fbpx
Γενική

«Όλοι μαζί να βοηθήσουμε τα ζώα. Εμείς τα πετάμε στο δρόμο!»


Ενημερωτική εκστρατεία Σωματείο Ζωόφιλων για τα αδέσποτα και το νέο νομοσχέδιο
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Ενημέρωση για το νέο νομοσχέδιο που αναφέρεται στα αδέσποτα κάνει το Σωματείο Ζωόφιλων Ξάνθης ΣΩ.ΖΩ. στην πόλη και στα χωριά μετά και τις δηλητηριάσεις σκύλων στην περιοχή Λευκού Πύργου. Η κ. Σοφία Ζλάτκου, Πρόεδρος του Σωματείου δήλωσε στην XanthiNews αναφορικά με την πρωτοβουλία τους: «Πήγαμε αρχικά στην Καλλιθέα και στην Εκτενεπόλ. Όλα ξεκίνησαν με τις δηλητηριάσεις που έγιναν στην Λευκού Πύργου. Την άλλη μέρα βάλαμε αφίσες και κολλήσαμε φυλλάδια στην ευρύτερη περιοχή για να ενημερώσουμε τον κόσμο σχετικά με τον επώδυνο αυτό θάνατο αλλά και τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τα αδέσποτα. Κάνουμε εκστρατεία ενημέρωσης και στα χωριά, όπου εκεί ρίχνουν περισσότερες φόλες και είναι άλλη η νοοτροπία των ανθρώπων. Πήγαμε στο Πετροχώρι, Τοξότες, Πετεινό».
ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ ΤΟ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ
Η κ. Ζλάτκου μίλησε για την κατάσταση του κυνοκομείου της Ξάνθης και αν υπάρχει συνεργασία με τον Δήμο: «Το κυνοκομείο στην τελευταία μας επίσκεψη ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Είχαν πολλά τσιμπούρια. Αποστείλαμε μια επιστολή στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Ταρενίδη για τις εργασίες που έπρεπε να γίνουν. Το κυνοκομείο είναι σε κακή τοποθεσία. Είναι μέσα στον χώρο του σκουπιδότοπου. Είχε δοθεί μέρος για να γίνει νέο κυνοκομείο αλλά λόγω της κρίσης ούτε καν γίνεται συζήτηση για κάτι τέτοιο. Ο κ. Ταρενίδης ξεκίνησε κάποιες εργασίες κάτω, κούρεψαν τα χόρτα, έβαψαν το κτήριο και θα κάνουμε και εμείς εθελοντική εργασία. Θα βάψουμε τα κάγκελα, θα περιποιηθούμε τα ζώα. Το καλύτερο είναι να φύγουμε από εκείνο το μέρος. Θα έχουμε συνάντηση με τον κ. Ταρενίδη την επόμενη εβδομάδα για να του προτείνουμε κάποια πράγματα, για να γίνει καλύτερη η διαβίωση των ζώων στο κυνοκομείο. Είναι σημαντικό να είναι εκπαιδευμένο το συνεργείο περισυλλογής των αδέσποτων. Με τον προηγούμενο Αντιδήμαρχο πριν 4 χρόνια περισυλλέξαμε ως και 500 σκυλιά και με τον περσινό 140. Ήταν τεράστια η διαφορά. Γιατί δεν υπήρξε συνεργασία και με τον φιλοζωικό. Φέτος με τον κ. Ταρενίδη με πολλές δυσκολίες, λόγω ότι δεν υπάρχουν χρήματα και οι διαγωνισμοί έχουν πάει πίσω με τα φάρμακα και τις συμβάσεις των κτηνιάτρων. Στην ουσία τώρα πάει κάτι να γίνει. Στειρώνουν πάρα πολλά σκυλιά και με την βοήθεια μας και πιστεύω αυτό να βελτιωθεί».
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΠΟ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ
Το ότι αυξάνεται ο αριθμός των αδέσποτων ζώων στην πόλη μας οφείλεται σε εμάς τους ίδιους που παίρνουμε σκυλιά και μετά τα πετάμε στο δρόμο. Η Πρόεδρος των Ζωόφιλων σημειώνει: «Εμείς ξέρουμε τα σκυλιά γιατί περνάνε από τα χέρια μας με τις στειρώσεις και τις καρτέλες που βάζουμε. Κάθε μέρα έχουμε καινούργια σκυλιά. Γι αυτό πάμε στα χωριά γιατί από εκεί ξεκινάει το όλο θέμα. Στο χωριό κάποιος έχει 3- 4 σκυλιά, ζευγαρώνουν, πολλαπλασιάζονται. Έχουμε πάρα πολλές καταγγελίες που έρχονται και αφήνουν σκυλιά στην Ξάνθη. Μας τηλεφωνούν και μας λένε ότι «άφησε ένα φορτηγό 20 σκυλιά μπροστά στην πόρτα μου». Λόγω της έλλειψης στειρώσεων έχουμε πολλά κουτάβια που δεν είχαμε άλλες χρονιές. Παρατάνε τα σκυλιά τους και προτείνουμε κάποιος να μην αγοράζει ράτσες και να απευθύνεται στο φιλοζωικό και στο Δήμο γιατί έχουμε πολλά κουτάβια που κάνουν ακόμη και για φύλακες. Να πάρουν από το κυνοκομείο και από το δρόμο παρά από κάποιο pet shop».
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΖΩΟΦΙΛΩΝ ΑΜΘ
Η επόμενη πρωτοβουλία του ΣΩ.ΖΩ. είναι να συνεργαστούν με τα αντίστοιχα σωματεία της ΑΜΘ. Η κ. Ζλάτκου επεσήμανε: «Θέλουμε να συναντηθούμε με τα Σωματεία Ζωόφιλων της Περιφέρειας ΑΜΘ για να γίνει κάποια συνεργασία μεταξύ μας. Να δούμε πώς δουλεύουν και αυτοί και να βοηθηθούμε περισσότερο. Ζητάμε να βρούμε ένα γραφείο και θα το ζητήσουμε από τη δημοτική αρχή, για να μπορεί να έρθει να μας βρει κάποιους».
Τέλος είπε η ίδια: «Τα σωματεία της χώρας ζήτησαν τροποποιήσεις για το νόμο και μεταξύ άλλων μεγαλύτερο πρόστιμο για την κακοποίηση και δηλητηρίαση των ζώων. Από πλημμέλημα θα γίνει κακούργημα».
Συγκεκριμένα στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται: «Η κακοποίηση, η εγκατάλειψη, η δηλητηρίαση και η βάναυση μεταχείριση των ζώων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το διοικητικό πρόστιμο».

Σχετικά Άρθρα