραμματείες, σημειώνοντας ότι ο κ. Κοντός είχε όντως καλή διάθεση υπέρ της εταιρείας.
Ο κ. Λύρατζης σημείωσε επίσης: «Δε διασφαλίσαμε τους εαυτούς μας. Μπορούσαμε να παραιτηθούμε από τις αρχές του 2010. Εκτεθήκαμε γιατί νομίζαμε ότι η εταιρεία μπορεί να προσφέρει. Μπήκαμε να προσφέρουμε με λάθη, παραλείψεις, απειρία. Δεν ήρθαμε να τα κονομήσουμε. Τέλη 2009 χτύπησα καμπανάκια και μπορούσαμε να φύγουμε σαν κύριοι. Λειτουργήσαμε διαφορετικά από ότι μας υπέδειξαν οι μέτοχοι;»
Εξάλλου είπε πως βρίσκονται σε αναμονή για έγκριση προγραμμάτων μετά από επαναπροκήρυξη που έγινε ενώ το Νοέμβριο είναι η εκδίκαση υπόθεσης μετά από απόρριψη που έγινε κατόπιν ένστασης.
Ο κ. Αγκόρτσας που εκπροσωπούσε το Δήμο Ξάνθης είπε πως δεν έχει την πρόθεση να κλείσει η εταιρεία και είναι αποφασισμένος να συμβάλλει στην αύξηση. Είχε προηγηθεί ο κ. Δαδαλιάρης ο οποίος είχε επισημάνει: «Βλέπουμε βιασύνη πώς να κλείσουμε την εταιρεία όσο πιο γρήγορα γίνεται. Γιατί δεν εξετάζουμε πώς μπορούμε να συνεχίσουμε την λειτουργία της; Να κάνουμε ότι προβλέπει ο νόμος και να τηρηθούν οι διαδικασίες».
Ο Δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης που ήταν προεδρεύων της Γενικής Συνέλευσης σημείωσε από την πλευρά του ότι δεν είχε πρεμούρα να κλείσει η Αναπτυξιακή Εταιρεία και ως Πρόεδρος της Κοινότητας Πηγαδίων ήταν ιδρυτικό της μέλος της.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος ΑΜΘ Δημήτρης Σαλτούρος επανέλαβε ότι πρόθεση της Περιφέρειας είναι να υπάρξει μια Αναπτυξιακή για όλους τους νομούς. Μάλιστα πρόταση της Περιφέρειας στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση ήταν να δώσει το ποσοστό της στους Δήμους και να γίνει έλεγχος από οικονομικούς επιθεωρητές.

Σχετικά Άρθρα