fbpx
Γενική

Ο καθένας μπορεί να κάνει πυροπροστασία


Η βροχή σύμμαχος της πυροσβεστικής υπηρεσίας για τον Ιούνιο
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Οι συνεχείς βροχοπτώσεις κατά τον Ιούνιο ήταν σύμμαχος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όπως έγινε και τα προηγούμενα δύο έτη, με αποτέλεσμα να είναι περιορισμένες οι πυρκαγιές. Ο κ. Δημήτρης Γενιτζές, Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης προέβη σε δηλώσεις στην XanthiNews για την ετοιμότητα τους κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου που ξεκίνησε στις 1 Μαΐου και λήγει τέλος Οκτωβρίου. Μάλιστα στις αρχές Ιουνίου έγινε μια σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος και του Υφυπουργού Προστασίας Πολίτη κ. Όθωνα, όπου επισημάνθηκαν οι αδυναμίες και σχεδιάστηκε η στρατηγική αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
Όπως σημείωσε ο κ. Γενιτζές, η πυροσβεστική υπηρεσία στο Ν. Ξάνθης από τις 2 Μαΐου επαναπροσέλαβε τους πυροσβέστες όπως κάνει κάθε χρόνο τέτοια κρίσιμη χρονική περίοδο και πρόσθεσε: «Ήδη επανδρώνονται τα δύο περιπολικά μας και τα πυροφυλάκια μας. Μέχρι στιγμής μας ευνοούν οι καιρικές συνθήκες. Κάθε μέρα σχεδόν έχει βροχή. Πάμε καλά. Και οτιδήποτε προκύψει είμαστε εδώ να το αντιμετωπίσουμε άμεσα».
Όπως αναφέρουν «Τα Νέα», τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής εξακολουθούν να παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος εξαιτίας γραφειοκρατικών προβλημάτων. Ωστόσο στην περιοχή μας, όπως διαβεβαίωσε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης: «Τα πετζετέλ που βρίσκονται στη Χρυσούπολη και στον Αμυγδαλεώνα είναι σε πλήρη ετοιμότητα».
Στο Ν. Ξάνθης υπάρχει συνεργασία και με τον Πυροσβεστικό Σταθμό της Βιομηχανικής Περιοχής που έναν μικρό τομέα ευθύνης που καλύπτει από το Δήμο Τοπείρου και μέχρι την Αστυνομική Σχολή, Εύμοιρο, Μόρσινη. Επειδή όμως το προσωπικό είναι ελλιπές, όταν υπάρχει μεγάλη πυρκαγιά και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, καλούν άμεσα και τις δυνάμεις της Ξάνθης.
Εξάλλου, συνεχίζει να λειτουργεί το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σταυρούπολης, επανδρωμένο με μόνιμο προσωπικό καθώς και με εποχιακό προσωπικό. Και σε περίπτωση πυρκαγιάς συνδράμουν και τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Παρανεστίου και Χρυσούπολης.
Στο Δήμο Μύκης επειδή οι αποστάσεις είναι τεράστιες (χρειάζεται τουλάχιστον μία ώρα για να πάει ένα όχημα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ξάνθης στο Ωραίο) αντιμετωπίζουνε κάποια προβλήματα ωστόσο επισήμανε ο κ. Γενιτζές: «Υπάρχει ένα ευχάριστο, ότι οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής του Δήμου Μύκης είναι πάρα πολύ ευαισθητοποιημένοι, συμμετέχουν σε όλες τις κατασβέσεις πυρκαγιών, έχουν τιμηθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, νιώθουν το δάσος δικό τους σπίτι, οπότε όταν φτάνουμε εμείς βλέπουμε ότι η πυρκαγιά έχει περιοριστεί. Με την ευκαιρία να τους ξαναευχαριστήσω. Ο Δήμος έχει τακτοποιήσει το θέμα με τις χωματερές. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Σύμφωνα με τον καλλικρατικό νόμο είναι υπεύθυνοι οι Δήμοι. Κλιμάκια έχουν ελέγξει έτσι ώστε να μην πληρώνει η χώρα μας και τα πρόστιμα».
Γενικότερα, στο Ν. Ξάνθης το αίσθημα του εθελοντισμού είναι πάρα πολύ υψηλό. Μετά τις 15 Ιουλίου θα αρχίσουνε να φυλάνε το δάσος οι εθελοντικές ομάδες, όπως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, οι Μοτοσικλετιστές, οι Πρόσκοποι, οι Απόστρατοι της Αστυνομίας.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ζητάει ότι αν αντιληφθεί κάποιος την πυρκαγιά να καλέσει αμέσως το 199, να δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες, για το ακριβές σημείο, ώστε οι πυροσβέστες να την κατασβέσουν γρήγορα.
Οι προβλέψεις των επιτελών του Σώματος, όπως αποτυπώθηκαν σε απόρρητη έκθεση που δόθηκε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προειδοποιούν για «πολλές φωτιές λόγω των κλιματικών συνθηκών».
Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έχουν πιέσει ιδιαίτερα για να έχουν στη διάθεσή τους τουλάχιστον τα δύο ιπτάμενα στρατηγεία της υπηρεσίας-αγοράστηκαν το 2004 και είναι εφοδιασμένα με δορυφορικά συστήματα που παρουσιάζουν στους επιτελείς όλες τις πληροφορίες για το ανάγλυφο του εδάφους και τα κλιματολογικά στοιχεία της περιοχής που έχει πληγεί. Ωστόσο και αυτά μένουν καθηλωμένα, καθώς δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση για τη συντήρηση τους. Επιπλέον, το ένα από τα δύο Super Puma της Πυροσβεστικής που θα έπρεπε να χρησιμοποιείται για τη μεταφορά των ομάδων ΕΜΑΚ παραμένει καθηλωμένο από το 2008.

Σχετικά Άρθρα